Almanya'nın az bilinen turizm cenneti Harz

Almanya’nın ‘Harz’ adlı bölgesi, tarih, kültür ve aktivite turizmiyle her yıl 30 milyon turisti ağırlıyor. Bölge, son yıllarda Türklerin de rotasına girmiş durumda. Peki Harz’da nereler görülmeli ve neler yapılmalı? İşte cevabı...

Almanya'nın az bilinen turizm cenneti Harz

Şerif ERCAN

Almanya'nın kuzeyinde, Hannover yakınlarındaki Harz adlı bölge, tarih, kültür, doğa ve aktivite turizmini bir arada sunuyor. Her yıl 10 milyonu konaklamalı, toplam 30 milyon ziyaretçi çeken Harz, Almanların ve Kuzey ülkelerinin vatandaşlarının yanı sıra artık Türklerin de ilgisini çekmeye başladı. Bu arada hemen söyleyeyim; bölgedeki şehir ve kasabalarda hem birçok Türk yaşıyor hem de Türklerin birçok işletmesi var. Harz bölgesinin merkezi, Goslar adlı şehir. Goslar; UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan çok iyi korunmuş, tarihi ve şirin bir şehir. Goslar'da, tarihi 1200'lü yıllara kadar uzanan, adeta maket gibi binaların arasında daracık sokaklarda turlamak bile başlı başına bir keyif. Harz bölgesinin kuzeyinde bulunan Wernigerode adlı kasaba da gitmişken mutlaka görülmeli. Tarihi 1100'lü yıllara uzanan kasaba, Ortaçağ'dan kalma kendine öz şirin mimarisi ile dikkat çekiyor. Goslar'ın yanı başında Rammelsberg adlı bir maden ocağı bulunuyor. 1000'li yıllarda çalışmaya başlayan ve dünyanın ilk maden ocaklarından olan Rammelsberg, 1988 yılında kapatılmış. 1992 yılında da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınıp müzeye dönüştürülmüş. Rammelsberg'de çalışmış olan maden işçilerinin rehberliğinde maden ocağına turlar yapılıyor. Harz'da bir de milli park bulunuyor ve burada da yaz kış doğa ve aktivite turizmi yapılıyor. Braunlage adlı kasaba, kayak ve kış sporları merkezine ev sahipliği yapıyor. Kışın; kayak, kızak, buz pateni, yürüyüş, tırmanış ve benzeri birçok aktivitenin yer aldığı Braunlage'de yazın ise dağ bisikleti, kalın tekerlekli scooter'larla dağdan iniş, trekking ve yürüyüş imkanı var. Bölgenin en ilginç yerlerinden biri de 1142 metre yüksekliğe sahip olan ve Almanya'nın en yüksek yeri olarak bilinen Brocken Tepesi. 2. Dünya Savaşı'ndan itibaren 1989 yılına kadar Doğu Alman sınırları içinde bulunan tepe, Ruslar tarafından gözetleme ve istihbarat için kullanılmış. Bir otel ve bir müzenin bulunduğu tepenin diğer önemli özelliği ise tarihi bir buharlı trenle çıkılıyor olması. Yaklaşık 130 yıldır çalışan tren, 140 km yol kat ederek, dağı dolana dolana Brocken'e çıkıyor. Bence Harz'ı gezi programınıza alın. Bu arada Hannover'e THY'nin direkt uçuşları olduğunu da unutmayın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.