"İki mutluluk prensibini buluşturduk"

İki mutluluk prensibinden biri yemek yemek, diğeri de ‘ne olacak’ sorusuna cevap aramak... Ünlü yemek kitabı yazarı, gastronomi uzmanı şef Elif Edes Tapan ve astrolog Nigar Bostan, Eataly Mutfak Atölyesi’nde yaptıkları ‘Burcuna Göre Pişir: Astro Gastro’ w

"İki mutluluk prensibini buluşturduk"

Röportaj: NAZAN ORTAÇ
nazan.ortac@sabah.com.tr
Fotoğraflar: GARO MİLOŞYAN

Burcunuzun mutfakla arası nasıl? Sevdiklerinizin burçlarına göre hayran kalacakları lezzetleri hazırlamanın sırları neler? Yemek keyfini bir şölene dönüştürmek için ihtiyaç duyacağınız püf noktalar, ünlü yemek kitabı yazarı, gastronomi uzmanı şef Elif Edes Tapan ve astrolog Nigar Bostan ile beraber Eataly Mutfak Atölyesi'nde ele alınıyor. 12 burcun farklı özelliklerinden yola çıkarak gerçekleştirilen workshop'larda, her ayın burcuna özel olarak oluşturulan mönü, katılımcılarla beraber hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay ilk atölyelerini yapan Elif Edes Tapan ve Nigar Bostan'la buluştuk ve bu iki mutluluk prensibinin nasıl bir araya geldiğini konuştuk.

'Astro-Gastro' kulağa çok hoş geliyor; çok güzel ve yenilikçi bir fikir. Nasıl aklınıza geldi?
Elif Edes Tapan:
Bu yaz Nigar ile yollarımız tesadüfen Dalaman'da kesişti. İkinci bir tesadüfi karşılaşma derken, üçüncü defa yollarımız arkadaşım Senem Çapa'nın düzenlediği Astro Fun Festival'de birleşti. Astrolojinin günlük hayattaki yerini görmek için 'Söyleşi Çadırı' kurmuştuk. Zeynep Tosun ve bir astroloğumuz ile burçlara göre moda nasıl etkileniyor gibi günlük hayattan konuların ele alındığı eğlenceli söyleşiler organize ettik. 'Astro-Gastro' fikri de, bu çadıra ilave etmek istediğimiz sohbetler neler olabilir derken, Senem'in "Sen bir şey bulursun" demesi ile filizlendi. Burçlara göre kişiler ne yiyor, ne içiyor, sofra kuracakları zaman astrolojiden ne kadar etkileniyorlar acaba diye Nigar'la konuştuk. Baktık ki konu zengin, eğlenceli, bilgi çok. Nigar anlattıkça, benim kafamda bir sürü şeyler uçuştu. Böylece önce 'Astro-Gastro' bir söyleşi olarak çıktı ortaya. Festivalde ilgi gördü, dinleyenler beğendi.

Nigar Bostan: Herkesin bir enerjisi olduğunu, burçların yemek yeme davranışlarını da etkilediğini kabul ettik ve çok renkli, hareketli bir hale geldi söyleşi.

Tapan: Aslında bu festival Zorlu Center'da yapılacaktı. Ben de gelip Eataly ile konuşmuştum; her hafta bir burçla o burcun yemeklerini yapalım diye... Fikir öyle çıkmıştı ama sonra festivali Zorlu Center'da yapamadık, Eataly fikri de öylece kalmıştı. Ama sonrasında Eataly'den "Biz bu fikri beğendik, 2017'de programımıza koymak istiyoruz" dediler. Çok sevindik tabii! Çünkü farklı, ilginç bilgiler aktarabildiğimiz güzel bir fikir ortaya çıkmıştı, program haline gelmesi bizi çok memnun etti. Böylece fikrimizi büyütebileceğiz. Bostan: Evet, uzun soluklu hale gelmiş oldu bu sayede.

İlk atölyenizi de geçtiğimiz ay yaptınız, nasıl geçti peki?
Tapan: İlk atölyemizi yaptık, çok keyifli geçti. Şimdi ikincisi sırada. Her aya bir burç konseptinde bir mönü oluşturduk. Hepsi birincisinden farklı ve güzel olacak bence. Her ne kadar mönüler o ayın burcuna göre tespit etsek de, Nigar tüm farklı burçlardan katılımcıların burçlarına göre de yemek ve astroloji ilişkisine değiniyor. Ayın burcu ile katılımcıların burçlarını ilişkisi gibi pek çok konu var. Bostan: İnsanlar daha bir duydu, katılmak isteyen çok var...

Neler bekliyor katılımcıları?
Tapan:
İlk önce Nigar'la burçları konuşuyoruz. Onun bana verdiği doneler üzerinden ben mönüyü hazırlıyorum. Normal mutfak workshop'u gibi o mönüyü yapıyoruz. Neden seçtiğimiz anlatıyoruz, sofra düzenine değiniyoruz. Nigar da o ayki burcun özelliklerini, farklı burçtan katılımcıların söz konusu burç ile ilişkisi gibi konular anlatıyor ve katılımcıların sorularını cevaplıyor.

Gruplar kaç kişilik?
Tapan:
Maksimum 22 kişilik oluyor. Şirketler ve kapalı grup atölyeleri için talep gelmeye başladı. Şirketler için şirketin astrolojik haritası üzerinden mönü hazırlıyoruz.

İnsanın iki zaafının bir araya gelmesi ilgi çekiyor tabii...
Tapan:
Evet, ilgi çekeceğine inanıyorduk. Hediye olarak ilginç bir fikir olabileceğini düşünüyorduk, nitekim onu gördük. Çok hoş oldu. Şirketler veya kutlamalar için kapalı atölye yapmak da güzel bir konsept.

Nigar Hanım, ben sizinle ilk tanıştığımda, küçük bir restoranınız var. Astrolojiye ilginiz nasıl başladı?
Bostan:
Benim astrolojiye ilgim, 2009'da ortağı olduğun restoranı devretmemle başladı aslında. Hafta sonları hobi olarak kurslara katılmamla girdi hayatıma. Tesadüfen gelişti ve çok hoşuma gitti, eğitimini aldım. Sonra da profesyonel hayatı tamamen bıraktım ve astrolojiye devam ettim.

Sizin astrolojiye ilginiz var mıydı Elif Hanım?
Tapan: Çocukluğumdan beri yıldızlara merakım vardır. Yaz gecelerinde babam bana ve kardeşlerime teleskopla yıldızları gösterir, isimlerini öğretirdi. Astrolojiye değil de, astronomiye ilgim vardı artık ikisine de var. Yıldızlara ve gezegenlere takıntım vardır hep. Bazen gezegenler diziliyor ya, ben heyecanla herkese söylüyorum, ama kimse ilgilenmiyor! Halbuki beni çok heyecanlandırır (gülüyor)... Benim ilgim ondan öteye değildi. Burcum Kova, ama yükselen burcumu bile Nigar'dan öğrendim! Her zaman yeni bir şeyler öğrenmeye bayılıyorum. Öğrendiğim şeyleri, kendi mesleğime adapte edebilmek çok heyecanlandırıyor beni. Astro- Gastro, Nigar'la yeni bebeğimiz; daha çok başında ama ikimiz de daha da büyüyeceğine inanıyoruz. En kısa sürede kitaba dönüştürmeyi arzu ediyoruz. Şu an aklımıza gelmeyen farklı yönlere de gider umarım. Farklı ülkelerdeki Eataly'lerde Astro-Gastro atölyeleri başlayabilir, kitabımızı farklı dillerde hazırlarız gibi güzel gelişmeler harika olur. Aslında aklımıza geliyormuş bile 'farklı yönler'...
Bostan: Ucu çok açık ve geniş bir konu.
Tapan: Benzerleri de yapılacaktır mutlaka, iş hayatında çok alışığım buna. Çoğaldıkça herkesin ilgisi de çoğalır. Mutfak anlamında çok hareketli bir evde geçtiği çocukluğum. Nigar'ın anlattıklarından sonra baktım; anneannem Yay, annem Aslan, babam Terazi. Bu üç burç da mutfak, eğlence, sofra konularında mükemmel. Nigar'dan işin astrolojik boyutunu öğrenmeye başladıkça bu üçlü ile büyüdüğüm için mutfağa olan merakımın tesadüfi olmadığını anladım.

Workshop'un ikincisi ne zaman?
Tapan:
10 Şubat'ta. Yemek bittiği zaman hep birlikte oturup yiyoruz, isteyen eve götürüyor. Evde tekrar yapmak isterseniz, burada satılan ürünlerden yapıyor olmamız da büyük pratiklik. Mönülerimiz ağırlıklı olarak İtalyan mutfağından. Enteresan bir tesadüf; Nigar İtalyan Lisesi mezunu, ben de İtalya'da okudum. İtalyan hayat tarzına ikimiz de çok yakınız. Ve Eataly'deyiz...

Yemek yapmayı sürdürüyor musunuz?
Bostan:
Burcum Başak, yükselenim Yengeç. Bunu da astrolojiyle anladım ki, ben mutfağa yatkınım. Hatta hocamla diyaloğum var, onu da anlatmak isterim. Ben astrolojiye başladığımda lokantamı devredeli 1 yıl olmuştu ve hiç kimse artık benim bu kimliğimi bilmiyordu. Hocam haritama bakarken, "Senden iyi lokantacı olurmuş, restoran açmayı düşündün mü hiç? İyi bir füzyon mutfağı olan bir restoran çok iyi olur" dedi. "Ah hocam" dedim, "Ben tabldot açtım, mercimek kuru fasulye sattım, o yüzden olmadı belki" dedim (gülüyor). Yay olduğum için, dünyaya açılmam, Türk mutfağı ile sınırlı kalmamam gerekiyormuş meğer. Belki ileride yine restoranım olur ama şimdilik sadece astrolojiyle ilgileniyorum. Profesyonel olarak eğitim veriyorum ve danışmanlık yapıyorum. Astroloji aslında hayatımızın her alanında olan bir öğreti. 'Sözde Bilim' olarak adlandırıyoruz biz ekol olarak. Yemek yerken, seyahat ederken, ilişkilerde, çocuğumuza, eşimize, ortağımıza nasıl yaklaşacağımızı belirlerken, astrolojiyi araç olarak kullanmak çok fonksiyonel ve işe yarar bir şey. O yüzden yemekleri de daha keyifli kılmak için gökyüzündeki Ay'ın konumuna bakıyoruz. Biri yemek yemek, diğeri de 'ne olacak sorusu' olan iki mutluluk prensibini iyi bir kombinasyonla birleştirdik. Elif'in sayesinde de böyle bir şeyi yarattık, güzel bir şey yakaladığımıza inanıyorum ben.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.