Farklı kültürleri buluşturan ada Malta

Şövalyeler adası Malta, diğer Akdeniz adalarından farklı kültürü, Afrika mimarisini yansıtan tarihi binaları, denizi ve plajlarıyla büyük ilgi görüyor. İstanbul’dan direkt uçuşların olduğu Malta’da keyifli bir tatil geçirebilirsiniz...

Farklı kültürleri buluşturan ada Malta

Şerif ERCAN

Akdeniz'de Sicilya'nın güneyinde yer alan Malta Cumhuriyeti, yaklaşık 500 bin nüfuslu bir ada ülkesi. Nüfusun çoğunluğu başkent Valetta'da yaşıyor. Malta; diğer Akdeniz adalarına pek benzemiyor, çok farklı bir kültüre sahip. Ada daha çok İngiltere ve Sicilya'nın etkisi altında kalmış. Sokaklarındaki mektup kutularının İngiltere'deki gibi kırmızı olması, İngiltere'de olduğu gibi trafiğin soldan akması, mutfaklarının da tipik Sicilya örnekleriyle dolu olması bunun bir göstergesi. Ada halkının konuştuğu Maltaca, Sicilyalıların konuştuğu İtalyan aksanına çok benziyor. Mimarisinin ise Kuzey Afrika'nın mimarisinden etkilendiği hemen fark ediliyor. Malta'da kendinizi Tunus ya da Fas'ta hissedebilirsiniz. Malta'yı işgal eden tüm halklar, ona kendilerinden bir şeyler katmış. Maltalılar, bu kadar karışık kültürlerin etkisi altında kalmasına rağmen kimliklerini asırlar boyu korumayı başarmış. Bu kimliğin en belirgin özellikleri, nezaket, misafirperverlik ve muhafazakarlık... Ülkede, asırlarca adada hakimiyet kurmuş her kültürden izler bulunuyor. Şehirleri korumak amaçlı yapılan surlar ve derinliği ile dikkat çeken Marsamxett ve Grand limanları göz alıcı... Başkent Valetta'da şövalyelerin hakimiyetini hala hissetmek mümkün. Valetta'da bulunan müzelerde şövalyelere ait olan zırhlar en çok ilgi çeken bölümler arasında. Birçok kilise, bina, tersane, yüksek katedraller ile Malta'nın başkentinin daracık sokakları, sarı Malta taşından yapılmış evleri, bu evlerin kapı kolları ve dış süslemeleri bile birer şaheser niteliğinde. Malta'da, St. John Katedrali, Şövalyeler Sarayı, Baracca Bahçeleri, Mdina, Gozzo Adası ve Comina Adası'nı da mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Malta'da deniz ürünlerinin tüm çeşidi var. Ahtapot ve diğer ürünlerle hazırlanan soslu makarnalar, değişik balıklar, istiridye çeşitleri, midyeler... Balık çorbasının tadına doyulmuyor. Ayrıca kuskus, kos helva, cibeyni denilen keçi peyniri sofralardan eksik olmuyor. Malta'ya özgü olan yemeklerin genellikle patlıcan kökenli olduğu söylenebilir. Yemek kültürünü biraz da İtalyan tarzından aldıkları için pizza ve makarna her yerde var.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.