Kültür, sanat ve romantizm şehri Budapeşte

Macaristan’ın başkenti Budapeşte, tam anlamıyla bir kültür, sanat ve romantizm şehri. Osmanlı’dan da izler taşıyan şehir, görkemli yapıları, müzeleri ve kafeleri ile dünyanın dört yanından gelen turistlerin gönlünü fethediyor.

Kültür, sanat ve romantizm şehri Budapeşte

Şerif ERCAN

Tuna Nehri'nin üzerindeki Budapeşte, nehrin batı kıyısındaki Buda, doğu kıyısındaki Peşte ve Buda'nın kuzeyindeki Obuda şehirlerinin 1873 yılında birleşmesiyle oluşmuş. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526 yılında fethedilen Budin ve Peşte, 1.5 asır sonra 1686'da Osmanlı hakimiyetinden çıktı. Yaklaşık 2 milyon nüfuslu şehir, Macaristan'ın başkenti olmasının yanı sıra ülkenin politik, kültürel, ticari ve endüstri merkezi durumunda. Şehirde birçok görülecek yer var. Şehrin Buda tarafında bulunan, Kale Dağı'na çıktığınızda mükemmel bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Nehirde yapacağınız gemi turu ise Budapeşte'nin bambaşka yüzünü görmenizi sağlıyor. Tuna Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan sekiz köprüden en güzeli olan Aslanlı Köprü'ye bayılacaksınız. Şehirde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şunlar: Parlamento Binası, Aquincum Museum, Vidampark, Magyar Allami Operahaz, Pesti Vigado, Allat-es Növenkert, Gül Baba Türbesi, Fövarosi Nagycirkusz, Kraliyet Sarayı'nda Ludwig Müzesi ve Budapeşte Tarih Müzesi, Viyana Kapısı, Obuda'daki Roma devri kalıntıları, Kiscelli Müzesi, Margaret Adası, Szobor Parkı, St Anne Kilisesi, Rudas Hamamı, Magdelen Kulesi, Kossuth Lajos Meydanı, Ulusal Müze, Merkez Pazar Yeri, Yahudi Müzesi ve Ecseri Bit Pazarı... Budapeşte'de alışveriş yaparken şaşırmaya alışık olun. Çünkü ummadığınız anda hiç ummadığınız bir şey bulabilirsiniz. Gıda ve içki Macaristan'da oldukça ucuz. Havyar, kaz ciğeri ve salamı en ucuz buradan alabilirsiniz. Hediyelik olarak seramik, duvar süsleri, boyanmış ahşap kutu ve oyuncaklar, bebekler ve sepetler alınabilir. Budapeşte'deki Ecseri (Nagykorösi Utca) ise, Doğu Avrupa'nın en büyük ve en iyi bit pazarı. Vaci Utca ise Budapeşte'nin alışveriş sokağı olarak adlandırılıyor. Duna Plaza da, koni biçimindeki dış görüntüsü ile oldukça güzel bir alışveriş cenneti sayılıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.