Türk gastronomisine yeni bir bakış açısı

Bomonti’de yeni açılan ‘Turk Fatih Tutak’ adlı restoran, Türk gastronomisine yeni bir bakış açısı getiriyor. Şef Fatih Tutak, dünyanın en iyi restoranlarına uzanan kariyer yolculuğundan elde edindiği tecrübelerle Türk mutfağında yeni bir dil oluşturmayı a

Türk gastronomisine yeni bir bakış açısı

SİNAN ÖZEDİNCİK sinan.ozedincik@sabah.com.tr

Fatih Tutak, lokal üreticiler ile çalışarak yemek kültürüne dair içten bir duruş sergiliyor. Yerel ürünlerin derinliklerine yoğunlaşan ve geleneksel pişirme tekniklerini araştıran Tutak, geniş bir hayal gücünün ürünü olan yemekler tasarlıyor; farklı gastronomik kültürlerin izlerini taşıyan Türk mutfak kültürünü Avrupa'da ve Asya'da olağanüstü mutfaklarda kazandığı deneyim ile harmanlıyor. "Yemek kalbe dokunmalı..." diye açıklıyor Tutak; "Buna saygı duymalı ve herkesin çocukluğundan beri yediklerinden vazgeçmeliyiz. Bu demektir ki sıfırdan başlamalıyız. Sahip olduğumuz yeni tekniklere bakmalıyız; eskiye referans vererek kendimize özgü bir şey yaratmalıyız."



Turk Fatih Tutak'ta her detay, arkasında bir hikaye barındırıyor. Orhun Yazıtları'ndan alınmış semboller duvarları, eski Selçuklu motifleri ise zemini süslüyor. Kaan Düzarat tarafından mekana özel olarak hazırlanan müzikler geceye eşlik ederken, kokteyller yedi coğrafi bölgenin yansımalarını hissettiriyor. Turk Fatih Tutak'ın yaratıcı lezzetler içeren mönüsü; kültürümüzden, coğrafyamızdan, hatıralarımızdan ve geleneklerimizden yola çıkarak hazırlanıyor. Her yemek, kendine has bir karakter sergiliyor. Topraklarımızdan gelen ürünler özenle işleniyor ve her tabak bir sanat eserine dönüştürülüyor. Mekanın mönüsü sıklıkla değiştiriliyor; 'mikro sezonsallık' yaklaşımı ile uyumlu olarak doğanın verdiklerine göre şekilleniyor, o gün şefe ilham veren bir şeyi yansıtarak sürprizler sunabiliyor.



Mekan; sadece sunduğu özgün lezzetlerle değil, dekorasyonu ve yarattığı atmosfer ile konuklarına eşi benzeri bulunmaz bir deneyim yaşatıyor. Zarif bir sıcaklık yaratma gayesi ile tasarlanan restoran, el yapımı seramikler ve ince zanaatkarlık ile renklendiriliyor. Restoranda kullanılan tabakları 4 farklı seramik sanatçısı ile birlikte tasarlayan Tutak, bıçaklar için 100 yılı aşkın süredir devam eden aile işletmesinin üçüncü kuşağı olan yerel bir zanaatkar ile çalışıyor. Geniş açık mutfak ve fırının güçlü ateşi, yoğun dış dünyadan gastronomik lezzetlerin hüküm sürdüğü bir dünyaya kaçmayı vaat ediyor.

Sadece yöresel ürünler kullanılıyor

Tarihi 1867 yılına kadar uzanan Bursa'daki Kebapçı İskender, geçen yıl tescilli lezzetini İstanbul'a da taşıyıp Akaretler'de restoran açmıştı. Büyük ilgi gören bu restorana tüm ürünler yöresinden geliyor. Kebapçı İskender'in kullandığı her ürün kendine özgü ve özel olarak üretiliyor. Kebabın temeli olan et, Karacabey'deki aile çiftliğinde yetiştirilen kuzulardan... Kömür, Uludağ'ın Akça Köyü'nün güney yamacındaki odunlardan kesiliyor. Domates Simav'dan, patlıcan, Urfa Birecik'ten geliyor. Yoğurt ise Bursa'da özel bir imalathanede, tavalarda inek sütünden İskenderoğlu için üretiliyor. Pide, ekşi mayayla dedelerinin kullandığı undan, her dükkanda meşe odun fırınında yapılıyor. Tereyağı, Ezine bölgesinden toplanan keçi kremasından, yine Bursa'da üretiliyor.

Sushi yapmak ister misiniz?

Japon kültürünün en önemli simgelerinden biri olan Sushi'nin yapım sırlarını Executive Chef Muzaffer Yalçın'ın 22 ve 29 Şubat tarihlerinde Wyndham Grand İzmir Özdilek'te vereceği eğitimde öğrenebilir, arkadaşlarınızla keyifli saatler geçirebilirsiniz. Sushi'nin tarihçesiyle ilgili detayların yanı sıra eğitimlerde 'California Rol'l ve 'Temaki' gibi sushi çeşitlerinin yapımına dair tüm püf noktaları ve incelikler kursiyerlere aktarılacak. Katılımcılar, kendi yaptıkları sushi'leri deneyimleme fırsatını bulacak.

Her gün canlı müzik

Hayal Kahvesi, bünyesinin en önemli noktalarından olan Çubuklu Hayal Kahvesi'nde yepyeni bir dönemin müjdesini veriyor. İstanbul'un gözde semtlerinden Beykoz'un en keyifli konumunda, 125 yıllık tarihi bir taş binada misafirlerini ağırlayan ve tek mekanda birçok hizmeti sunma avantajıyla ilgi uyandıran Çubuklu Hayal Kahvesi, kategorisindeki köklü geçmişini ve uzmanlığını eğlencesine de yansıtıyor. Sadece hafta sonları değil neredeyse haftanın her günü, Bülent Ortaçgil, Metin Arolat, Göksel gibi birbirinden ünlü sanatçıları canlı izlemek ve dinlemek isteyenler, 600 kişilik, otantik dokudaki Eventhall by Çubuklu Hayal Kahvesi sahnesinde gerçekleşen konserlerde buluşuyor.

14 çeşit burger

Ananaslıdan yumurtalıya, pastırmalıdan vejeteryana kadar 14 çeşit burgeri ve 12 çeşit sosu ile Burger X lezzet şöleni yaşatıyor. Göztepe, Acıbadem, Ataşehir ve Ümraniye'den sonra Kadıköy'de de burger severlerle buluşan Burger X; tereyağlı özel brioche ekmeğiyle de fark yaratıyor. Tüm malzemelerin günlük hazırlandığı Burger X lezzetleri, 3 farklı boyuyla da dikkat çekiyor. Burgerin yanına farklı atıştırmalıklar isteyenler için 'Yancı' olarak adlandırılan; patates, el yapımı soğan halkası, mozerella sticks ve özel paneli tavuk çubukları ise başlı başına keyifli bir deneyim yaşatıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.