"Ailemizde sevgi ve güven içinde büyüdük"

43 yıllık geçmişe sahip Aksoy Holding, Bodrum’da ‘Epique Island’ adlı yeni bir yatırıma imza attı. Türkiye için önemli yatırımlarıyla dikkat çeken holdingin genç patronları Batu Aksoy ve Banu Aksoy Tarakçıoğlu kardeşlerle Bodrum’da buluşup yeni projeleri

"Ailemizde sevgi ve güven içinde büyüdük"

Röportaj: GÜLÇİN İŞLER FIRAT

Fotoğraflar: MEHMET ÜSTÜNDAĞ

Türkiye'de önemli yatırımlara imza atan Aksoy Holding'in kurucusu Erdal Aksoy'un kendisiyle aynı şirkette yönetim kurulunda çalışan oğlu Batu Aksoy ve kızı Banu Aksoy Tarakçıoğlu ile bir araya geldik. Aksoy Holding'in genç yöneticilerine, yakın zamanda Bodrum'a farklı bir soluk getirecek en yeni projeleri 'Epique Island'ı sorduk. Aile şirketinde güven, saygı ve sevgi temelinin üzerine inşa edilmiş bir bağ ile önemli işlere imza atan iki kardeş ile Bodrum Tilkicik Koyu'ndaki Epique Island'da bir araya gelerek hem bu projenin özelliklerini hem aile yaşantılarını hem de iş hayatındaki başarılarının sırlarını konuştuk.

Yeni projeniz Epique Island'ı bir de sizden dinleyelim.

Batu Aksoy: Epique Island, Bodrum Tilkicik Koyu'nda 126 dönüm arazi üzerine kurulmuş 75 müstakil villa, 50 suitten oluşan butik otel ve 150 tekne bağlama kapasiteli marinası bulunan bir proje. 'Yalınayak Lüks' kavramıyla konforu ve lüksü doğanın içinde ve mütevazı yaşamaya olanak sağlayan projemiz doğaya saygılı ve yenilikçi çözümlerle öne çıkan ünlü mimarlık firması Güney Afrikalı SAOTA'nın çalışmalarıyla hayat buluyor. Projenin mimari proje müellifliğini Boran Ekinci Mimarlık, iç mimarlığını Güney Afrikalı ARRCC, iç mimari projelendirmesini HAS+KOEN Mimarlık, peyzaj mimarlığını ise Deniz Arslan üstleniyor.

Banu Aksoy Tarakçıoğlu: 75 villamızı ada üzerindeki konumlarına göre 3 ana tipe ayırdık. Yatay çağdaş mimarisiyle 3, 4 ve 5 yatak odalı villaların tamamının kendine ait havuzları, çamaşır ve yardımcı odaları var. Tüm yatak odalarının kendi banyoları ve giyinme bölümleri bulunuyor. Aynı zamanda her evin geniş bahçeleri ve bu bahçelere yayılan terasları, mutfağa yakın bölümde teşeyrasta çok hoş cabanaları bulunuyor. Bodrum'u ve buradaki hayatı çok iyi anlayan bir mimarlik şirketi ile çalıştığımız için dış mekanlar iç mekanlarla mükemmel birleşiyor. Çünkü Bodrum'da hayat bahçede geçiyor...

Aksoy: Ada üzerinde villa sahiplerine özel beyaz kum sahil yapıyoruz. Kafe, restoran, açık havuz, fitness ve yoga alanı ile masaj ünitelerinin yer aldığı bir sahil şeridimiz var.

Tarakçıoğlu: Çocuk kulübünü unutmayalım. Minikler için de bir yer yapıyoruz. Onlar çok önemli...

Aksoy: Her şey en ince detayına kadar düşünüldü. Hatta dalga kıranlarla korunaklı ve decklerle çevrili bir de deniz havuzumuz olacak.

Epique Island projesini diğerlerinden ayıran özellikler neler?

Aksoy: Epique Island projesinin en değerli özellikleri konumu ve mimarisi. Tilkicik Koyu artık Bodrum'un en gözde yeri. Bu koy projemizin hayata geçişi ile birlikte daha çok değerlenecek. Projenin mimarisi ise Türkiye'de bir ilk. SAOTA dünya çapında çok iyi bir mimarlık firması. Miami'den Cape Town'a kadar birçok ülkede lüks konut üzerine projeleri bulunuyor. Dünyada lüks konut dendiği zaman akla gelen ilk 3 mimarlık şirketinden biri. Bu bağlamda çok yenilikçi ve başarılı bir tasarım dilini uyguladık projemize.

Tarakçıoğlu: Adanın özel konumunu ve coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurarak, doğal dokusunu korumayı ön planda tuttuk. Bölgeye ait taşlar, doğal malzemeler, renk seçimleri ve doğal peyzaj sayesinde, proje adeta doğa ile bütünleştirildi.

Bu projeyi hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz?

Tarakçıoğlu: Babamız Erdal Aksoy'un Tilkicik Koyu'nda 15 yıldır yazlığı var. 4 sene önce oğluma yüzme dersleri aldırmaya başladık. Babam da bu derslerde Kaan'a katılmaya başladı. Kendi yazlığından uzun süre yüzdüğünde şu anda üzerinde bulunduğumuz yarımadayı fark ediyor. O zaman burası tamamen çorak bir arazi. Her zamanki yaratıcı kişiliğiyle burada bir cennet yaratabileceği fikri doğuyor. Sonrasında Batu ve benimle bu fikrini paylaştı. Hepimiz çok heyecanlandık ve kolları sıvadık...

Neden 'yalın ayak lüks'?

Tarakçıoğlu: Abartıdan ve aşırı gösterişten uzak, mütevazı bir lüks anlayışıyla yola çıktık. Evin içine hapsolmaktan çok, adanın nefes kesen doğası ile bağ kurmaya davet eden mimari anlayış hakim projeye. Yalın ve ince düşünülmüş bir yaşam tarzını benimseyen bir çizgisi var.

Bu proje ile hedefledikleriniz neler? Hedef kitleniz kimler?

Aksoy: Çoğunlukla büyük aileleri hedefledik. Bodrum'u seven ve tanıyan, dostlarıyla evinde vakit geçirmekten keyif alan ama aynı zamanda şehrin güzelliklerine de yakın olmak isteyen aileler hedefimizde. Burası şu anda Bodrum'un en gözde koyu. Adanın hemen dışında çok canlı bir hayat var. Evin içinde ise mahremiyet ve huzur...

Tarakçıoğlu: Evlerin tasarımında aynı anda farklı aktivitelerin yapılmasına olanak sağlayan bir mimari var. Örneğin Avlu Villa'da oğlum avluda arkadaşlarıyla havuza girerken ben ön terasta kendi arkadaşlarımı ağırlayabilirim... Bu yüzden kalabalık aileler için çok elverişli bir proje...

Epique Island'ın hayata geçmesi bölge turizmine nasıl bir katkı sağlayacak?

Aksoy: Bodrum her geçen yıl kaliteli projelerin hayata geçmesiyle daha da değerleniyor. Biz Epique Island projesinin Bodrum'a ve turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yüksek gelirli turistlerin tercih edeceği tatil beldesi olma yönünde hızla ilerleyen Bodrum'u, Epique Island yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımıyla bir adım ileri götürecektir.

İstanbul'daki Conrad İstanbul Bosphorus Hotel'den sonra bu ikinci büyük gayrimenkul yatırımınız. Yatırım kararlarınızı verirken nasıl bir eleme süzgecinden geçiyorsunuz?

Aksoy: Tamamen yenilenen Conrad İstanbul Bosphorus bu sene 24. işletme yılında halen İstanbul'un en büyük ve lüks otellerinden biri. Günümüzde de çağdaş mimarisi ile bir kent simgesi. Konum olarak da İstanbul'un en değerli ve merkezi bölgelerinden birinde yer alıyor. Epique Island için de aynı hayali kuruyoruz. Zamana karşı duran mimarisi ve konumu ile bundan 25 yıl sonra da tıpkı Conrad İstanbul Bosphorus gibi bulunduğu yerin yüzük taşı olmasını hedefliyoruz.

Batu Bey, büyük bir şirketin, CEO'su ve başkan yardımcısı olmak nasıl bir iş disiplinini ve beraberinde nasıl bir hayat şartını getiriyor?

Aksoy: Hayatımızı bir dengeye oturtmamız gerekiyor. Elbette yoğun çalışıyor ve çok seyahat ediyoruz. Fakat aile bu dünyada her şeyden daha değerli. Hayat kısa ve hızlı geçiyor. Bu yüzden aileniz ile işiniz arasında çok iyi bir denge oturtmak gerekiyor.

Aile şirketinde çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler?

Aksoy: Ailemizde daima sevgi ve güven içerisinde büyüdük. Ekibimiz ve iş partnerlerimizle de aynı şekilde büyümeye devam ediyoruz.

Tarakçıoğlu: Yoğun bir iş hayatımız ve çeşitli projelerimiz var. Bizler mümkün olduğu kadar beraber çalışmanın avantajlarından faydalanmaya çalışıyoruz. Konulara bakış açımız genelde benzer. Farklı yönlerimiz ise tamamlayıcı oluyor.

Babanız Türkiye'nin önemli işadamı, yatırımcılarından biri. Babanızdan iş hayatına dair neler öğrendiniz?

Aksoy: Sevgi ve güvenin iş hayatında her zaman için öncelikli kavramlar olduğunu babamdan öğrendim. Bir ülkenin büyümesinden bir şirketin gelişmesine kadar, güven faktörünün ve kurumsallaşabilmenin etkisinin yadsınamayacağını düşünüyorum.

Tarakçıoğlu: Ne olursa olsun pozitif tutumu her zaman korumak gerektiği, babamdan öğrendiğim en kıymetli şeylerden biri.

Babanız Erdal Aksoy, çok önemli bir yatırımcı olmanın yanı sıra birçok sivil toplum, yardım kuruluşunda aktif rol alıyor. Sizler de öyle... Bu sizin için ne ifade ediyor?

Tarakçıoğlu: Babamız gibi bizler de çeşitli sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor, TÜSİ- AD, TÜRKONFED ve DEİK gibi önemli sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alıyoruz. Ülkemizin gelişimi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Bu toplumun geleceği olan çocuklarımıza bırakacağımız topraklar bizim sorumluluğumuzda. Biz de Aksoy Ailesi olarak bu sorumluluğu çok ciddiye alıyoruz.

Batu Bey genç yaşta çok başarılı bir iş hayatına sahipsiniz. Doğru yatırım yapmanın incelikleri neler?

Aksoy: Ülke gereksinimlerini doğru belirlemek ve doğru zamanda doğru kararlar almak.

Babalık nasıl gidiyor?

Aksoy: Gayet keyifli gidiyor. Bir buçuk senedir dünyanın en şanslı insanıyım.

Baba olmak nasıl bir duygu? Çocuğunuzu kucağınıza aldığınızda ne hissettiniz?

Aksoy: Çok eşsiz bir duygu kesinlikle... Oğlumu ilk kez kucağıma aldığımda kendimi dünyanın en mutlu insanı hissettim.

Yoğun temponuz arasında çocuğunuza istediğiniz gibi vakit ayıramamak gibi çekinceleriniz oluyor mu?

Aksoy: Elimden geldiğince iş hayatım ve aile yaşantım arasında denge kurmaya gayret ediyorum. Her ne kadar yoğun iş temposu içerisinde koşturuyor olsak da aile her zaman için en öncelikli kavram.

Ailece neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?

Aksoy: Eşim Gözde ile seyahat etmekten keyif alıyoruz. İkimiz de sanata meraklıyız. Ali henüz çok küçük, onunla da Bodrum'da tatil yapıyoruz.

Oğlunuz sizin için ne ifade ediyor? Büyüyünce oğlunuzla neler yapmayı planlıyorsunuz?

Aksoy: Ben babamla birlikte çok keyifli bir çocukluk geçirdim. Büyüdüğümde de birlikte çalışarak ondan çok değerli bilgiler öğrendim. Ali büyürken ve büyüdükten sonra tıpkı benim babamın bana yaptığı gibi ben de onun her adımında yanında olmayı ve ülkesine değer katan bir birey olması için destek vermeyi umuyorum.

Banu Hanım, Türkiye'nin en güçlü iş kadınları arasında yer alıyorsunuz. Bu size ne hissettiriyor?

Tarakçıoğlu: Bir kadın olarak kendim ve hemcinslerim adına geleceğe umutla bakmamı sağlıyor.

Başarılı bir iş kadını olmanın anahtarları nelerdir?

Tarakçıoğlu: Kesinlikle öncelikle iyi bir eğitim almak şart. Daha sonrasında ise yapılan işi severek yapmak ve kendini sürekli geliştirmek...

İş hayatındaki prensipleriniz neler?

Tarakçıoğlu: Olaylara olumlu yaklaşmak ve daima disiplinli olmak.

Bunun dışında yeni projeleriniz var mı? Hedefleriniz neler?

Tarakçıoğlu: Yeni projelerimiz arasında yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak var.

Bir gününüzü çok merak ediyorum. Bu kadar büyük bir şirketin başında olmak nelerden fedakarlık etmeyi gerektiriyor?

Aksoy: Her sabah mutlaka saat 7'de uyanmış olurum. Günlük yoğun iş tempom başlamadan önce spor yaparım. Akşam 7-8 gibi işten çıkınca vaktimi ailemle geçirmeye özen gösteririm. Hafta sonu da ailemin yanı sıra arkadaşlarımla da birlikte olmaya çalışırım.

Hem başarılı bir iş kadını hem de anneliği sağlıklı bir şekilde yürütmenin size göre sırları nedir?

Tarakçıoğlu: İşin sırrının 'denge'de olduğunu düşünüyorum. Kaan'ın eğitimi ve sosyal gelişimi için çok emek veriyoruz. Bizlerin çalışma disiplininden de her zaman kendine ders çıkarıyor. Çalışma hayatını, aile yaşantısı ve yaşamın diğer alanlarıyla dengeleyebilmek bana göre işin püf noktası. Aksoy Holding 43 yıllık geçmişiyle kurumsal bir şirket olduğu için, teknolojinin de desteğiyle aynı anda hem ailemin yanında hem de işimin başında olabiliyorum.

Oğlunuzla birlikte neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?

Tarakçıoğlu: Birlikte yaptığımız her aktivite bize büyük keyif veriyor.

Oğlunuza yeterince vakit ayırabiliyor musunuz?

Tarakçıoğlu: Pek yaşamıyorum. Oğlumu dünyaya getirdikten sonra hayatım çok değişti. En büyük önceliğim onu sevgi ve güvenle büyütmek.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.