Fas'ın gizemli şehri Kazablanka

Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka, safran kokan sokakları, tarihi yapıları, yöresel lezzetleri ve renkli gece hayatıyla dikkat çekiyor. Afrika ile Avrupa kültürünün yoğrulduğu şehirde çok keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

Fas'ın gizemli şehri Kazablanka

Şerif ERCAN

Hollywood yapımı olana ve 1942 yılında çekilen 'Casablanca' filmi ile adını dünyaya duyuran Kazablanka, Fas'ın en büyük ve en gizemli şehri. 7. yüzyılda bir Berberi kenti olan Kazablanka, 15. yüzyılda Portekizlilerin, 1907 yılında ise Fransızların işgaliyle Avrupalıların ilgisini çekmiş. 1956'ya kadar Fransız himayesinde kalan şehir, tüm bu kültürlerden yoğrularak günümüzün gizemli şehrine dönüşmüş. Eski ve yeni şehir olarak ayrılan Kazablanka'nın tarihi dokusunun hissedildiği bölüme 'Old Madine', kentin modern halinin yer aldığı yeni bölümüne ise 'Ville Nouvelle' deniyor. 20. yüzyılın başlarında, Fransız mimar Henri Prost tarafından inşa edilen yeni şehir Ville Nouvelle'nin merkezinde Place de Nations Unies Meydanı, gösterişli binalar ve Saat Kulesi bulunuyor. Yeni şehrin merkezi olan Habus Bölgesi'nde (Quartier Habous) yer alan yapılar geleneksel Arap mimarisi esas alınarak yapılmış olsalar da modern çizgiler de içeriyor. Burası; düzenli sokakları, daha yeşil yaşam alanları, ticaret merkezleri ve dükkanları ile Kazablanka'nın önemli bir alanı olarak öne çıkıyor. Royal Palace adlı lüks saray ise Habus Bölgesi'nin yakınında yer alıyor. Bu bölgenin kuzey tarafında Boulevard Mohammed V bulunuyor. Bulvarın en önemli yapıları; Art Deco tarzındaki Passage Sumica ve Passage du Glaoui adlı pasajlar... Fas'ın en büyük camisi olan 2. Hassan Camisi de Kazablanka'da bulunuyor. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından yapılan 210 metrelik minaresiyle dünyanın en uzun minaresine sahip olan cami, Atlas Okyanusu'na uzanan bir burun üzerinde yer alıyor. Fas'ta Ain Diab, La Corniche (Kordon boyu), Anfa Bölgesi, Cathedrale Sacre-Coeur, Casablanca Twin Center, Musee du Judaisme Marocain ve Port of Casablanca da gezilebilecek yerler arasında bulunuyor. Kazablanka'da renkli bir gece hayatı var. Büyük otellerin düzenlediği geleneksel etkinlikler çok ilgi görüyor. Çadırlarda düzenlenen bin bir gece masallarını andıran eğlenceler ise daha çok turistlerin ilgisini çekiyor. Şehirdeki birçok gece kulübü ve bunların çoğu Ain-Diab bölgesinde bulunuyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.