Küba’nın UNESCO korumasındaki şehri Trinidad

Küba deyince ilk akla Havana gelse de bu özel ülkenin mutlaka görülmesi gereken bir şehri daha var; Trinidad... 1988 yılında UNESCO’nun korunma altına aldığı ve o yüzden hiç bozulmayan şehirde sizi birçok sürpriz bekliyor.

Küba’nın UNESCO korumasındaki şehri Trinidad

Şerif ERCAN

Komünizmle yönetilen ve modernleşmeden nasibini almayan ender ülkelerden biri olan Karayipler'deki ada ülkesi Küba'nın en ünlü şehri Havana'dır. Bu yüzden en çok ziyaret edilen şehir olan Havana'nın 'bozulmaya' başladığından yakınılıyor. Ancak ülkenin Trinidad adlı bir şehri var ki, 1850'lerden günümüze hiç bozulmadan gelmeyi başarmış ve hatta bundan sonra da bozulması zor gibi görünüyor. Çünkü Trinidad, 1988 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Küba'nın en büyük yedi şehrinden biri olan Trinidad, 1950'lerden itibaren turizm açısından önem kazanmış ve bu yüzden de iç hat uçuşlarının yapıldığı bir havaalanı bile var. Trinidad, başkent Havana'ya 370 km uzaklıktaki bir 18. yüzyıl şehri. Şehir, taş sokakları, tek katlı ve yüksek tavanlı evleri ile karakteristik bir mimari yapıya sahip. Trinidad'da, pansiyon olarak işletilen bu evlerde kalmak, dar sokaklarında yürümek ve mohito içerek canlı müzik dinlemek büyük bir keyif. Trinidad merkezine 15 dakika mesafedeki Playa Ancon, Küba'nın en iyi kumsalına sahip. Ancon'da, dalış ve yüzme keyfinden sonra, dönüşte yol üzerindeki Trinidad'ın hediyelik eşya pazarı gezilebilir. Zengin el işi çeşitleri arasında masklar, çeşitli takılar, oyuncaklar ön plana çıkıyor. Ancon'un dışında Casilda, La Boca, Valle de los Ingenios ve Topes de Collantes'e günlük geziler yapabilirsiniz. Küba resmi bayrağında da yer alan Tocororo kuşunu görmek için de Trinidad'daki yabani parkları ziyaret edebilirsiniz. El sanatları ve müzikle ilgileniyorsanız, ara sokaklardaki sergileri gezmenizi öneririm. Trinidad'da casa particular (Casa Elda) adı verilen pansiyon tarzı yerde kalıyorsanız, ev sahibinin size hazırladığı yemekleri yiyorsunuz. Yengeç, balık, kızarmış patates ve muz, siyah fasulyeli pilav (Moros & Cristianos) ile taze meyve suları mönünüzü oluşturuyor. Dışarıda yemek yiyecekseniz 'Paladares' denilen, ailelerin işlettiği lokantalara gidebilirsiniz. Akşamları da canlı müzik olan yerleri tercih edip müzik eşliğinde yemeğinizi yiyip eğlenebilirsiniz. Birçok gezgin gibi siz de Küba'ya tatile gitmeyi planlıyorsanız, tatiliniz Havana ile sınırlı kalmasın, mutlaka gezi programınıza Trinidad'ı da ekleyin. Bu arada Trinidad'ın yeme, içme ve konaklama açısından Havana'dan daha ucuz olduğunu da belirteyim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.