Romanya'nın tatil cenneti Köstence

Romanya’nın Karadeniz kıyısındaki şehri Köstence, tam bir turizm cenneti. Kilometrelerce uzanan sahili, Osmanlı’dan da izler taşıyan tarihi, doğal güzellikleri ve renkli gece hayatıyla turistlerden büyük ilgi görüyor.

Romanya'nın tatil cenneti Köstence

Şerif ERCAN

Romanya'nın turizm merkezi olan Köstence (Constanta), ülkenin Karadeniz kıyısındaki en büyük şehri. 6. yüzyılda Yunan göçmenler tarafından kurulmuş ve Romalıların egemenliğinde gelişmiş. Köstence ismini Roma İmparatoru Constantin'den alan şehir, ikinci adı olan Tomis'i de halen kullanıyor. Şehre; 15 yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlılar hakim olmuş. 1877-1878 yılları arasındaki Bağımsızlık Savaşları'yla bölge Romanya sınırlarına dahil olmuş. Liman şehri olması nedeniyle hızlı bir gelişim gösteren Köstence, 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında yıkıma uğramış. İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren Sovyet rejimi altına giren şehir, altyapı açısından gelişme göstermiş. Tersaneler, demiryolları ve fabrikalar kurulmuş, sahilleri de turizm için uygun hale getirilmiş. Köstence, turizm merkezi olarak önemini her geçen gün arttırıyor. Köstence'de Romenlerin yanı sıra, Tatarlar, İtalyanlar, Yunanlılar ve Türkler yaşıyor. Resmi dil olarak Rumence'nin konuşulduğu Köstence'de yaygın olarak Türkçe ve İtalyanca'ya da rastlanıyor. Bugün Köstence'nin turizm merkezi olarak anılması, şehre 5 kilometre mesafedeki ünlü tatil beldesi Mamaia sayesinde oldu. Plajlar, restoranlar, barlar ve kafelerle bezeli beldede, kilometrelerce uzanan kumsal sabah erken saatlerde doluyor. Sabaha kadar eğlencenin yaşandığı belde, her geçen gün ününü artırıyor. Sörf, yatçılık, su kayağı gibi su sporlarının da yapıldığı beldede öne çıkan plajlar Neptun ve Costinesti... Şehrin simgelerinden olan Eski Kumarhane (Cazinoul), görülmesi gereken tarihi mekanların başında geliyor. Limanda bulunan, Art Nouveau stilindeki yapısıyla dikkat çekiyor. 1911'de açılan kumarhane, çiftlerin güneş batımını keyifle izlemek için gittiği noktaların başında geliyor. Büyük Mahmudiye Cami ve Hünkar Cami de, Köstence'deki Osmanlı izini gösteren önemli eserlerden. Köstence'de, Doğal Tarih ve Arkeoloji Müzesi'ni de gitmişken görün derim. Müze, Yunan ve Roma medeniyetlerinin izlerini bünyesinde barındırıyor. Köstence'yi yüksekten izlemek isterseniz 'Tele Gondola'ya binmenizi tavsiye ediyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.