Okyanus kıyısında tarih kokan bir şehir Porto

Portekiz’in en ünlü şehirlerinden biri olan Porto, köklü bir tarihe, renkli bir kültüre ve harika doğal güzelliklere sahip. Douro nehrinin okyanusa döküldüğü yerde kurulan şehirde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

Okyanus kıyısında tarih kokan bir şehir Porto

Şerif ERCAN

Atlas Okyanusu kıyısında, Douro nehrinin okyanusa döküldüğü yerde kurulan ve Portekiz'in ikinci büyük şehri olan Porto, aşk, romantizm ve şarapla anılan bir şehir. 15. yüzyıldan beri, Douro nehri boyunca uzanan vadide yetiştirilen üzümlerden yapılan ve şehrin adıyla anılan şaraplarının kalitesi 18. yüzyılda çıkarılan bir kanunla koruma altına alınmış. Porto bir festival şehri olarak da tanımlanabilir. Özellikle 12. yüzyıldan bu yana ülkede Katolikliğin merkezi haline gelen şehrin bahar festivalleri çok ünlü. Hemen her aziz için festival var. Özellikle haziran ayındaki St. John gecesinde herkesi sokaklarda, çılgınca eğlenirken görebilirsiniz. Porto, aynı zamanda tam bir aşk şehri. Çünkü okyanusun uçsuz bucaksız maviliği, salına salına akan Douro nehrinin sakinliği, küçük limanın göz alıcılığı, hüzünlü Portekiz müziği Fado ve bir Porto şarabı, Porto'da aşkı ve romantizmi yaşamanız için yeter de artar bile... Porto'da gezilecek ve görülecek çok yer var. Bunların başında Ribeira ve Foz geliyor. Buraları Porto'nun ünlü sahil şeridi ve özellikle Ribeira'nın kıyısındaki tipik restoran ve barlar, romantik saatler geçirmek için birebir. Şehrin ortasında geçen Douro nehri boyunca birçok köprü bulunuyor. Bunlar içinde en önemlisi, Eyfel'in mimarı Gustave Eiffel tarafından 1877'de yapılan Maria Pia köprüsü. Şehirdeki önemli yapılar arasında; 12. yüzyılda yapılan katedral, Romanesk ve Erken Gotik üsluptaki Sao Martinho de Cedofieta Kilisesi, denizciler için işaret yeri işlevini gören 74 metre yüksekliğindeki granit Clerigos Kulesi ve 1410 yılında yapılan Gotik Sao Francisco Kilisesi sayılabilir. Porto'nun en büyük meydanı olan Aliados Meydanı, 1900'lü yıllardan beri hizmet veren ve dekorasyonuyla dikkat çeken Lello Kitapçısı, neredeyse bir asırlık tarihe sahip olan Mercado do Bolhao adlı halk pazarı da mutlaka görülmeli. Bu arada Porto'nun merkezindeki tarihi gardan şehrin iç kısımlarına doğru giden trenle bir Douro nehri gezisi yapmayı da ihmal etmeyin. Nehir boyunca giden trenle istediğiniz istasyonda inip oradaki küçük kasabalarda gezip, yörenin şaraplarını tadabilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.