Cannes'da kadın dayanışması

71. Cannes Film Festivali, görkemli kırmızı halı geçişleriyle başladı. Oscarlı oyuncu Cate Blanchett’in jüri başkanı olduğu festivale, Hollywood’da olduğu gibi kadın dayanışması damgasını vurdu.

Cannes'da kadın dayanışması

Nazan ORTAÇ, Bade ÇAKAR

Blanchett, Anneler Günü'ne denk gelen pazar gününde ise başka bir etkinlikle daha kadın dayanışmasına vurdu yaptı. Kırmızı halıya 82 kadınla birlikte gelen ünlü oyuncu, bu 82 kadının, 70 yıllık Cannes tarihinde yarısan 82 kadın yönetmeni temsil ettiğini söyledi. 82 kadına karşın, festivalde yarışan erkek adayların sayısı ise 1645. Film Akademisi'nden atılan yapımcı Harvey Weinstein, 20 yıldır Cannes Film Festivali'nin de etkin isimleri arasında yer alıyordu. Eski yapımcının birkaç cinsel saldırısının da geçmiş yıllardaki Cannes festivalleri sırasında gerçeklestigi tahmin ediliyor. Weinstein, 1997 yılındaki festivalde, İtalyan oyuncu Asia Argento'ya tecavüz etmekle suçlanıyor. Bu yılki festivalde benzer olayların yaşanmaması için festival yönetimi cinsel saldırı ya da istismara uğrayan kadınların arayabileceği bir telefon hattı oluşturarak, kadınların yanında durduğunu gösterdi. Festivalin büyük ödülü Altın Palmiye için ise bu yıl 21 farklı yapım yarışıyor. Yarısan yönetmenler arasında 'Ahlat Ağacı' filmiyle Nuri Bilge Ceylan da var. 2014 yılında 'Kış Uykusu' filmi ile Altın Palmiye'yi kazanan yönetmenin karşısında; Spike Lee, Pawel Pawlikowski ve Jean-Luc Godard gibi sinemanın güçlü isimleri bulunuyor. Aynı kategoride yarışan kadın yönetmenler ise Nadine Labaki, Eva Husson ve Alice Rorhwacher.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.