Gülay Kuriş

"Politikalar üstü bir kadınım"

Gülay Kuriş
Bazı kadınlar vardır, çalıskanlıkları, azimleri ve basarı odaklı hedefleriyle degme çokuluslu holding yöneticilerinin yapamadıklarını yapıp, öyle islerin altından kalkarlar ki karsılarında sapka çıkarmamak imkansızdır. Bir degil birkaç alanda birden giristigi her isten yüzünün akıyla çıkan, bu kadar isinin arasına bir de anneligi sıgdıran Gülay Kuris iste böyle bir kadın. stanbul Erkek Lisesi yıllarında manken olmayı kafasına koyan Gülay Kuris aslında kimya mühendisi. Almanya'daki üniversite egitimin ardından yurda dönünce 10 yıl süren mankenligin ardından geçtigi televizyon dünyasında da basarılı islerle karsımıza çıktı.

Bunlarla yetinmedi, Dudullu'da bir bina alarak A'dan Z'ye film platosuna çevirdi. CHP'den Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Avrupa Birligi Dıs liskiler Komisyonu'nda ikinci baskan oldu. Ayrıca Egitim Kültür Komisyonu'nun baskanı. Bitmedi; aynı zamanda Engelli Komisyonu'nda da çalısıyor.

Son zamanlarda ise daha çok Kızılay Kadın Kolları Baskanı olarak adından söz ettiriyor. Gülay Kuris'le Dudullu'daki GK Plato'da bulustuk. Son dönem çalısmalarından yeni projelerine ve Kızılay Kadın Kolları Baskanı olarak yürüttügü etkinliklere kadar birçok konuda keyifli bir söylesi yaptık.

Öncelikle GK Plato'dan söz edelim isterseniz, çok kosusturmalı, zahmetli bir sektör bu, nasıl karar verdiniz böyle bir ise?

Burası bir film stüdyosu. Setlerde sanat yönetmenligi yaptıgım için bu isin ne kadar zorlu oldugunu biliyorum çünkü en zor sey bos bir mekan verip, "Burayı daya, döse" demeleriydi. Su an hem platoyu kullandırıyor, hem de sponsor sorumlulugu veriyoruz. Bir kanal herhangi bir projeyi satın aldıktan sonra sanat yönetmeni, styling, sponsor sorumlulugu gibi dört, bes birimi bana teslim ediyor. Bu isi kendi kendime kurdum, ne bir destegim, ne talebim oldum. Zorlanmadım mı, zorlandım ama borç yigitin kamçısıdır.

Eskiden dizilerde sponsor sorumlulugu diye bir birim de yoktu zaten...

Kesinlikle, sanat yönetmeni ihtiyacı olan her seyi kendi çabalarıyla buluyordu, dolayısıyla zorlanıyorduk. Örnegin zaman zaman çok sık bir ofis gerekiyordu, zengin bir isadamı ofisini vermez zaten, veren de sadece pazar günleri veriyordu. Biz, mekanları kendimiz dekore edelim ve dizilere kiralayalım dedik. Çok tuttu çünkü o dönemde bu tarz bir plato yoktu. O zaman 'Kurtlar Vadisi' sürekli bizim mekanlarımızı kullanıyordu. Su anda 10 küsur plato var piyasada ama ben platomla iddialıyım.

Kaç mekan var bu platoda?

Klasik ofislerimiz, modern ofislerimiz, bir tane loft dairemiz var. Bankamız var ki banka kimsede yok örnegin. Karakol, emniyet müdürlügü, nezaret, sorgu odası, cezaevi, mahkeme salonu, ameliyathanesi ve acil servisiyle hastanemiz var.

Daha önce hangi diziler çekilmisti, su anda hangi diziler çekiliyor?

Daha önce 'Adanalı', 'Kurtlar Vadisi', 'Yaprak Dökümü' ve 'Ezel' gibi yayınlandıgı dönemde çok ilgi çeken bütün diziler bizimle çalıstı. Su anda ise 'Zengin Kız Fakir Oglan' dizisinin banka sahneleri, '20 Dakika'nın hastane sahneleri, '?sler Güçler' dizisinin dört, bes mekanı, 'Leyla ile Mecnun', 'Umutsuz Ev Kadınları' dizilerinin bazı sahneleri bizde çekiliyor.

"Kazım Koyucu'nun hayat hikayesini çekeceğiz"


Su anda yeni projeler var mı?


Evet, Biscolata reklamında oynayan Carlos'la bir dizi hazırlıyoruz, çok keyifli olacak, romantik bir komedi. Aynı zamanda Tugçe Kazaz ve Tardu Flordun'un oynayacagı bir film hazırlıyoruz. Show TV'ye yeni bir proje hazırlıyoruz. '?sler Güçler'in kostümlerini yapıyoruz. Su anda elimizde çok güzel bir hikaye var; Çernobil

Filmin yönetmeni kim?

Yönetmenle senarist aynı kisi; 'Adanalı' dizisinde yardımcı yönetmenlik yapan Onur Aydın, hatta kitabı da çıktı; 'Kıyamet Çiçegi', çok güzel bir hikaye. Aynı zamanda Kızılay'la ilgili gerçek bir hayat hikayesini de filme çekmek istiyoruz.

Kızılay Kadın Kolları Genel Baskanı'sınız, nasıl basladı bu hikaye?

2006, 2007 yılıydı, eski genel baskanımız Tekin Küçükali, esimle bana haber göndermis bir gelsin görüselim diye. Çok eskiden Kızılay Kadın Kolları varmıs ama politize oldugu için Kızılay, kadınları küstürmüsler ve kapanmıs. Biz de kadın kollarını kurduk, beni baskan seçtiler. Benim parayla pek isim yok, paraya el sürmek istemiyorum. Bagısçıları buluyorum, yapılacak olan isi tespit ediyorum, onları bulusturuyoruz. Örnegin Suriye sınır kapısına yardım götürüyoruz

Dokuz kisiyiz, çadır kentlerinde yasayan Suriyelilerle bir araya gelmek için Hatay'a gittik, Yayladagı ve Boynuyogun Çadır Kenti'ni ziyaret ettik. Suriye sınır kapısına yardım götürüyoruz. Misafirler ilk geldikleri zaman Arçelik ve Beko ile anlastık, onlar gönderdiler, biz çamasırhaneyi kurduk. Hayat Kimya'dan rica ettik, temizlik malzemelerini, deterjanları gönderdiler.

Kazım Koyuncu'nun hayat hikayesini çekecegiz. Kazım Koyuncu'nun Çernobil'den dolayı kanser olması ve yine Çernobil'den dolayı Rusya'da çocugu kanser olan bir hayat kadınının Trabzon'a gelip çocugunu tedavi ettirmek adına sündürdügü yasam mücadelesi var.

Çernobil çekimleri için yer bulmak kolay olmasa gerek?

Çernobil'in kumanda odası duruyor tabii ama insanların hayatını tehlikeye atmamak için oraya gitmeyecegiz. Aynı doku tutsun diye Bulgaristan'da mekan hazırlatıyoruz. Bu tabii çok külfetli bir is.

Kast belli mi?

Elena Kurikova basrol oynayacak. Fikret Kuskan, Altan Erkekli, Aslı Tandogan var. Kendi projemizi çekecegiz bu yaz insallah, bütün yapımcılıgını da biz üstlenecegiz.

Faaliyetleriniz Suriye ile sınırlı degildir süphesiz, diger projelerinizden de söz eder misiniz?

Geçtigimiz günlerde yine çok güzel bir proje yaptık Erdem Kıramer'le. Kızılay'ın Yakacık'ta huzurevi var, 70 kisi yasıyor. Erdem Kıramer'in 15 kisilik ekibini gönderdik. Saçları kesildi, boyandı, her türlü bakım yapıldı. Ertesi gün yine aynı ekip gittik. ?pragaz'ı sponsor ettim, ?pragaz'ın sponsorlugunda Boyner'den hepsi için ayakkabıdan içi kürklü botlara, kazaktan pantolona kadar her sey tek tek satın alındı. Büyük Kulüp'te sarkıcı bir kadın var Vildan Demir, onu da aldık, Mado'yu da sponsor ettik. Bir eglence; sarkılar, türküler...

Agladılar arkamızdan inanır mısınız. Aralarında kimseleri olmayan, çok yaslı insanlar var, 11 senedir dısarıya adım atmamıslar. Söz verdim onları dısarıya çıkarmaya. Kızılay Kadın Kolları olarak Kadıköy Belediyesi ile ortak bir protokol imzaladık, Kadıköy Belediyesi'ne ait Kalamıs'ta Kalkedon diye bir restoran var, simdi onları aldıracagım, gezdirecegim, yemek yiyecegiz, güzel bir gün geçirecegiz, sonra gönderecegim. Yattıgınız zaman bunları hatırlayınca mutlu oluyorsunuz, yoksa biz gönüllüyüz, hiçbir maddi çıkarımız yok. ?dealistiz, anneyiz.

Bu isler ciddi anlamda sponsor bulunmasını gerektiriyor. Sponsorlarınızın bir kısmı da cemiyet hayatından. Kolay sponsor bulabiliyor musunuz?


Türk halkı acayip yardımsever. Vodafone'a gittik, AÇEV'e gittik, ikisini birlestirdim, Van'da okul öncesi egitim birimi kurduk. Devlet hastanelerinin yeni dogan birimleriyle irtibata geçiyoruz, ihtiyacı olanlara bebek çantaları veriyoruz.

CHP Kadıköy Meclis Üyesi'siniz, meclis üyesi olarak neler yapıyorsunuz?

İki tane yabancı dilim var, bu nedenle Avrupa Birligi Dıs liskiler Komisyonu'nda ikinci baskanım. Egitim Kültür Komisyonu'nun baskanıyım, aynı zamanda Engelli Komisyonu'ndayım. Bu komisyonlarla ortak projeler yapıyoruz. Engelleri çocuklar için yaz kampları kuruluyor örnegin, onlara sponsor buluyoruz.

Öyleyse sizin için siyasetle sosyal sorumluluk iç içe geçmis durumda...

Evet ama ben "Aman efendim, sepet efendim" diyebilen bir insan degilim. Fikrim neyse 'dan dan' konusurum, hatta esim çok tekme atar bana alttan. Kızılay kurumu zaten partiler üzeri bir kurum, ülkeye ve insanlara hizmet ediyorsunuz. Ben CHP'den bir belediye meclis üyesiyim ama politikanın üzerindeyim.

Peki, bu kadar isin arasında kendinize zaman bulabiliyor musunuz?

Vallahi buluyorum. ki oglum var; biri bu sene Sabancı Üniversitesi'ni kazandı, öteki de Saint Joseph Lisesi'nde. Evde güvendigim bir yardımcı var, buradaki ekibim çok iyi, Kızılay'daki arkadaslarıma çok güveniyorum, bunlar olmasa hiçbirini yapamam. Sabah 08.30'da pilatese gidiyorum haftanın dört günü. Saat 06.50'de güne baslıyorum, çocukları okula göndermek için. Saat 10.00'da da dusumu alıp isime giderim.

Bir dönem televizyon için de programlar yaptınız, TV için yeni projeleriniz var mı?

YKM'nin ortaklıgında bir TV projesi söz konusu. YKM bizlerle beraber farklı sehirlerdeki subelerinde bir styling çalısması istiyor. Yavas yavas basladım yine kıpırdanmaya, birkaç proje gönderdik bazı yerlere

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.