"Türkiye pazarında kısa sürede lider konuma ulaştık"

ABD’nin en büyük havacılık firmalarından biri olan Aviation Resource Group’un Türkiye temsilcisi olan Gülşah Güler ile business jet ve özel uçak sektörünü, Türkiye’deki hedefleri, business jet sahibi olmanın avantajlarını konuştuk.

"Türkiye pazarında kısa sürede lider konuma ulaştık"

Röportaj: Bade ÇAKAR

ABD'nin en büyük havacılık firmalarından biri olan Aviation Resource Group'un Türkiye temsilcisi Gülşah Güler, başarılı bir iş kadını... 40 ülkede business jet, özel uçak alım-satım ve kiralaması yapan, ayrıca müşterilerine daha birçok üst segmentte hizmet sunan firmanın temsilcisi olan Güler, Türkiye'de faaliyete geçer geçmez 7,5 milyon dolara uçak satarak başarısını ortaya koymuş. "Müşterilerimizin yaşam standardını bir üst segmente taşımayı amaçlıyoruz" diyerek, iddialarını ortaya koyan Güler ile Türkiye projelerini konuşmak için bir araya geldik.

Aviation Resource Group ile yollarınız nasıl kesişti?
Bilkent Üniversitesi mimarlık mezunuyum. Uzun yıllar yaptım mesleğimi. Mimarlığa ara verdiğim dönemlerde tekstil sektörüne girdim. Mimarlığımın ilk yıllarında Çin'in Guangzhou eyaletinden LCD'li jakuziler getiriyordum. Daha sonra Çin'den tekstil ürünleri ithal etmeye başladım. Birçok ünlü müşterim vardı. Müşterilerimden tekstil dışında da birçok ürün getirmem için talep geliyordu. İlk başlarda seyahat dönüşleri getiriyordum. Sonra, bunu ticarete dökmeye karar verdim ve Guangzhou'da bir şirket açtım. Benden ne isteniyorsa şirketim bunun adına çalışma yapıp, temin ediyordu. Guangzhou'daki şirketim halen aktif olarak devam ediyor. Ancak, ithalat vergileri o kadar yükseldi ki, bu ticaret hem zorlaştı hem de eskisi kadar avantajı kalmadı. Geçen yıl, Miami'ye yerleşmeye karar verdim. Miami'de ABD'nin en büyük ve en prestijli havacılık firmalarından biri olan Aviation Resource Group'un Türkiye temsilciliğini aldım. Bir yıldırda Türkiye'de business jet alım-satımı ve kiralaması üzerine çalışıyoruz.

Havacılık sektörüne giriş yapmanızın sebepleri neydi?
Havacılık benim kanımda var. Ben uçak konularına çok meraklıydım. Dedem, Türk Hava Kurumu'nun genel müdürüydü. Çocukluğum, havacılık sohbetlerinin ve havacılık ortamının içinde geçti. Çocukken havacılıkla ilgili bir iş yapmak hayalimdi. Miami'de Aviation Resource Group'un sahibinin eşi ile güzel bir dostluğumuz vardı. Onlar da bana böyle bir teklifte bulundular. "Türkiye'de iyi bir temsilciye ihtiyacımız var" dediler. Benim de havacılık merakımı bildikleri için, "Bu işi seven, severek yapacak biri ile çalışmak istiyoruz" dediler. Böylece, bu işe girdik. Şu anda bir ayağım Miami'de, bir ayağım Türkiye'de.

Bu temsilciliği aldığınızdan beri Türkiye'de hiç jet satışı yaptınız mı?
Aviation Resource Group, Florida merkezli, ABD'nin en büyük ve en prestijli havacılık firmalarından biri. Business jet uçak alım-satımı ve kiralaması yapıyor. Dünyada 40'ın üzerinde ülkede temsilcilikleri var. Fort Lauderdale Havalimanı'nda, kendi malı olan ileri teknoloji 'Business Jet Filosu', 'Bakım Hangarı', 'İç Dizayn Ünitesi' ve tüm diğer destek unsurlarını içeren geniş bir hizmet yelpazesi bulunuyor. Dolayısıyla, sadece alım-satım ve kiralama da değil, aldığınız uçağın iç dizaynının tasarlanmasından bakımına, tamirine kadar geniş yelpazede hizmet veriyoruz. Türkiye'de şu anda bir jet satışı yaptık. Türkiye'de en fazla tercih edilen uçak kiralama. Türk işadamları, satın almak yerine çoğunlukla kiralamayı tercih ediyor. Öncelikle, Florya'da bir hangar hazırlıyoruz. Ekim gibi inşallah hizmete açacağız. Şu anda 15 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Hangarın devreye girmesiyle ve taşeron çalışanlarla bu sayı 2018 sonunda 100 kişiye kadar çıkacak. Aktif olarak 6 aydır hizmet vermeye başladık ve bu sürede 10'dan fazla kiralama yaptık. Şu anda, biri 3 milyon dolar, diğeri 8 milyon dolar değerinde iki business jetin satışı için de görüşme halindeyiz. Türkiye dışında, Orta Doğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri de bizim yetkimizde olan bölgeler... Ortadoğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetleri'nde de temsilcilik açacağız. 2018 yılı içerisinde en az iki tane temsilcilik açmış oluruz diye düşünüyorum.

Özel uçak sahibi olmak zor mu? Nasıl bir süreç gerektiriyor?
Business jet sahibi olmak çok titiz bir süreç gerektiriyor. Öncelikle, bizim gibi uluslararası ve güvenilir firmalardan teklif almak lazım. Biz, jet almak isteyen müşterimizin öncelikle ne istediğine değil, ihtiyacı olanın ne olduğunu tespit etmeye bakıyoruz. Ciddi bir çalışmadan sonra müşterimize önerilerimizi, bütçelerini sunuyor ve almasını tavsiye ettiğimiz uçağın özelliklerini, hayatına katacağı değerleri anlatıyoruz. Üç kişilik bir uçak ihtiyacınızı görecekken, 12 kişilik uçak almanız ya da sık sık uzun menzil seyahat ediyorsanız, kısa menzil bir uçak almanız size fayda sağlamayacaktır. Aviation Resource Group Türkiye olarak en önem verdiğimiz konulardan biri, pahalı bir uçak satmak değil, ihtiyaca cevap veren, müşterimizi mutlu edecek, ödediği paranın karşılığı alacağı bir uçak sahibi yapmak.

Uçak satın aldıktan sonra bakımı veya masrafları çok zor mu?
Müşterilerimizin gerek uçak satın alma, gerekse kiralama taleplerinde ve satış sonrası hizmet, bizim en iyi olduğumuz alanlardan biridir. Özellikle, emniyetli uçuş; grubumuzun çok önem verdiği, titizlikle takip ettiğimiz bir konu. Uçak bakımı masrafları ise aldığınız uçağın modeline, seyahat sıklığınıza ve seyahat mesafelerinize göre değişiklik gösterir. Ama kullanmadığınız zamanlarda jetinizi kiraya vererek, masrafını çıkartabilir ya da masrafından daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Business jet sektöründe ülkemizde nasıl gelişmeler söz konusu?
Dünyada 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan business jet pazarı, maalesef Türkiye'de biraz daha yavaş büyüyor. Türkiye'de halen 155 adet iş jeti bulunuyor. AB pazarında 25 milyar Euro'luk bir ciroya sahip bu sektör, global ekonomi yatırımları ile doğru orantılı olarak büyüyor. Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar business jetleri daha çok holdingler ve büyük şirketler ve devlet adamları tercih ederken, şimdi sporcular, sanatçılar ve akademik isimler de ilgi göstermeye başladı. Sektörü tanıtmaya yönelik yaptığımız çalışmalar sonucu, çok fazla seyahat edenler; uçak satın almanın veya kiralamanın, tarifeli uçaklarla yapmak zorunda kalınan seyahatlere göre çoğu zaman daha ekonomik olabileceğini görmeye başladılar. Biz, şirket olarak prestij kazandıran jetleri satın alma imkanı sunarak veya kiralayarak, onların yaşam standardını bir üst segmente taşımayı amaçlıyoruz.

Genç ve başarılı bir iş kadını olarak başarınızın ardındaki sır nedir?
İş hayatım boyunca çok para kazanmayı hedeflemedim. Güven ve saygınlık, yatırım yaptığım her işte benim en önemli prensiplerimdir. Farklı fikirlere açık, öğrenmeye meraklıyım, çok da sabırsızım. Bu özelliklerimi iş hayatında avantaja çevirdiğimi düşünüyorum. Sevdiğin işi yapmak ve çok çalışmak da elbette başarı için önemli kriterler. Kendimle yarıştığım için de, hep 'daha iyisi olabilirdi' diyerek bir sonraki hedefimi daha yükseğe koyuyorum.

Son olarak gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
Güçlü organizasyon yapımızı uluslararası pazarlarda lider konuma getirmeyi, en gelişmiş teknolojileri müşterilerimizle ilk tanıştıran olmayı hedefliyoruz. Yanı sıra, Aviation Resourse Group Türkiye Temsilcisi olarak, Türkiye dışında Orta Doğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri'nde de uçak satışı ve uçak kiralama alanlarında akla gelen ilk ve en güvenilir, en prestijli firma olacağız. Bu ülkelerde, uçak satın almaya veya kiralamaya ihtiyacı olanların güvenle tercih ettiği bir markayız. Amacımız, bu güvenin verdiği güçle beş yıl içinde lider konuma gelmek. Ülkemizde, çok az olan jet sayısını önümüzdeki 10 yılda Avrupa ve ABD'deki sayılara getiremesek bile, onlara yakın düzeye getireceğimizden eminiz, bu konuda tereddüdümüz yok.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.