Burçlara göre yemek alışkanlıkları ve damak zevkleri

Elif Edes Tapan ve Nigar Bostan, workshop’larında katılımcılara anlattıkları burçlara göre yemek alışkanlıklarını, Şamdan Plus okuyucuları için de anlattı.

Burçlara göre yemek alışkanlıkları ve damak zevkleri

KOÇ: Telaş ve acelecilik ön plandadır. O yüzden özene bezene hazırlanmış sofralar Koç'a göre değildir. Saatler boyu vaktini masada geçiremez. Yüksek kalorili basit öğünler, Koç'un bitmek bilmeyen jeneratör gücüne iyi gelecektir. Acı biberli, baharatlı, soğanlı, salçalı yemekleri denemekten kaçınmayın. Meyve olarak elma ve elmalar yapılan tatlıları tercih etmek akıllıca bir karar olacaktır. Koç enerjili çocuklar için ise tabii ki hamburger, patates kızartması veya lezzetli bir makarna onların iştahını kabartmaya yeter.


BOĞA: Mutfağı sanata dönüştürenlerdir. Keyifle yemek pişirmek, sofra süslemek ve masa başında dostlarla uzun vakit geçirmek Boğalar için adeta bir ritüeldir. En iyi aşçılar bu burçtan çıkar. Zodyak'ta beş duyusunu en güçlü kullanan Boğalar için lezzet ve göz zevki yemek sofralarının olmazsa olmazıdır. Açık büfeden ziyade ana yemeklerle donatılmış sofralar tam Boğalara göredir. Ayrıca çikolata bu burcun insanının vazgeçilmezidir. Alkollü alkolsüz içecekler, yemekle uyum göstermelidir.


İKİZLER: Mümkünse mutfağın kapısından geçmek istemezler. Misafirlerini bile evlerine en yakın paket servisle ağırlamayı göze alabilirler. Zira onlar için yediklerinden çok yapılan sohbet ve paylaşılan fikirler önemlidir. Adeta bir anten gibi insanlar arasında bilgi taşımayı görev edinirler. Okuduğu kitaba dalıp ya da izlediği filme konsantre olup yemek yemeyi bile unutanlara çok rastlanır.


YENGEÇ: Yedirme, içirme, besleme, büyütme konusunda Yengeç'ten daha güçlü bir burç yoktur. Adeta etrafındaki herkesi besleme, koruma, kollama güdüsüyle yaratılmışlardır. Bu nedenle Yengeç, mutfakta gününün büyük bir bölümünü geçirir, hatta bununla da tatmin olmayıp lokanta açmaya ve herkesi doyurmaktan keyif alır. Aşevi gibi yoksullara, yaşlılara, mağdurlara yardım eli uzatmak onun yaşam felsefesiyle uyumludur. Ayrıca, annelerinden kalma el işi masa örtüsüyle hazırladığı sofrada anılara yolculuk eden sohbetlerle mutlu olur.

ASLAN: Yemeklerin lezzetinden çok görüntüsü, kullanılan lüks porselen tabaklar, kristal kadehler, ortamın zengin görüntüsü, film müzikleri eşliğinde yudumlanan yıllanmış şaraplar Aslanların içindeki yaratıcı ve kreatif enerjiyi çevresine yansıtır. Güneş gibi parıltılarını en basit sofraya bile hemen yansıtmakta üstlerine yoktur. Kendileri pişirmeseler de en lezzetli yemekleri pişiren aşçılarla işbirliğine rahatça girer, görsel sunum üzerinde uzun vakitler harcamaktan hoşlanırlar.

BAŞAK: "Sağlıklı değilse yemem" ya da "küçük bir parça alıp önce tadına bakmalıyım" cümlesini Başak'tan başkası kolay kolay sarf etmez. Bedenine özen gösteren, zararı alışkanlıklardan ısrarla kaçınan bu mükemmelliyetçi tarz, Başakların ömür boyu ince, fit ve formda kalmasına neden olur. Fast food, paketlenmiş, yağlı yiyecekler onlara göre değildir.

TERAZİ: Zarafet ve estetik ön planda olmalıdır. Aslan kadar süslü olmasa da, Terazi için kurulan sofralarda seçilen detaylar önemlidir. Peçetelik, şamdanlar, sofra adabı, kaliteli ve şık sunumun vazgeçilmezleri arasında yerlerini alır. Terazi, şarap, sarımsak, kekik, taze otlar, baharatlar ve diğer çeşnilerle sıradan lezzetleri farklı kılmayı sever. Sofrasını meyve tatlısı ya da farklı bir şarap eşliğinde özenle hazırlanmış üzümlerle bezeli bir peynir tabağıyla yapılacak bir finalden hoşlanır.

AKREP: Akrepler için ruhsal ve bedensel tatmin çok önemlidir. O yüzden bünyenin protein ve bakliyatlara duyduğu ihtiyaç artabilir. Mercimek ve soya fasulyesi ile sıcak ve soğuk yemeklerde fark yaratabilirsiniz. Soğan ve sarımsak yemeklerin temel lezzetini oluşturmalıdır. Bol baharatlı dipler, fermente ürünler Akreplerin derin duygularına hitap eder. Acı soslar, egzotik baharatlar, tutkulu lezzetlere dönüştüğünde Akrep keyif alacaktır.

YAY: Dünya mutfaklarını denemek için doğan Yaylar, yemek zevklerini tüm kültürlerin mutfağını tadarak gidermek isterler. Etnik ve yöre yemeklerini tatmak onlara her zaman heyecan verir. Mutfakla araları pek iyi değildir. Dünya mutfağından başarılı örnekler sunan lokantalarda derin fikirler paylaşmak, yaşam felsefesi üzerine sohbet etmek onları çok mutlu eder. Hayata iyimser bakmayı tercih ederler. Onlar her daim keşfetmekten hoşlanan gezgin seyyahlardır.


OĞLAK: Oğlak misafir ağırlamaktan çok keyif almaz, çünkü yalnızlığıyla en mutlu olan burçtur. Bu nedenle kalabalık aile davetlerini bir kural ve geleneksellik içinde görev diye yerine getirmek ister. Dolayısıyla yeni lezzetler, farklı tarifler denemek, mutfakta uzun saatler harcamak hiç bu burca göre değildir. Mümkünse Türk mutfağının en geleneksel mönüsü kuru fasulye, pilav ve turşu onlar için yeterlidir. Ekşi, acı ve baharatlı yemekleri severler.


KOVA: Sofra adabına ait bilinen kuralların tümünü topyekun rafa kaldırıp, şaşırtıcı, aykırı ve orijinal ne varsa sofraları bunlarla donatmaktan hoşlanırlar. Alışılmışın dışına çıkan tarifler, duyulmamış yemekler, sıradan yemekleri bambaşka bir tarzda pişirmek Kova'nın temel isteğidir. Herkesi şaşırtmakla mutlu olurlar. Tuhaflıkların da burcu olduğu için yemek hazırlarken beklenmeyeni beklemek, misafirlerin son anda gelememesi gibi aksiliklerle karşılaşmak da olasıdır.


BALIK: Her şeyi oluruna bırakma eğilimleri güçlüdür. Dolayısıyla mutfakta aceleci davranışlardan kaçıp sakin çalışmayı tercih ederler. Bu, yemekleri yetiştirememelerine neden olsa da, kurdukları sofralara kattıkları pozitif enerjiyle herkesi mutlu etmede üstlerine yoktur. Evde ne varsa onu pişirmek, onlar için yeterlidir. Sanatçı ruhları en basit bir yemeği bile sofrada anlamlı kılar. Ya da bir çorba ve salatayla bile yetinen ve misafirlerini bereketiyle doyuran kişilerdir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.