"Moda haftamız bir değer haline geldi"

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’da hem etkinliğin mimarlarından Moda Tasarımcılar Derneği’nin başkanı hem de tasarımcı olarak yer alan Mehtap Elaidi ile moda haftasının 10. sezonunu konuştuk.

"Moda haftamız bir değer haline geldi"

Röportaj: Bade ÇAKAR

Fotoğraf: Betül YAZICIOĞLU

Özgün tasarımlarıyla ilk günden beri dikkat çeken ve 17 yıllık moda hayatında Türk modasını farklı boyutlara taşıyan Mehtap Elaidi, bu özveriyi sadece kendi markası için değil aynı zamanda Türk moda sektörü için de gösteriyor. Moda Tasarımcılar Derneği'nin başkanlık görevini üstlenen Mehtap Elaidi, ilk günden beri Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'da (MBFWI) yer alan bir tasarımcı. Hem moda haftasının organizasyonunda yer alan hem de tasarımcı olarak yeni koleksiyonunu tanıtan Mehtap Elaidi ile Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'un 10. sezonunu ve yeni koleksiyonunu konuştuk.

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'u organize eden Moda Tasarımcıları Derneği'nin başkanlığını yapıyorsunuz. Hazırlıklar nasıl geçti?
Her sezon olduğu gibi bu sezon da aynı hummalı günleri yaşadık. Her ne kadar artık ne zaman neyi yapmamız gerektiğini bilsek de her seferinde daha iyisini yapmaya çalışmanın getirdiği tatlı bir telaş içindeydik.

Siz bu etkinliğe en başından beri dahil olan isimlerdensiniz. MBFWI'un Türk moda sektörü için önemi nedir sizce?
Ben açıkçası ilk günden itibaren MBFWI'yi çok önemsiyorum. Bu yüzden de hiç aksatmadan her etkinlikte var oldum. MBFWI hem sektöre yeni katılan genç tasarımcılar için hem kendini kanıtlamış tasarımcı markaları için çok önemli bir platform. Özellikle son zamanlarda global anlamda herkes yeni markalar keşfetmenin peşindeyken bu platformda yer almanın çok önemli olduğuna inanıyorum.

10 sezonluk süreci değerlendirir misiniz? Nasıl bir yol alındı?
MBFWI'u diğer etkinliklerle karşılaştırdığımızda aslında, yeni emeklemeye başlayan bir bebek gibi görüyorum. Buraya kadar olan süreç bundan sonra çok daha büyük adımlarla ileriye gidecektir. Ancak bu 10 sezonda da artık İstanbul'da bir moda haftası etkinliğinin yerleşik olduğu ve bir değer haline gelme yolunda adımlar atıldığına inanıyorum. Bugün artık moda haftamız bir satış etkinliği olan The Core'a ev sahipliği yapar hale geldi ve hem yurtiçi hem yurtdışından gelen satın almacılarla global bir çehre kazandı.

Siz tasarımcı kimliğinizle de MBFWI'da yer alıyorsunuz. Koleksiyonunuzdan bahsedebilir miyiz?
Bu sezon hikayemizde iki kadının hayatlarının farklı dönemlerinde birbirine geçişlerini ve oradan özgürleşmelerini anlatmak istedik. Çeşitliliği renk ve doku zenginliği ile vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra her sezon olduğu gibi yine kadına, kendi stil alanını yaratabilecek, birbiriyle iç içe geçebilen ve kişiye göre farklılaşabilen parçalardan oluşan bir koleksiyon hazırladık. Deneysel kuplar, asimetrik kesimler biz yol gösterdi.

Yepyeni bir koleksiyon hazırlamak sizin için nasıl bir süreç oluyor?
Her sezon yeni bir heyecan aslında. Bir sezonu bitirirken diğerinin soru işaretleri ekip olarak kafamızda oluşmaya başlıyor. Bir hafta kendimize izin verdikten sonra yeni bir hikayenin içine giriyoruz. Renkler, dokular belirlendikten sonra silüetler ortaya çıkmaya başlıyor. Bir sonraki adımda kumaşları belirleyip yavaş yavaş çizimler yapılıyor. Biz hikayenin içinde kavrulurken koleksiyonun ilk kısmı bitmiş oluyor. Sonrasında kumaş evlendirmeleri gerçekleşiyor ve artık hikaye bizi yönetmeye başlıyor.

En başından beri her sezonda vardınız. Sizce moda haftasında sürekliliğin önemi nedir?
Bence süreklilik markalaşma yolunda en önemli etken. Bu şekilde düşündüğünüzde bir tasarımcı markası olma iddiasında olan herkesin aynı sürekliliği göstermesi gerektiğini düşünüyorum.

17 yıldır moda sektöründe yer alan bir tasarımcı olarak, nasıl gelişmeler var?
Nereden başlasam... 17 yıl önce ben bu işe başladığımda feyz alabileceğim hiçbir örnek yoktu çünkü herkes oluşma aşamasındaydı. Bugün ise yola çıkacak genç bir tasarımcının önünde o kadar çok örnek var ki, yurtdışında var olmanın yolları artık gayet net ortadayken bugün yurtiçinde de var olabilmek o günleri yaşayan bizler için aslında çok önemli.

Dernek olarak, nelere dikkat ediyor ve önem veriyorsunuz?
Dernek olarak tüm tasarımcıların tek bir platform üzerinden deneyim ve etkileşim içinde var olmalarına destek sağlıyoruz. Bunun için her zaman danışabilecekleri bir nokta olmanın ötesinde çeşitli eğitimler, paylaşım etkinlikleri düzenleyerek ve farklı etkinliklerden onları haberdar ederek ve projeler üreterek bu misyonumuzu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.