Avrupa'nın 'Masal Şehir'leri

Avrupa’da öyle özel şehir, kasaba ve köyler var ki, bunlara ‘Masal Şehir’ desek yanlış olmaz. Çünkü hakikaten masallardan fırlamış gibiler ve hepsinin kendine has bir büyüsü var. İşte, gerçek olduğuna inanmakta zorlanacağınız o ‘Masal Şehir’ler...

Avrupa'nın 'Masal Şehir'leri

Yazı: Şerif ERCAN

Cefalu, İtalya
​Palermo'nun doğusunda yer alan Cefalu için, Sicilya'nın en güzel ve en romantik kasabası desek yalan olmaz. Tipik bir balıkçı kasabası olan Cefalu 'da 12. yüzyıldan kalma binalar arasında dolaşmak, taş döşeli sokaklarda gezmek ve ana meydandaki kafelerde bir şeyler içmek çok keyifli. Çok misafirperver ve sıcakkanlı insanları olan kasabada, deniz mahsullerinin ağırlıklı olduğu çok güzel restoranlar da var.

Giethoorn, Hollanda
Avrupa'daki kanal köylerinden biri Hollanda'daki Giethoorn... Burası Belçika'daki Bruges kadar iyi bilinmemekle birlikte, son yıllarda birçok turist çekiyor. Köyde ulaşım sadece kanallarda ve teknelerle yapılıyor. Gerçi son yıllarda bisiklet kullananlar da var. Köyde yaklaşık 180 köprü var ama bu köprülerin her biri ayrı bir eve çıkıyor. Yani köprüler aynı zamanda bir evin girişi. Bu sessiz, sakin, küçük, sevimli ve yemyeşil köyü mutlaka görmelisiniz.

Bruges, Belçika
'Kuzeyin Venedik'i' olarak bilinen Bruges, sakin kanalları ve etrafındaki Ortaçağ'dan kalma binalarıyla tanınıyor. 19. yüzyılda Avrupa'nın ilk gerçek turistik yerlerinden biri olan Bruges, ne kadar şanslı ki 1. Dünya Savaşı'nda zarar görmedi. Ortaçağ mimarisinin çok güzel örneklerini görebileceğiniz şehirde, 14. yüzyıl Gotik mimarisinin güzel bir örneği olan belediye binasını mutlaka görmelisiniz. Tabii sokaklarda gezerken çikolata dükkanlarından birine girip ünlü Belçika çikolatalardan tatmadan da dönmeyin.

Rocamadour, Fransa
Güneybatı Fransa'da dik bir kayalıkta inşa edilen Rocamadour, manzara için değil, aynı zamanda Azizlerin ve mucizelerin hikayelerini barındırdığı için de efsanevi bir yer. Bu yüzden eskiden insanlar buraya hacı olmaya gelip eski kiliseleri, dini mekanları ve manastır binalarını, özellikle de Notre Dame Katedrali'ni ziyaret ederlerdi. Bugün, Rocamadour'un birçok restoran ve dükkana ev sahipliği yapan tek caddesi, turist ve yerli halkı bir araya getiriyor.

Sintra, Portekiz
Lizbon yakınındaki Sintra, fantastik bir krallık gibi görünüyor. Kasabanın hakim noktasında Pena Sarayı ve Mağribi Kalesi bulunuyor ki, buradan manzarasının tadına doyum olmuyor. Çok küçük olan kasabanın merkezini adım adım gezmenizi öneririm. Çünkü Arnavut kaldırımlı sokaklarda sizi birçok sürpriz bekliyor. Küçük dükkanlardan hediyelik eşyalar alabilir, sevimli kafelerde yorgunluk atabilir, şirin restoranlarda Portekiz mutfağından özel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Hallstatt, Avusturya
Masallardaki şehirleri aratmayan Avusturya'nın bu küçük kasabası öyle güzel ki Çinliler kendi ülkelerinde bir kopyasını yaptı. Kristal berraklığında ki bir göle paralel olarak inşa edilmiş olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan kasaba, hakikaten çok şirin. Alp mimarisine sahip olan kasabada, daracık sokakları gezip nehir kenarında yürüyüş yapabilir ve ayrıca yakınında yer alan eski tuz madenini de keşfedebilirsiniz.

Cesky Krumlov, Çek Cumhuriyeti
Prag'a üç saatlik kara yolculuğuyla ulaşılabilen Cesky Krumlov, her açıdan çok güzel bir şehir. UNESCO tarafından koruma altına alınan şehir, yılan gibi kıvrılan Vltava nehrinin kıyılarında inşa edilmiş. 1300'lü yıllardan 1600'lü yıllara kadar inşa edilen Gotik, Barok ve Rönesans tarzlarının bir karışımı olan mimariye sahip binalar arasında dolaşmak büyük keyif. Hele tarihi 1240 yılına dayanan kaleyi ve içindeki Rokoko tarzındaki bahçeleri gezmek ise bir ayrıcalık...

Mostar, Bosna-Hersek
Bosna -Hersek'in en tanınmış şehri olan Mostar, tablo gibi bir manzara sunuyor. 16. yüzyılda yapılan StariMost adlı köprüsü şehrin simgesi. Köprü 1993'te, iç savaş sırasında yıkıldı ama birebir aynısı yapıldı. Osmanlı izleri taşıyan , Balkan ve İslam mimarisinin örneklerini sergileyen tarihi şehirde görülecek ve yapılacak çok şey var. Mostar'a gitmişken Balkan mutfağının en lezzetli yemeklerini yiyebileceğiniz şirin restoranlara uğramadan dönmeyin.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.