Yabancılık çekmeyeceğiniz bir Avrupa şehri Saraybosna

Uzun süre Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalan ve bu yüzden hiç yabancılık çekmeyeceğiniz Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, Ramazan’da gidilebilecek en iyi yurtdışı destinasyonlarından biri...

Yabancılık çekmeyeceğiniz bir Avrupa şehri Saraybosna

Şerif ERCAN

Avrupa'nın güneydoğusundaki Balkan ülkelerinden biri olan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, Miljacka Nehri kıyısında kurulan, küçük bir şehir. Saraybosna, asırlar boyu Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde kaldığı için, tarihi, mimarisi, mutfağı ve sosyal yapısıyla Türkiye'ye çok benziyor. Saraybosna, barındırdığı dini çeşitliliği ile de öne çıkıyor. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevilik burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olmuş. Ezan seslerine karışan çan sesleri yüzünden Saraybosna Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'da kurduğu en önemli kent olarak bilinen Saraybosna'da birçok Osmanlı eseri bulunuyor. 1561 yılında inşa edilen, kümbetiyle görkemli bir cami olan Ali Paşa Cami, İmparator Cami ve Gazi Hüsrev Bey Cami, şehrin önemli kültürel ve dini abideleri olarak öne çıkıyor. 1896 yılında açılan Belediye Binası, Ortodoks Katedrali, Saraybosna Katedrali, eski Yahudi tapınağı, kendine has tarzıyla dikkatleri çeken sebil, bedestenler, medreseler, hamamlar, türbeler, saat kulesi, taş sokaklar, tek katlı küçük dükkanlar ve kuşatmanın sembolü olan tünel, Saraybosna'da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Saraybosna'da yiyecek-içecek konusunda da hiç yabancılık çekmezsiniz. Çünkü mutfakları, Türk mutfağına çok benziyor. Ayrıca şehirde birçok Türk restoranı da bulunuyor. En yaygın yiyecekleri ise Boşnak böreği. Saraybosna'nın eski şehir bölümü, kente özgü hediyelik eşyalar bulabileceğiniz dükkanlarla dolu. Türklerin yaşadığı bölüm olan Bascarsjia, metal eşyalar, mücevher ve çömlek işlerinin satıldığı pazarıyla ünlü. Bakır işlemeli fincan ve cezve takımları, tahta oyma hediyelikler ve deri eşyalar, Saraybosna'dan alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. Vize istemeyen ve yaklaşık 2 saatlik bir uçuşla ulaşacağınız Saraybosna'da keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.