Dünyanın çatısındaki tapınklar şehri Katmandu

Büyük bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan Nepal’in başkenti Katmandu, büyüleyici bir şehir. Bin 500 metre yükseklikte kurulan şehirde UNESCO tarafından koruma altına alınan tapınakların yanı sıra görülecek çok şey var.

Dünyanın çatısındaki tapınklar şehri Katmandu

Şerif ERCAN

2015 yılında büyük bir deprem geçiren ve simge yapıları zarar gören Katmandu yaralarını sarmaya başardı ve yine turistleri ağırlamaya başladı. Nepal Krallığı'nın başkenti ve en büyük şehri olan Katmandu, her açıdan büyüleyici bir şehir. İlk yerleşiminin izleri M.Ö. 100'lü yıllara uzanan Katmandu, büyük bir kültürel mirasa sahip. UNESCO tarafından koruma altına alınan çok sayıda Budist ve Hindu tapınağı bulunan Katmandu'nun bir özelliği de, Himalayalar üzerinde, dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü başta olmak üzere çok sayıda keşif turunun başlangıç noktası olması... Katmandu Vadisi'nde 2 bin 500 tapınak yer alıyor ve yapılış tarihleri M.S 3. yüzyıla kadar gidiyor. Katmandu'da görülecek çok yer var. Bunların başında şehrin kulesi geliyor. Buradan kralın sarayı, saat kulesi, tapınaklar ve meydanları görmeniz mümkün.

1934'deki büyük deprem sonrası yapılan yeni yol ve civarı, Katmandu ve hatta Nepal'in de kalbi durumunda. Yolun devamında ise Durbar Meydanı bulunuyor. Hindu ibadethaneleriyle dolu meydanı daha iyi görmek isterseniz tapınaklardan birinin tepesine çıkmanızı öneririm. Uzun yıllardır gezginler tarafından kutsallık atfedilen Katmandu'nun bu meydanı sağlı sollu terzi dükkanları, minik atölyeler, barlar ve hostellerle dolu. Meydanın keyfini çıkarmak için Shiva Tapınağı'nın merdivenlerine oturup, saatlerce meydanı izleyebilirsiniz. Dünyanın en yüksek 10 tepesinden sekizi Nepal sınırları içinde bulunuyor. Dünyanın en yüksek tepesi Everest de bunlardan biri. Katmandu'dan Everest'e uçakla turlar düzenleniyor. Bu tur yaklaşık 45 dakika sürüyor. Tura katılanlar Everest'le birlikte dünyanın en yüksek sekiz tepesini de görmüş oluyor. Alışverişe meraklıysanız, Katmandu tam bir takı cenneti. Kıymetli veya yarı kıymetli taşlardan yapılmış takılar göz kamaştırıyor. Tahtadan oyulmuş masklar ve tanrı heykelleri buraya has hediyelik eşyalar arasında. 'Paşmina' denen kaşmirden dokunmuş atkı ve şallar da turistlerden büyük ilgi görüyor. Katmandu'da bir de Tibet Pazarı kuruluyor. Göçebe Tibetlilerin getirdiği süslü çok hoş örtüler, kumaşlar, dua bayrakları ve tütsüler ilginizi çekebilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.