Yeni yıl kararı sağlıklı beslenme olsun

Bu yıl yeni yıl kararınız, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzının bir parçası haline getirmek olsun...

Yeni yıl kararı sağlıklı beslenme olsun

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Sağlıklı beslenme ile kilonuzu kontrol altına almanın yanı sıra genetik olarak taşıdığımız kronik hastalık risklerine karşı da kendimizi koruyabiliriz. Her küçük değişiklik büyük fark yaratır. Gelin hayatımıza her hafta yeni bir alışkanlık katalım. Küçük değişikliklere alıştıkça, yaşam tarzınıza daha sağlıklı seçimler eklemeye devam edeceksiniz. Yılın sonunda inanılmaz 52 sağlıklı alışkanlığınız olacak ve kendinizi harika hissedeceksiniz! Sağlıklı beslenme için değişim listesi hazırladım; siz listenizi her hafta bir değişiklik yapacak şekilde geliştirebilirsiniz.

İŞLENMİŞ, PAKETLENMİŞ GIDALARI KESİYORUZ
Beslenmemizden sağlıksız olan yiyecekleri çıkartacağız. Mümkün olduğu kadar işlenmiş gıdanın yerine gerçek gıdayı koymayı, doğanın yarattığı şekle mümkün olduğu kadar yakın yemek yemeyi hedefliyoruz.

DAHA AZ ŞEKER
İşlenmiş şeker alımını mutlaka sınırlıyoruz. Çünkü işlenmiş şekerler, hızlıca sindirilip kana karıştıkları için glisemik indeksleri yüksektir,ani kan şekeri ve insülin artışlarına sebep olur.

KIRMIZI ET DAHA AZ, BEYAZ ET DAHA FAZLA
Beyaz etin kolesterol içeriği kırmızı ete göre daha düşüktür. Sağlıklı olan balık ya da hindi gibi beyaz etlerin haftada 2-3 defa, kırmızı etlerin ise haftada 2 defa tüketilmesinde fayda vardır.

BİTKİSEL BAZLI PROTEİNLER
Lifli beslenme sağlığınız için çok yararlıdır, haftanın iki günü baklagillerle eşsiz lezzete sahip salatalar hazırlamayı denemelisiniz.

DAHA AZ DOYMUŞ YAĞ
Trans yağlar katkı maddelerini mutfağımızdan kaldırıyoruz. Omega-3 yağ asitleri yüksek sağlıklı yağlara yönelip, doymamış yağ kaynağı olarak avokado yağı, zeytin yağı, fındık ve tohumları ekliyoruz. Aynı şekilde tuz yerine aromalı otlar ve baharatları denemelisiniz. Limon suyu, sirkeler ve acı tat veren baharatlar da tuz gereksinimini azaltır.

MEYVELİ TATLILARI SEÇİN VE TATLINIZI PAYLAŞIN
Tatlı krizlerini atlatmak için, iki parça bitter çikolata veya çeşitli kuru meyveler ya da muzun üzerine tarçın ve kakao dökmek de sizi kurtarabilir.

MEYVE VE SEBZE DAHA ÇOK OLMALI
Önce yeşilliklerinizi yemelisiniz. Yeşilliklerinizi yediğinizden emin olmanın iyi bir yolu, onları başlangıç olarak, salata olarak yemektir, bu sizi tok tutacaktır.

TAŞINABİLİR ATIŞTIRMALIKLAR
Sağlık dostu atıştırmalıklara yer açın; evinizde, işyerinizin çekmecesinde, çantanızda sağlıklı atıştırmalıklarınız olsun.

GÜNLÜK HAYATIMIZA HAREKET KATIYORUZ
Neyi kolaylıkla yapabilecek ve sürdürebilecekseniz onu yaparak başlayın. Bir süredir aktif değilseniz, yavaşça başlayın. Örneğin yürüyerek başlayın ve daha fazlasını yapmanın yollarını arayın. Gün içinde asansör yerine merdivenleri de kullanmaya başlayabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.