"2013 bana şans ve başarı getirdi"

Artık iş dünyasında da adından başarı ile söz ettiren cemiyet hayatının en seçkin isimlerinden Şirin Yalçın ile evinde çok özel bir fotoğraf çekimi gerçekleştirip röportaj yaptık. Yalçın, ortağı olduğu Sırmaison markasından seçtikleriyle muhteşem bir yılb

"2013 bana şans ve başarı getirdi"

Artık gelenekselleşen, çok özel projelere ve röportajlara imza attığımız yılbaşı sayımızın bu seneki çok özel konuklarından biri de Şirin Yalçın. Ortağı Rosella Karabacak ile sahibi oldukları Sırmaison markasıyla ilk kez iş hayatına atılan Şirin Yalçın, onca yoğunluğunun arasında bizi kırmadı ve yılbaşı sayımız için Çengelköy'deki Boğaz manzaralı evinin kapısını Şamdan Plus'a açtı. Yüzünde kocaman bir gülümseme ve içten bir konukseverlikle bizi karşılayan Şirin Yalçın, Sırmaison markası altında müdavimleriyle buluşturduğu dünyaca ünlü markaların çok özel koleksiyonlarıyla bir yılbaşı sofrası hazırladı. Şirin Hanım'la evinde hem çok özel bir çekim gerçekleştirdik, hem de 2013 yılının kendisi için unutulmaz anılarından 2014'ten beklentilerine, kurduğu yılbaşı sofrasının ayrıntılarından Sırmaison markasıyla başladığı iş hayatı serüvenine kadar çok keyifli bir röportaj yaptık. Yılbaşı gecesini ışıl ışıl kristaller, süt beyazı porselenler, danteller ve özel tasarım gümüşlerle kurulmuş bir sofrada geçirmek istiyorsanız, Şirin Yalçın'ın Sırmaison'dan seçtiği önerilere mutlaka kulak verin. "Yılbaşı gecesi klasiklerden taviz vermem" diyenlerdenseniz eğer, Şirin Hanım'ın aşçısı Duran Usta'nın muhteşem tarifleriyle aynı mönüyü hazırlayın, her birinin tadının damağınızda kalacağınızdan şüpheniz olmasın.

Öncelikle yılbaşı için hazırladığınız bu çok şık sofradan bahselim... Tabak, çatal-bıçak takımı, Amerikan servis, kadeh ve servis aksesuarları olarak hangi markaların koleksiyonlarını tercih ettiniz?

Ben soframda Sırmaison ürünlerini kullandım. 2013 yılında ortağı olduğum ve daha önce de severek alışveriş yaptığım Sırmaison'dan Ercuis marka gümüş kaplama objeleri seçtim. Amerikan servislerim, yine bizim mağazamızda satışı olan 'Masa Terzisi'ne ait. Çatal-bıçak takımlarım Ercuis, tabaklarım ise Raynaud - Limoges. Bardaklarım St-Luis marka. Masa süslemelerimde ise Lalique heykellerin yanı sıra, gümüş çanağım içinde evde yaptığım, toz şeker ile süslenmiş meyvelere yer verdim. Bu meyvelerin masaya ayrı bir renk kattığını düşünüyorum. Sırmaison'dan sampanyalığım ise en beğenilen ürünlerimizden.

Yılbaşı sofrası hazırlamak çok keyifli ama keyifli olduğu kadar da zevk ve özen gerektiriyor. Bu hazırlığın incelikleri neler, küçük sırlarınız var mı?

Bu işe girdikten sonra davet sofraları benim için daha önemli oldu. Masa aksesuarları Sırmaison'da çok çesitli. Gerek fuarlarda gerekse mümessili olduğumuz markaların ürünlerinde aksesuarlar bizim için öncelikli olanlardan. Arthur Brett masamın üzerine ayna kestirdim, böylece hem mumlarım, hem de Lalique objelerim kendilerini daha iyi gösterdi. Masamda bulunan antika karafları İtalya'dan almıştım. Ercuis'lerim vazgeçilmez aksesuarlarım oldu. Raynaud- Limoges tabaklarımın beyaz oluşu ve Amerikan servislerimin beyaz dantel süslü olması renk uyumu için çok önemliydi.

Ailece yılbaşı yemeği yer misiniz? Özel akşamlarınızın vazgeçilmez yemekleri neler?

Tabii, genelde her akşam yemeği ailece yeriz. Ayrıca pazar kahvaltıları da bizim için çok keyifli olur. Biz evde de sağlıklı beslenmeye özen gösteriyoruz.

Unutamadığınız bir yılbaşı anınız var mı? Yılbaşı size ne anlam ifade ediyor?
Doğruyu söylemek gerekirse, her ne kadar yeni başlangıçları simgelese de, yeni kararlar almak için doğru zaman olduğunu düşünsem de yılbaşına takvim değişikliği olarak bakar, gereğinden fazla anlam yüklemekten kaçınırım. Ailemle ve yakın arkadaşlarımla kutladığım her yılbaşım benim için unutulmazdı.

2013 yılının en güzel anıları nelerdi sizin için?

2013 yılında Sırmaison'a ortak olmam ve aynı yıl içinde hem Nişantaşı, hem de Zorlu Center'da mağazamızı açmamız benim için başarılı ve şanslı bir yılın ifadesi oldu.

Noel Baba sofranıza sürpriz bir konuk getirse, kimin olmasını isterdiniz?
Amerika'da yaşayan kardeşim Kerem ve ailesinin gelmesi benim için en büyük sürpriz olur.

2014'e dair beklentileriniz neler, sizi yeni projelerde görecek miyiz?

Beklentiler birçok yönde olabilir. Kişinin kendisiyle, başkasıyla, işiyle, ülkesiyle ilgili beklentileri vardır. Ben de kendi adıma insanların doğallaştığı, anlayışın, birlik ve beraberlik duygusunun hakim olduğu ortamlarda ailem ve sevdiklerimle huzur ve sağlıkla yaşamak istiyorum. Yeni kurduğumuz Sırmaison markasının başarıyla devam etmesi ve büyümesi, Aralık Derneği'nde projelere en doğru şekilde yer vermek 2014 projelerim arasında.

Sırmaison markasıyla ilk kez iş hayatına atıldınız. Bu değişim hayatınıza neler kattı?
Çocukların bebeklik döneminde tüm günümü onlarla birlikte geçirmekten çok mutluydum. Onlar büyüdükçe ve daha çok zamanım oldukça da gönüllü öğretmenlik yaptım ve bazı vakıf çalışmalarında yer almaya başladım. Aralık Derneği'nin kurulması ve dokuz yıldır orada çalısmam bana tecrübe kazandırdı. Bu dönemde hem manevi tatmin içindeyim, hem de kendimi geliştirdim. Kendimi daha iyi tanımam daha iyi planlar yapmamı sağladı. Sırmaison'un geniş ürün yelpazesi olan bir mağaza olması için çalışmak, otel-line'mızı büyütmek ve genç tasarımcılarla çalışmak beni tabii ki heyecanlandırıyor. Ayrıca şimdi Sırmaison'un Zorlu Center'daki mağazasını açtık, daha yoğun bir çalışma temposuna girdik. Hem iş hayatındaki hem de sosyal sorumluluk projelerindeki organizasyon çalışmalarım bu tempoyu hızlandırdı.

Sırmaison'un konseptinden ve mümessili olduğunuz Ercuis ve Raynaud- Limoges markalarından bahseder misiniz?

1867'den beri üretilen Fransız gümüş markası Ercuis'in tüm koleksiyonunu mağazamızda görmeniz mümkün. Ercuis 925 ayar som gümüş ve 63 micron gümüş kaplamada dünya standartları üzerinde üretimi ile en kaliteli dünya markası. Çatal-bıçak takımları, yemek servisleri, aksesuarlar, porselen-gümüş ve kristal-gümüş kombinasyonları ile oluşturulmuş çeşitli tasarımları var. Raynaud-Limoges ise yine dünyada farklı sayılan markalardan biri. Porselene incelik ve yarı saydamlık vermek için hamurunda yüzde 50 kaolin, yüzde 25 kuarz ve yüzde 25 feldspar karışımı kullanılıyor. Yemek takımlarının çeşitliliği ürün alımında adet olarak kısıtlama olmaması müşterilerin daha rahat seçim yapmasına imkan tanıyor. Ayrıca mağazamızda yerli ve yeni Türk tasarımcıların birçok ürününü bulabilirsiniz. Yeni kattığımız bu markalar sayesinde hem ürün yelpazemizi genişlettik, hem de fiyatlarımız için alternatifler sunmaya başladık.

Sırmaison'da ağırlıklı olarak hangi markalara yer veriyorsunuz?
Bu işe başlar başlamaz Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen ev aksesuarları fuarlarına katılarak birçok yeniliği yerinde görme fırsatı yakaladık. Daha önceleri sadece kendim için gezdiğim bu fuarlarda bu gidişlerimde en çok beğendiğim markalardan Lalique, Cristallerie de Montbronn ve Carl Rotter ile anlaşma fırsatı buldum. Ayrıca LesHeritiers, Galant, Strauss, Judeco, Infinity, Vagabond'un ürünlerini de mağazamızda bulabilirsiniz. Michael Aram, Vanessa Mitrani, Lapas ve birkaç yeni markayı da Zorlu Center mağazamızda ve Nişantaşı mağazamızda görmeniz mümkün. Saydığım tüm bu markalar kendi alanlarında zaten tasarım ve kalite olarak kanıtlanmış. Yeni evlenen çiftlere evlilik listeleri oluşturduğumuz gibi ayrıca hediyelik seçimler, dekoratif ürünler içinde bir yenilik kazandırdık. Aynı zamanda çalıştığımız genç Türk tasarımcıların yeni markalar yaratıp kendilerini tanıtmaları için ev sahipliği yapmaktayız.

Yılbaşı ve diğer özel günler için geniş bir ürün gamınız var. Yılbaşı için neler hazırladınız?

Mağazamızda mümessili olduğumuz için Ercuis ve Raynaud-Limoges markasının ürünlerinin tümünü bulunduruyoruz. Ayrıca diğer markalar ve Türk tasarımcılarım ürünlerinde renkli olan objeler ve bardaklar yılbaşı konseptine uygun olduğu için ön plana çıkardık. Yılbaşı için yemek tabaklarından tüm aksesuarlara kadar rengarenk ürünler, hediyelikler, sepetler, şekerleme ve çikolata koymak için çanaklar hazırladık. Kokulu mumlar ürettik, vazolar seçtik.

Bu çok şık ürünler arasında sizin favorileriniz hangileri?

Ercuis'nin makaronluğu, şampanyalığımız, Judeco renkli bardak ve karaflar benim favorilerim arasında.

Bu markalardan ürün seçimi yaparken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Sırmaison olarak Ercuis ve Raynaud- Limoges gibi klasikleşmiş markaları modern tasarım objelerle bir arada sunmak en önemli özelliğimiz ve farklılığımız. Mesala benim gördüğüm veya ortağım ve arkadaşım Rosella'nın (Karabacak) Como'da gördüğü 18. yüzyıldan kalma Villa Erba veya yurtdışında ziyaret ettiğim müze, sanat galerisi, otel, restoran ve hatta hoş cafe'ler, her yıl gittiğimiz maison objet, messe gibi fuarlar, dekorasyon dergileri, bunlarda bulduğumuz hoş ayrıntılar ürün seçimlerinde ve sunumlarımızda bize çok yardımcı oluyor. Dekorasyon konusunda trendleri takip ettiğimi söyleyemem ama işimle ilgili olarak öncelikle mağazamızda bulunan ürünlerin ve hatta getirmeyi düşündüğümüz diğer markaların son tasarımlarını görmek, yenilikleri takip etmek için Avrupa'da bulunan fuarlara gidiyorum. Ayrıca Raynaud-Limoges ve Ercuis fabrikalarını da Rosella ile birlikte ziyaret ettik ve tüm yeni tasarımları yerinde görme şansını yakaladık.

Ev ve sofra tasarım aksesuarlarıyla ilgilenmek, yeni koleksiyonları araştırmak içinizdeki estetik duygusunu yansıtmanız için olanak sağlıyor mu?

Tarih boyunca insanların yaşadıkları mekanlar üzerinde birçok değişim olmuş. Bu değişimler sonucunda da çok sayıda farklı tasarım ortaya çıkmış. Mekanların kullanım için verimli, sanatsal ve estetik bir şekilde düzenlenmesi amaçlanmış her zaman. Bizim işimizde de farklı objelerin kullanılması ile mekanların üzerinde içinizdeki zevk ve estetik görüşün yansımasını görebilirsiniz.

Evinizde hem çağdaş sanat eserleri var, hem de Osmanlı dönemi tablolarıyla eklektik bir tarz yakalamışsınız. Evinizin dekorasyonunu nasıl tarif ediyorsunuz?
Evimizde belli bir tarzın disiplininde olmayı tercih etmedik. Eşim Neşet de ben de dekoratif objelere ve sanat eserlerine meraklıyız. Sürekli aldığımız ve seçtiğimiz parçaları ilave Evinizde hem çağdaş sanat eserleri var, hem de Osmanlı dönemi tablolarıyla eklektik bir tarz yakalamışsınız. Evinizin dekorasyonunu nasıl tarif ediyorsunuz? Evimizde belli bir tarzın disiplininde olmayı tercih etmedik. Eşim Neşet de ben de dekoratif objelere ve sanat eserlerine meraklıyız. Sürekli aldığımız ve seçtiğimiz parçaları ilave edebileceğimiz eklektik bir tarzı tercih ediyoruz. Bu da bize dinamik bir dekorasyona sahip olmayı sağlıyor. Evimizde 17. yüzyıla ait Floransa resimlerini, Osmanlı dönemi tablolarını ve çağdaş sanat eserlerini bulabilirsiniz.

Ercuis olarak dünyanın en lüks Fransız markalarını çatısı altında bulunduran Comite Colbert'in de üyesisiniz. Bu üyelik nasıl gerçekleşti?

Comite Colbert popüler ve kalitesi yüksek markaların bir arada olduğu bir kuruluş. Ercuis de bu kuruluma başkanlık eden marka.

Ev ve sofra aksesuarları tasarımında lüks denince aklınıza gelen en önemli markalar neler?

Lüks, her ne kadar ihtiyacın ötesinde fayda sağlayanlarla yaşam şekli gibi algılansa da benim için rahatlığın ve göze hoş görünen ürünlerin kullanım şeklidir. Dolayısıyla gerek mağazaya ürün seçerken, gerek yeni tasarımcıları bünyemize dahil ederken kullanım ve estetik görüş dikkat ettiğim konular. Ürünlerin boyutlarından ziyade kullanım kolaylığını sunmak da lükstür. Ben bu yüzden Ercuis, tüm ürünleriyle lüks bulduğum marka.

Sırmaison'da gümüş ve porselenin yanı sıra ev için başka dekorasyon ürünlerine de yer veriyor musunuz?
Gümüş, porselen, kristal, ahşap gibi ürünlerin yanı sıra masa örtüsü ve genç tasarımcıların ürünlerine yer veriyoruz. Mumlar, cam vazolar küçük renkli aksesuarı da mağazamızda bulabilirsiniz.

Sırmaison'u benzer konseptteki diğer markalardan ayıran en önemli fark nedir sizce?

Sırmaison her ne kadar yeni oluşan bir marka gibi adlandırılsa da aslında kuruluşu neredeyse 20 yıl öncesine dayanıyor. Sırma, 1995 yılında Nişantaşı'nda Nurhan Karabacak tarafından faaliyete geçmiş. Hem Nişantaşı hem Zorlu Center mağamızda müşterilerimize hizmet veriyor. Mağazamızda bulundurduğumuz ürünlerimiz zaten tüm dünyada kendini kanıtlamış ürünler. Gerek Ercuis gerek Raynaud-Limoges ve Lalique zaten kendi müşterisi oluşmuş markalar. Yeni eklediğimiz markalar ve tasarımcılarla ürünlerimizi ve fiyatlarımızı revize etme fırsatı bulduk. Hem lüks denilince ilk akla gelen en iyi markalar, hem de tasarım objesi diyebileceğimiz modern zamanlı ürünlerimiz mevcut diyebilirim. Sırmaison olarak masa aksesuarlarına, masa örtülerine ve dekorasyon ürünlerine meraklı olan kişilere hizmet ederken, web sitemizle çalışan hanımların seçimlerini kolaylıkla yapmalarını sağlayacağız. Aynı zamanda gelin adayları oturdukları yerden evlilik listelerini oluşturabilecek. Tasarım ürün meraklılarının da keyifle ürün seçebilecekleri bir marka olma yolundayız.

Ablanız Elif Dürüst'le Aralık Derneği'nin kurucularındansınız. 10 yıldır süren çalışmalarınızdan ve projelerinizden bahseder misiniz?
Aralık Derneği'nde farklı kültürel birikimleri, hayat tecrübelerini, gelir seviyelerini, yaş gruplarını bir araya getirerek değişik alanlarda kişilerin ve toplumun kültürel zenginleşmesine katkıda bulunduk diyebiliriz. Aralık Derneği olarak hafta içi ve hafta sonu olmak üzere birçok seminer ve kursa ev sahipliği yaptık. Derneğimizde çeşitli sergiler ve tanıtımlar düzenledik. Ayrıca, birçok sosyal sorumluluk projesini de hayata geçirdik. İlk kurulduğumuz yıllarda sadece İstanbul içinde projeler gerçekleştiriyorduk. '10.000 Çocuk Tiyatroya' bunlardan sadece biri. Daha sonraları Anadolu'daki kadınlara ve çocuklara ulaşmayı başardık. Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi'nde, Van'da toplum merkezinde birçok gencimize eğitimleri için imkan sağlamaya çalıştık. Ağrı, Kars, Urfa ve Mardin gibi değişik illerimizin köylerine öğretmen lojmanları yaptık. Yine Doğu'da değişik illerde 26 kız yurduna eğitim ve seminerler götürdük. Ben de yaklaşık 10 yıldır ilgi duyduğum konularla ilgili seminerlere derneğimizde katılma fırsatı buldum. Sema Kaygusuz'un 'Edebiyat Atölyesi' kursuna katılarak yaratıcı yazarlık ve yaratıcı okuma üzerine geliştirilmiş program ile eğitim aldım. Kendimi ve başkalarını edebiyat aracılığı ile tanımaya çalıştım. Ali Canip Olgunlu'nun 'Tasavvuf ve Mesnevi' okumalarında 'Ben' değil 'Sen' diyebilen insanlar üzerine de sohbet ettik. ݎlgi duyduğum psikanaliz, felsefe ve sanat tarihi dersleriyle de kişisel gelişimim için faydalandım. Ayrıca, sosyal sorumluluk projelerini geliştirirken toplumun homojen olmadığını ve zenginliğini burada kazandığını gördüm.

ŞİRİN YALÇIN'IN YILBAŞI MÖNÜSÜ

İÇ PİLAV

GEREKLİ MALZEMELER

1kg pirinç

30 gr dolmalık fıstık

1 soğan

50 gr kuş üzümü

1 tatlı kaşığı karabiber

2 tatlı kaşığı nane

tuz, şeker

1/2 fincan zeytinyağı ya da 150 gr tereyağı

YAPILIŞI

Pirinç ıslatılır. 30gr dolmalık fıstık yağda kavrulur. İnce doğranmış soğan fıstıklara eklenir, biraz kavrulduktan sonra pirinç ilave edip kavurmaya devam edilir. 50 gr önceden ıslatılmış kuş üzümü ilave edilip, karabiber, nane, tuz ve şeker ilave edilip suyu konur.

KURU ERİK, KURU KAYISI VE KURU ÜZÜM SOSLU FIRIN HİNDİ

GEREKLİ MALZEMELER

Bütün hindi

6 portakal suyu

1 çay bardağı soya sosu

300 gr siyah kuru erik

100 gr kuru kayısı

100 gr kuru üzüm

2 elma

Kestane şekeri

YAPILIŞI

Elmalar dilimlenip hindinin karnına doldurulur. Kuru meyveler gelişi güzel doğranıp poşete konulur. Hindinin her yanına portakal suyu sürülür ve poşete konulup 190 derecelik fırında hindinin büyüklüğüne göre 2,5 - 3 saat pişirilir. Hindi piştikten sonra poşetteki elmalar atılır. Kalan kuru meyvelerin suyu ayrı bir yere alınıp, pürelenmiş meyveler daha da ezilip sos elde edilir. Hindinin ve meyvelerin suyu bir miktar kaynatıldıktan sonra buharlaşıp koyulaşması sağlanır. Bu sos hindinin üzerine gezdirilir. Kestane şekeri ve iç pilavla servis edilir.

KIRMIZI LAHANA SOSU

GEREKLİ MALZEMELER

Kırmızı lahana

Tereyağ

1 fincan şeker

1/2 fincan bal

YAPILIŞI

Kırmızı lahanalar ince ince doğranarak tereyağında iyice kavrulur, şeker ilave edilip suyu çekene kadar pişirilir. En son üzerine bal ilave edilip kapatılır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.