"Trend olan değil uygun olan yöntem seçilmeli"

Dünyanın en önemli kök hücre kongresi olan ‘IFATS’tan yeni dönen Onkim Mesul Müdürü Dr. Cansen Yeni Kut, estetik uygulamalarda kullanılan yağ enjeksiyonları hakkındaki son gelişmeleri anlattı.

"Trend olan değil uygun olan yöntem seçilmeli"

Röportaj ve fotoğraflar: Mehmet ÜSTÜNDAĞ

Her yıl dünyada estetikte yapılmış olan son yenilikler ve teknikler belli başlı kongrelerle hekimlere sunuluyor. Bu kongrelerden en önemli ve en ciddi olanlardan bir tanesi de, her yıl Amerika'da düzenlenen 'IFATS' isimli kök hücre kongresi. Bu yıl, kongrenin en önemli katılımcılarından bir tanesi de Onkim adına Onkim Mesul Müdürü Dr. Cansen Yeni Kut oldu. Dr. Yeni ile kongre sonrası izlenimler ve yeni trendler hakkında son gelişmeleri konuştuk.

Türkiye'de kök hücre uygulamalarındaki en önemli isimlerden birisiniz, bu kongrede kök hücrede teknolojisindeki yeni gelişmeleri öğrendiniz. Nedir yeni teknikler?

Cansen Yeni Kut: Kök üç uygulamalarında çalışmalar tüm dünyada son hızıyla devam etmekte ve her geçen gün yeni bilgiler eklenmekte. Bunlardan en önemlisi, bu sene katıldığımız 'IFATS' (International Federation for Adipose Therapeutics and Science)... Özellikle yağ hücrelerini ve içerisindeki kök hücreleri birlikte kullanmanın teknik olarak detayları konuşuldu. Son derece başarılı bir kongreydi. Bu zamana kadar yağ hücrelerini yüzde ve vücut şekillendirmede sık olarak kullanıyorduk. Fakat kalıcılıklarından ve görüntüsünden çok memnun olmadığımız zamanlar olabiliyordu. Ama artık 'nanofat' ve 'mikrofat' dediğimiz yağ partiküllerini daha küçük parçalara ayırıp, içerisine kök hücre ekleyerek hem görüntüsünde hem de kalıcılığında çok daha uzun süre başarı elde edilmesi sağlandı. Onkim olarak biz de bir çalışma ile katıldık. Türkiye'den çok başarılı bir isim olan Dr. Tunç Tiryaki de çok önemli bir çalışmasıyla kongrenin en önemli katılımcılarından bir tanesiydi.

Buradan şunu mu anlamalıyız; kendi yağımızı yüzümüzde ve vücudumuzun her istediğimiz yerinde rahatlıkla kullanabilecek ve daha iyi sonuç alabileceğiz mi?

Kut: Her uygulamada olduğu gibi, bu uygulamada da uygun hasta seçimi son derece önemli. Hekiminizle birlikte karar verildiğinde, eğer buna uygunsanız özellikle geniş bölgelerin tedavi edilmesinde; mesela boyun, dekolte, diz, dirsek, yüzdeki volüm kayıpları, liposuction sonrası skarlar, ameliyat sonrası izleri gibi büyük bölgelerde rahatlıkla kullanılabilen çok iyi sonuç alınabilen bir uygulama.

Türkiye'de de rahatlıkla uygulanabilen bir sistem mi bu?

Kut: Önce, hastadan lokal anestezi ile ya da liposuction esnasında alınmış olan yağ hücreleri laboratuvara gelip, kök hücresinden ayrıştırılıyor. Sonra yağ hücreleri çok ince hale çevrilip, kök hücre ile karıştırılıyor. Üstelik aynı gün tekrar hastaya enjekte edilebilecek kadar hızlı bir sistem.

Amerika'dan yeni geldiniz. Amerika'da şu anda en trend olan uygulamalar neler?

Kut: Aslında estetikte trend olan değil, size en uygun olan tedavi yöntemi seçilmeli. Tabii ki bazı yöntemler etkinlikleri ve başarıları ile birlikte diğer uygulamalardan çok hızlı olarak sıyrılıyorlar. Bu uygulamaların başında Amerika'da da yağ enjeksiyonları geliyor. Kök hücre ile birlikte yağ enjeksiyonu Amerika'da çok pahalı bir yöntem olduğu için sadece belli bir kesim tarafından yapılabiliyor. Mini liftingler, boyun germe, gözaltı ve göz üstü operasyonları, yağ enjeksiyonlarına en çok eşlik eden operasyonlar.

Tanıştığınız kişiler arasında Amerika'da ünlü hastası olan doktorlar var mıydı?

Kut: Kongreye katılan birçok doktor, kendi ülkesinde kendi adına son derece önemli ve ünlü. Çünkü yaptıkları işi aynı zamanda sadece klinisyen olarak yapmıyorlar. İşin araştırma kısmında da bulundukları için üniversiteler ya da firmalar tarafından da desteklenen ve çok fazla hastası olan bir doktor grubu.

Onların hastalarına uyguladıkları tedavi yöntemleri ile ilgili ne gibi tüyolar verebilirsiniz?

Kut: Aslında direkt hasta üzerinden değil, ama yapılan teknikler üzerine çok konuştuk. Türkiye'de de çok popüler olduğu için şu anda birçok kişinin takip ettiği Beverly Hills'deki bir doktorla ilgili soru sorduğumda, asla kötü anlamda değil ancak çok büyük ve iri kalçalar yaptığını, Türk kadının bu kadar büyük kalçalar sevip sevmediğini merak ettiler. Aslında tam tersi bizlerin çok ince ve daha zayıf yapıda olduğumuzu söylediğimde, bu kadar popüler olmasına hayret ettiler. Çünkü son derece başarılı, büyük ve iri kalçalar yaptığını ve bu konuda çok ünlü olduğunu söylediler. Tanıştığım doktorlardan bir tanesi de Victoria's Secret meleklerinin doktoru olan Dr. Joel Aronowitz'di. Çok sempatik bir doktor. Dünyada seçilmiş olan, sayılı dünya güzeli kızın da aslında kusursuz olmadıklarını görmüş oluyoruz. Özellikle iç bacak liposuction, dizüstü dolgu uygulamaları, Kuzey Avrupalı olan ve kalçası daha küçük ve düz olan mankenlerin kalça şekillendirme ve en çok da ciltleri ile ilgili bakım yaptırdıklarını söyledi.

Yağ enjeksiyonları dünyada da bu kadar önemli bir hale geldiğine göre, kalıcılık süreleri diğer uygulamalardan daha uzun süre olmalı o zaman...

Kut: Kalıcılık olarak diğer sistemlerle birlikte değerlendirildiğinde daha uzun süre dayanıyor. İçerisine kök hücre eklendiği için dokuya penetre olma ve dokudaki canlılığı ve parlaklığı artırma olasılığı çok daha yüksek. Üstelik daha doğal bir görüntü kazandırıyor.

Bu uygulamalar sayesinde artık hiçbirimizin yaşlanmayıp, hep genç kalacağı anlamına mı geliyor?

Kut: Estetiğin bizi getirdiği nokta aslında hep çok genç kalmak değil, ama bulunduğumuz yaşların ve senelerin en iyi ve en güzel halinde bulunmamızı sağlamak

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.