The Boşnjak Mutfak

Nusr-Et’in ortağı Mithat Erdem’in Etiler’de açtığı Boşnak restoranı ‘The Boşnjak Mutfak’, Boşnakların geleneksel mutfağından özel tatları İstanbullularla buluşturuyor. Boşnak müziği çalan mekan dekorasyonunda Boşnak öğeler kullanmış..

The Boşnjak Mutfak
The Boşnjak Mutfak; Etiler'de bir mekan. Aynı zamanda Nusr-Et'in de ortağı olan Mithat Erdem burayı kendi işletiyor. The Boşnjak Mutfak için bir aile restoranı diyebiliriz, çünkü Bosna'ya özgü yöresel yemeklerin olduğu restoran içinde de Boşnak esintileri hakim.

İçeri girmenizle birlikte sizi hafif, ağır tempolu Boşnakların sevdalinka dediği aşk şarkıları karşılıyor. Etrafta Mithat Erdem'in Bosna'dan getirdiği farklı boy ve çeşitlerdeki testileri, ibrikleri görüyorsunuz. Duvarlarda da yine aynı duyguyu yansıtsın diye Bosna evlerindekine benzer ahşap pencere gibi aksesuarlar, çiçek yaprak motifli resimler var.

Boşnak mutfağı deyince insanın aklına ya köfte geliyor ya börek... Mesela başlangıç olarak begova supa (paşa çorbası) ve işkembe supa dedikleri işkembe çorbaları sunuyorlar. Ayrıca kuru etle yaptıkları kuru fasulye ve bulgur pilavları var. Mantıları da bizimkinden farklı; börek gibi ve ufak baklava dilimleri şeklinde.

Ana yemek olarak çevabi ve pleskavica isimli, altında yöresel ekmek, üzerinde yine kendi yörelerine ait tuzlu kaymak ile servis edilen köfteler öne çıkıyor. Boşnak böreklerinin klasik peynirli, patatesli ve ıspanaklı seçeneklerinin dışında kabaklı ve pırasalı olanları da var. Börekleri ve turşuları kendileri yapıyorlar ailece. Köfteler ve yöresel yemekler için de Bosna'dan aşçı getirmişler. Kullandıkları malzemelerin çoğunu buradan temin
ediyorlar ama kuru etleri ile stari (eski) ve mladi (yeni) adını verdikleri yöresel peynirleri Bosna'dan geliyor.

The Boşnjak Mutfak, haftanın yedi günü saat 09.00-24.00 arası açık. Erken açıldığı için kahvaltı servisi de var. Klasik kahvaltı tabaklarının yanında yöresel tatları öneriyorum. Mesela krebin farklı bir versiyonu polacinka ya da pişiye yakın, lokmanın tuzlusu dedikleri uştipak... Mithat Erdem, Boşnakları temsil ettiklerini ve ilerisi için planlarının; her hafta kendi yörelerine ait spesiyaliteleri ekleyip mönüyü genişletmek olduğunu söylüyor. Hatta bu konuda iddialı; "Yeni bir Türkiye markası geliyor" diyor.

Tatlı olarak en popüler tatlı trileçe. Karamelli ve frambuazlı iki seçenek halinde sunuluyor. Ama frambuazlı olanın diğer yerlerde yapılanlardan farklı olarak sadece sos değil tanecikli olduğunu özellikle belirtiyorlar. Mekanın şefi, trileçenin bu kadar popüler olmasını çok hafif olmasına bağlıyor. Yemek sonrası yöresel sunumuyla verdikleri közde, ağır ağır pişirdikleri Türk kahveleri var. Denemenizi öneririm...


Haber: Sinan ÖZEDİNCİK
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.