Orta Amerika'nın en küçük ülkesi Belize

Mayaların yaşadığı yerlerden biri olan Orta Amerika’nın küçük ülkesi Belize, gizemli tarihi, muhteşem doğası ve turkuvaz rengi denizi ile yaz tatilini özleyenleri bekliyor...

Orta Amerika'nın en küçük ülkesi Belize

Şerif ERCAN

Orta Amerika'nın en küçük ülkesi olan Belize, kışın en soğuk günlerini geçirdiğimiz bugünlerde içinizi ısıtacak bir tatil cenneti. Ülkede tropikal bir iklim hakim ve yılın en sıcak ayları, şubat ve mart... İlk zamanlar Maya topraklarının bir parçası olan Belize'ye, Amerika'nın keşfinden sonra 1500'lerde ilk yerleşenler İspanyollar olmuş. 1600'lü yılların ortasında İngilizler adaya yerleşmiş. 1973 yılına kadar İngiliz Honduras'ı olarak bilinen ülke 1981'de bağımsızlığını ilan etmiş. 19. yüzyıldan kalma binaların çoğunlukta olduğu Belize City'nin en çok gezilen yeri, Orta Amerika'daki ilk Anglikan yapısı olan St. John Katedrali. Eski kent merkezinde polis ve posta idaresi gibi restore edilmiş İngiliz binaları ile sıradan dükkanlar iç içe bulunur. Buradaki Belize Şehir Müzesi'ni de mutlaka gezin. Belize'deki Maya kalıntılarından eserlerin yer aldığı müzede, Maya uygarlıklarına ait çeşitli eşyalar da yer alıyor. Nüfusu yaklaşık 300 bin olan Belize'nin okyanus ortasındaki mercan adalarının çevrelediği 'Blue Hole' da bu ülke sınırları içinde yer alıyor. Blue Hole tekne ile en az 2.5 saat uzaklıkta, en güzel görüntü de havadan alınabiliyor. Karayip Denizi'ndeki Belize'ye ait 200 civarındaki adadan en büyük ikincisi olan Caye Caulker adasını da görmenizi öneririm. Adanın kıyısında renkli ahşap evler, dükkanlar, restoranlar ve küçük oteller bulunuyor. Bu ve diğer adalar, beyaz kumun ve turkuvaz denizin tadını çıkarmak için birebir.

Çok kültürlü bir ülke olan Belize'nin mutfağı da çeşitlilikler gösteriyor. Maya'dan Afrika yemeklerine, Avrupa'dan Meksika yemeklerine kadar, oldukça zengin bir mutfağa sahip. New York, Miami, Chicago gibi ABD kentlerinden ulaşılabilen ülkede, ayrıca İspanya ve Meksika üzerinden de bağlantılı uçuş alternatifleri var. Bu arada Belize'de, Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.