Şimdi Gaziantep zamanı

Gaziantep, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve mutfağıyla ülkemizin en özel yerlerinden biri... İster tarih, ister kültür, isterseniz de gurme turizmi için tercih edebileceğiniz bu özel şehre gitmek için şimdi tam zamanı...

Şimdi Gaziantep zamanı

Şerif ERCAN

Anadolu'nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişme noktasında yer alan Gaziantep, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin her döneminde önemini korumuş bir şehir. Farklı uygarlıkların, kültürlerin ve dinlerin bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlendiği gizemli bir tarihe sahip olan şehir; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Hurri-Mitanni, Asur, Pers, Büyük İskender, Selevkoslar Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Memluklar, Dulkadiroğluları ve Osmanlı dönemlerine ait izleri günümüze taşıyor. Tarihi İpek Yolu'nun buradan geçmiş olmasından dolayı uygarlıkların uğrak yeri olmuş, tarihin her döneminde kültür ve ticaret merkezi olma özelliğini korumuş. Gaziantep'te bulunan tarihi eserlerin çeşitliliği şehrin kültürel zenginliğinin bir göstergesi. Bugün tarihi, kültürel değerleri, birbirinden lezzetli Antep yemeklerini barındıran mutfağı, beş organize sanayi bölgesi, şehirlerarası ve uluslararası bağlantı yolları ile bölgenin en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep, her yıl binlerce turist ağırlıyor. Türkiye'nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise en büyük şehri olan Gaziantep'te yapılacak çok şey var. Dünyanın en büyük Mozaik Müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi'ni ziyaret etmeden, restorasyonu yapılan Tarihi Antep Evleri ve sokaklarında dolaşmadan, yorgunluğunuzu yöresel Menengiç kahvesi ile atmadan, Rumkale'yi, Dülük Antik Kenti'ni görmeden ve hayvanat bahçesini ziyaret etmeden Gaziantep'e gitmiş sayılmazsınız. Gaziantep alışveriş tutkunları için de tam bir cennet. Sedef kakma veya bakır işlemeli eşyalar, kutnu kumaşından dokuma şallar, Antep İşi olarak adlandırılan el işlemeleri, el dokuması halılar ve kilimler alabilirsiniz. Yemek için de, biber, patlıcan, kabak, acur kuruluğu, pul biber, zahter, bulgur, haspir (bir tür safran), tahinli helvalar, pestil, muska, tatlı sucuk ve Antep fıstığı, almadan olmaz.

Yemeden dönmeyin
Gaziantep'e gittiğinizde, sabah günü yöresel Beyran çorbası ile başlayabilirsiniz. Veya kuzu ciğer (cağırtlak) kebabı, bol kaymaklı, Antep fıstıklı katmerle kahvaltı yapabilirsiniz. Yöresel ev yemeklerinden olan yuvarlamanın, dolmaların, lahmacunun, patlıcan, sarımsak, soğan, keme, yenidünya kebaplarının tadına bakmadan da olmaz. Ali Nazik kebabının en iyisini de Gaziantep'te yiyeceğinizden şüpheniz olmasın. Tüm bu yemeklerin yanında baklava, havuç dilimi baklava, şöbiyet, dolama, Antep fıstıklı kadayıfın tadına bakmadan Gaziantep'ten ayrılmayın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.