"Artık dünyaya açılmak istiyoruz"

Moda dünyasının dikkat çeken tasarımcıları Raisa ve Vanessa Sason, Trendyol’la olan işbirliklerine ikinci koleksiyonlarıyla devam ediyor. Bu koleksiyonlarıyla da büyük ses getiren Sason kardeşler, hem yeni tasarımlarıyla objektifimizin karşısına geçti hem

"Artık dünyaya açılmak istiyoruz"

Röportaj: BADE ÇAKAR

Fotoğraflar: CENGİZ DİKBAŞ

Raisa ve Vanessa Sason, Türk modasının en beğenilen ve dikkat çeken genç tasarımcılarının başında geliyor. Bitmek bilmeyen moda tutkuları, pozitif enerjileri ve kadınların hayallerini süsleyen tasarımlarıyla da bu başarıları katlanarak devam edecek gibi... Trendyol ile yaptıkları ilk koleksiyon işbirliğiyle büyük bir talep gören Raisa ve Vanessa Sason, bu işbirliğini 70'li yılların parti dünyasından ilham alarak yarattıkları ikinci koleksiyonlarıyla taçlandırdılar. "Her zaman kendi estetik değer yargılarımızla dünyaya şekil vermek istedik" diyen Sason kardeşler, genç jenerasyonun en çok takip ettiği tasarımcılar olarak bu dileklerini başardıklarını söyleyebiliriz. Haute couture markalarıyla 5. yıllarını tamamlayan Raisa ve Vanessa, yeni koleksiyonlarında yer alan birbirinden şık ve beğenilen tasarımlarıyla objektiflerimizin karşısına geçti ve sorularımıza samimi cevaplar verdi.

Geçtiğimiz haftalarda 'RV for Trendyol' koleksiyonunuzun ikincisini sundunuz ve yine büyük bir ilgi gördü. Tasarımlarınız, neredeyse satışa çıktığı anda tükendi. Bu kadar insanın, tasarımlarınıza ulaşmak istemesi nasıl bir his?
Raisa Sason:
Muhteşem bir his. Koleksiyon satışa girdikten 70 dakika içinde birçok tasarım tükendi ve yeni stok girmeye başlandı. Tasarımlarımızın çok sevilmesi bizi de çok mutlu etti.

Hazır giyim ile haute couture'ü bir araya getiren işbirlikleri yapan tasarımcılardansınız. Yurtdışında bu tür işbirlikleri oldukça revaçta ama Türkiye'de daha yeni yeni artışa geçti. Size göre böyle işbirliklerinin en önemli tarafı nedir?
Vanessa Sason:
Markanın vizyonu ile tasarımcının vizyonunun örtüşmesi çok önemli. Bu işbirliklerinde en önemli faktör birbiriyle aynı dili konuşan marka ve tasarımcı işbirlikleri diye düşünüyorum. Biz Trendyol'da bunu yakalayabildik. Başarıya götüren diğer faktör ise tasarımcının marka işbirliklerinde de kendi çizgisinden ödün vermemesi. Biz couture inceliğinde bir hazır giyim koleksiyonu çıkardık diyebilirim. Türkiye'de de çok kıymetli tasarımcılar ve markalar birlikte işbirliği gerçekleştiriyor. Biz tasarım alanında yaşanan tüm yenilikleri çok kıymetli buluyoruz.

Bir önceki koleksiyona göre bu seferki Trendyol koleksiyonunuzda nelerden ilham aldınız? Nasıl bir koleksiyon hazırladınız?
Raisa:
Biz tasarlarken mimariden sanata kadar birçok alandan besleniyoruz... Tasarımın olduğu her şeye saygı duyuyoruz ve onu yüceltiyoruz. Son koleksiyonumuz RV for Trendyol; 2016-17 kış koleksiyonu... Göz alıcı bir kış partisinden ilham alıyoruz. 70'li yılların parti dünyasından, bohem gece yaşantısından ilham alıyoruz. Çabasız gözüken ama detaylarında güzelliğini hissedeceğiniz kadınların hikayesi aslında biraz bu...
Vanessa: Her zamanki gibi konuya maksimalist yaklaşıyoruz (gülüyor). Farklı materyallerin bir arada kullanıldığı, iddialı kumaşların kalıplara hükmettiği siluetler bizi yansıtıyor. Bu koleksiyon çok özel bir yeni yıl partisinde, kendinden emin adımlarla yürüyen bir kadını sunuyor moda tutkunlarına...

Yeni bir koleksiyon hazırlamak, bunu moda tutkunlarına sunmak çok heyecan vericidir eminim. Siz koleksiyon tanıtımından önce nasıl hissediyorsunuz?
Raisa:
Çok heyecanlanıyoruz. Aslında bizim içimizdeki o heyecan hiç bitmiyor. Koleksiyonu hazırlarken Vanessa ile birlikte çok fazla üzerine eğiliyoruz. Bizim içimize sinmeyen hiçbir kalıbı, hiçbir tasarımı defilede ya da bir lansmanda göremezsiniz. Dolayısıyla bu hazırlık süreci hem çok heyecanlı hem de çok stresli oluyor... Çünkü yetişmemiz gerekiyor. Koleksiyon bitip tanıtım dönemi gelince bu sefer keyifli bir heyecan başlıyor.
Vanessa: Raisa&Vanessa markası kalabalık bir ekip, tüm ekip gece gündüz en iyi tanıtımı yapmak, en göz alıcı koleksiyonu sunmak için uğraşıyoruz. Tanıtımın sonundaysa ertesi sabah ofise gidip kahvelerimizi içerken bir sonraki günü planlarken buluyoruz kendimizi.

Bu işbirliğinin devamı gelecek mi? Üçüncü bir koleksiyon olacak mı?
Raisa:
Trendyol ile çok güzel bir sinerji yakaladık. Bunu devam ettirmeyi planlıyoruz, yeni sürprizlere hazır olun (gülüyor). Marka; genç bir ekibe ve vizyoner bir lidere sahip. Çok genç yaşta iş dünyasında kendini kanıtlamış bir lider Demet Mutlu, onun ekibiyle ve kendisiyle çalışmak bizim için de çok keyifli oluyor.

Bu sene İstanbul'daki Fashion Week'e katılmadınız, gözler sizi aradı. Bunun ardındaki neden neydi? Yeni koleksiyonunuz için defile yapmayı düşünüyor musunuz?
Vanessa:
Çok teşekkür ederiz, çok naziksiniz. Biz de çok severek defilelerimize hazırlandık ve bu yorumları almak bizi mutlu ediyor. Fashion Week'e ne yazık ki bu sene katılamadık. Defile, ileri dönemlerde ajandamızda elbette yer alıyor.

Tasarımlarınızın yanı sıra defilelerinizle de dikkat çekiyorsunuz. Genelin aksine her zaman daha farklı konseptler ve yerler seçmeye özen gösteriyor gibisiniz. Eminim bu okuduğunuz tiyatro ve kostüm bölümünden de kaynaklanıyordur. Defileden daha çok şov tadındalar... Defile öncesi nasıl bir süreç geçiriyorsunuz?
Raisa:
Bu konuda biraz şanslı ve idealistiz. Biz tüm koleksiyonlarımızı onların ruhuna uygun dekor ve dünyada sunmak için ultra çaba sarfediyoruz. PR ajansımızdan etkinlik ajansımıza kadar tüm ekibimiz bu dünyayı yaratmak için bizimle birlikte çalışıyor. Bundan sonraki koleksiyonlarımızda da yarattığımız dünyayı göreceksiniz. Bazen bizim için bile ortaya çıkardığımız hikaye sürprizlerle dolu bir şova dönüşebiliyor.
Vanessa: Defilelerimizde her zaman göz alıcı ve iddia sahibi olacak dekorlar ve dünyalar göreceğinizi söyleyebiliriz... Ancak sahip olduğumuz iddia söylediğimiz gibi çabasız ancak göz alıcı olacaktır.

Haute couture olarak Raisa&Vanessa markanız bu sene 5. yılını doldurdu. Markanızı kurarken hedefleriniz neydi, bu hedeflere ulaştınız mı?
Raisa:
Vanessa ve ben her zaman kendi estetik değer yargılarımızla dünyaya şekil vermek istedik. Bu ideallerimiz bizi kendi markamızı kurmaya yöneltti. Kendi kadınımızı hayal ettik ve bugün onu ilham aldığımız kadınların üzerinde göz alıcı kıyafetler olarak görüyoruz. Dünya bizim için çok ciddiye alınmayacak, her günü şükrederek ve güzellikleri görüp onları kutlayarak yaşayacağımız bir yer. Raisa&Vanessa markası bugün birçok kadın için arzu nesnesine ve kendini iyi hissettiği tasarımları bulduğu bir markaya dönüştü. Bu bizim en büyük hayalimizdi.
Vanessa: Bundan sonra bu markayı ve Raisa&Vanessa kadınını dünyaya sunmak istiyoruz. Türkiye'den dünyaya açılan moda evlerinden biri olmak istiyoruz.

Bir markanın veya tasarımcının gelişimi sürekli devam eder. Bu sektöre genç yaşta başlayan iki isim olarak, zaman sizi nasıl etkiledi? 5 senede neler değişti hayatınızda, modaya bakış açınızda?
Vanessa:
Denemekten korkmamak, cesur olmak, sıradan olmamak, denenmemişin peşinden gitmek Raisa&Vanessa markasının DNA'sında hep vardı. Ben bir tasarımcı olarak sadece kendimin giyeceği değil, kendimden ötede başka bir kadının hayallerini süsleyebilecek kalıplar ve desenler çalışabiliyorum. Zaman bu noktada bizi birçok kadının ortak hayalini çizmek için eğitti diyebiliriz...

Yeni nesil tasarımcıların arasında markalarını yurtdışında kurma fikri oldukça yaygın... Siz aslında Londra'da eğitiminizi tamamladınız, orada devam edebilirdiniz. İstanbul'a gelip, markanızı burada kurma nedeniniz neydi?
Raisa:
İstanbul, bizim aşık olduğumuz, içinde nefes aldığımız şehir.. Buradan besleniyoruz, burada üretiyoruz.

Tasarım süreciniz nasıl işliyor. Ayrı ayrı mı çizim yapıyorsunuz, yoksa her detay beraber aldığınız karar mı?
Raisa:
Tasarımımızın özü; iki farklı bakış açısının bir araya gelmesi aslında...
Vanessa: Evet, Raisa ve ben farklı açılardan bir tasarıma yaklaşabiliyoruz. Bunları ortak bir noktada birleştirerek, kendi tasarım dünyamızı yaratıyoruz. Tasarımlar, her ikimizin de ruh halinden oldukça etkileniyor.

Birbirinden çekici, kadınların hayallerini süsleyen tasarımlar yaratıyorsunuz. Peki, sizin için kadınlara tasarım yapmanın en keyifli yanı nedir?
Vanessa:
En keyifli yanı bir anlık bir hayalinizin başka bir kadının üzerinde ve kendisini içinde çok iyi hissettiği bir tasarıma döndüğünü görmek.

Tasarımlarınız sanat ve cemiyet hayatında da oldukça popüler... Özellikle genç jenerasyonun ilk tercihleri sizin kıyafetleriniz oluyor. Birkaçıyla yakın arkadaşsınız. Yakın dostlarınızın size böyle destek olması nasıl bir his?
Raisa:
Biz stilini ve kendini bize yakın hisseden birçok isme tasarımlarımızı sunuyoruz. Bunların arasında evet söylediğiniz gibi cemiyet ve sanat dünyasından isimler de var. Raisa&Vanessa tasarımlarını oldukça güzel taşıyorlar ve onların da üzerinde görmekten mutluluk duyuyoruz. Dostlarımız arasında aynı zamanda kameraların aşina olduğu isimler var, onların da kıyafetlerimizi taşıması bizim için keyif.

Her sanatçı, bazen boşluk dönemi ve tıkanma yaşayabiliyor. Tasarımcılar da birer sanatçı oldukları için, sizin başınıza hiç böyle bir durum geldi mi?
Vanessa:
Üretkenliğin olduğu her yerde bir üretim sancısı olabilir, olacaktır. Sanatın ve tasarımın doğasında bu var. Doğadan, trendlerden, müzikten, sanattan, mimariden ilham alıp bunları satın alınabilir tasarımlara dönüştürüyoruz. Koleksiyonun hikayesini yazmak, yazdıktan sonra tasarlamak ya da çizgiye dökülmesi her zaman o kadar kolay olmayabiliyor. Biz buna direnç göstermeyip bununla yaşamaya çalışıyoruz.
Raisa: Bununla yaşama şeklimiz kahvemizi alıp müziğimizi açıp kendimizi odamıza kapatmak.. Ve genelde yılın birçok günü böyle geçiyor (gülüyor).

Moda sürekli değişen bir alan, her sezon yeni trendler, detaylar karşımıza çıkıyor. Bu durum sizi ne kadar etkiliyor, trendlere bağlı kalmak mı yoksa kendi trendlerinizi yaratmak mı?
Raisa:
Trendlerden etkilenmemek diye bir şey söz konusu olabilir mi bilmiyorum... Nihayetinde satın aldığınız kumaşından aksesuarına kadar bunları üreten üreticilerin de kendi içinde trendlere uygun ürün sunma gibi bir vizyonu varken... Ama elbette kendi çizgimize ve ruhumuza yakın olan trendleri kendimize has bir tonda yorumluyoruz diyebiliriz.

Kişiye özel tasarım yapmak tamamen farklı bir süreç. Siz bu sürecin en çok hangi tarafından hoşlanıyorsunuz?
Raisa:
Kesinlikle, çizim.

Kıyafetten sonra ayakkabı ve aksesuarlınız da oldukça revaçta, bu tasarımlarınızı daha genişletmeyi düşünüyor musunuz?
Vanessa:
Markanın gelecek dönem planlarında daha fazla üzerinde eğileceğiz.

Sizi yakın zamanda yurtdışında daha aktif olarak görecek miyiz?
Raisa:
Evet, yurtdışına açılma konusunda çok aktif çalışmalar yapıyoruz.

Demet Mutlu
"RAİSA&VANESSA MUHTEŞEM BİR ENERJİYE SAHİP"

Genç yaşta başarılı bir girişim yaparak, Trendyol markasını kurdunuz ve büyük bir başarı kazandınız. Böyle bir marka kurmaya nasıl karar verdiniz?
Demet Mutlu:
Harvard'da okurken girişimcilik yapmak istediğime karar vererek, Türkiye'ye döndüm ve 2010'da Trendyol'u kurdum. Trendyol'u kurmadan önce İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye'de finans, pazarlama ve iş geliştirme pozisyonlarında çalıştım. Bu sene Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider seçildim. Türk iş kadını olarak kadınların gücünü ve kadın girişimciliğini bu platformda desteklemekten büyük mutluluk duyuyorum. Ayrıca, Business of Fashion tarafından moda dünyasının en etkili 500 listesine ikinci kez seçildim. Türkiye moda sektörünü temsil etmek ve Türkiye'nin önemini göstermek benim için çok değerli. Kadınların hayatın her alanında güçlenmesi uzun süredir kendimi adadığım bir konu. Kadınların ekonomideki rolünün çok önemli olduğunu düşünüyor ve ülkemizi daha da ileri taşıyacağına inanıyorum. Ayrıca, Trendyol olarak kadınlara seslenip onların güçlerine güç katacağımız yepyeni iletişim platformumuz 'senistersen' ile önümüzdeki dönemde farklı projelerimizi göreceksiniz. Benim hikayem de kadınların isterse her şeyi başarabileceğini destekleyen bir örnek!

Raisa&Vanessa ile ikinci Trendyol koleksiyonunu geçtiğimiz günlerde tanıttınız. Geri dönüşler nasıl oldu?
Mutlu:
Raisa ve Vanessa muhteşem enerjiye sahip, moda dünyasına ilham veren çok değerli iki tasarımcı. Trendyol'a özel ilk koleksiyon moda severlerin yoğun ilgisini gördü ve önemli bir başarıya imza attı. Güçlü bir sinerji yakaladığımız için tekrar bir araya gelerek yeni koleksiyonu hazırladık. Trendyol'a özel koleksiyon yine çok kısa sürede tükendi. Bu koleksiyon ile Türkiye'nin 81 ilindeki modaseverlerin ulaşılabilir fiyatlara tasarım ve kaliteyi deneyimlemesini sağlıyoruz.

Raisa&Vanessa ile ilk bir araya gelişiniz nasıl oldu? Onlarla çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Mutlu:
Raisa ve Vanessa, Türk moda dünyasında iddiasını kanıtlamış tasarımcılar. RV for Trendyol işbirliği, ulaşılabilir moda amacımız ve iş hedeflerimiz ile oldukça örtüştü. Raisa ve Vanessa ile geçtiğimiz mayıs ayında Trendyol'a özel hazırladıkları ilk koleksiyon ile büyük bir heyecanla çalışmaya başladık ve aynı şekilde devam ediyoruz.

Raisa&Vanessa'nın tasarımlarının en çok beğendiğiniz özellikleri neler?
Mutlu:
Yenilikçi, cesur çizgilerini ve korkusuzca aksesuar kullanımlarını çok beğeniyorum. Raisa&Vanessa giydiği zaman kadınlar kendini güçlü hissediyor.

Gelecekte Trendyol farklı projeler gerçekleştirecek mi? Raisa&Vanessa işbirliğinin devamı gelecek mi?
Mutlu:
RV for Trendyol'u modaseverler çok sevdi. RV for Trendyol koleksiyonları ile birlikte müşterilerimize ulaşılabilir modayı sunmaya devam edeceğiz. Raisa'nın da söylediği gibi sürprizlere hazır olun!

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.