"Üzerimize düşen görevi yaptık"

TFF Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun eşi eski voleybolcu Banu Türkoğlu ile milli basketbolcu Şaziye İvegin Üner, ‘Shaba’ adıyla Akasya AVM’de açtıkları spor merkezini Şamdan Plus’a anlattı.

"Üzerimize düşen görevi yaptık"

Biri Türkiye Basketbol Federasyonu (TFF) Başkanı Hidayet Türkoğlu'nun eşi eski voleybolcu Banu Türkoğlu, diğeri ise A Milli Basketbol Takımı Kaptanı Şaziye İvegin Üner... İki yakın arkadaş olan ve sporun içinden gelen bu iki kadın birlikte bir spor merkezi açtı. Akasya Alışveriş Merkezi'nde 'Shaba Health & Fitness Club' adıyla hizmet vermeye başlayan merkezin en büyük özelliği adeta bir aile kulübü olması... 7'den 70'e her yaştaki spor tutkunlarına hizmet veren Shaba'ya kurarken Banu Hanım'ın eşi Hidayet Türkoğlu ve Şaziye Hanım'ın eşi TFF Milli Takımlar Fiziksel Performans Antrenörü ve Egzersiz Uzmanı Muratcan Üner büyük destek olmuş. Banu Türkoğlu ve Şaziye İvegin Üner ile Shaba'yı konuşurken eşleri de sohbete dahil oldu ve sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle hayırlı olsun... Shaba Health & FitnessClub fikri nasıl oluştu? Shaba'nın anlamı nedir?
Banu Türkoğlu:
Teşekkürler. Yaklaşık 1.5 yıldan beri üzerinde düşündüğümüz bir projeydi. Her birimizin hayatında spor önemli rol oynuyor. Sağlıklı yaşamın tartışılmaz olmazsa olmazı. Spor bilinci ülkemizde her geçen gün daha da artıyor. Bizde bu alanda üzerimize düşen görevi yapmak istedik açıkçası. Bilgi sahibi olduğumuz konularda her birimizin farklı deneyimlerini paylaştığı, keyifli bir tesis ortaya çıkarmak amacındaydık. Çok şükür amacımıza ulaştık.

Şaziye İvegün Üner: Çok uzun süredir bu fikir vardı açıkçası, herkesin hayatına dokunarak sağlıklı bir yaşam sunmasına yardımcı olmak üzere bu sektörde var olmak istiyorduk. Sporcu olarak yurtdışında birçok ülkede ve özellikle ABD'de çok fazla gözlem yaptık ve tesis inceledik. Hepimizin sporcu olması ve sporun içinden gelmesi hem çalışanlarımız hem de üyelerimiz için daha farklı bir yönetim ve hizmet anlayışımız olmasını sağlıyor. 'Shaba'; dinç, sağlıklı, güzel, zinde anlamına geliyor.

Banu Hanım, sporcu bir geçmişiniz var ve yıllarca Amerika'da yaşadınız. Shaba'ya bu anlamda ne gibi katkılarınız oldu?
B. Türkoğlu:
Spor, hayatımın hep bir parçası oldu. Amerika'da bulunduğum süre içerisinde pek çok fitness kulübü deneyimim oldu. Halen takip ettiğim yenilikleri, Shaba'da üyelerimize sunmak amacındayım.

Şaziye Hanım siz hala profesyonel olarak basketbol oynuyorsunuz. Shaba'ya sizin katkılarınız neler oldu?
Ş.Üner:
Açıkçası 20 yıldır profesyonel olarak basketbol oynuyorum, gerek yurtiçinde, gerek ise yurtdışında birçok fitness merkezi, spor tesisinde antrenman yapma fırsatım oldu. Bu gözlem ve tecrübeleri Shaba'da üyelerimize sunmaya çalışıyoruz. Sonuçta yaptığımız spor ama bu aslında zorlu bir hizmet sektörü. Bir otel gibi her gün gelen misafirlerimizi memnun etmemiz lazım. Kendimizi spor yaparken mutlu, huzurlu hissedeceğimiz, eğleneceğimiz ve keyifli zaman geçireceğimiz mekanlar yaratmak istedik. Yıllarca bu gibi fitness merkezlerinde spor yapan biri olarak beklentilerimiz ne ise, misafirlerimize bunun üstünü sunmaya çalışıyoruz.

Eşiniz bu işe girmeye karar verdiğinde ne düşündünüz?
Açıkçası Şaziye'nin değindiği gibi çok uzun süredir vardı bu plan ve düşünce. Ben de çok destekledim çünkü sektörde doğru ve kaliteli hizmet veren, üye memnuniyetini ön planda tutan ve sporun gerçekten içinden gelen yatırımcıların kurduğu işletme sayısı maalesef çok az. Banu ve Şaziye bu konuda çok doğru bir karar verdiler. Sporun içinden gelen insanlar olarak hizmet noktasında önemli farklılıklar yaratacaklarını düşünüyorum.

Siz eşinize bu işte nasıl destek verdiniz?
İkimiz de sporcuyuz, bu önemli bir avantaj oldu ilişkimizde. Maç dönemleri gerek lig, gerek milli takım maçları döneminde elimden geldiğince onun stresini paylaşmaya çalışıyorum. Kazanma ve başarı odaklı olduğu için yenildikleri maçlardan sonrası biraz zorlu oluyor ama alışığız. Benim de çalıştırdığım takımlarda maç kaybettiğimiz zaman o da bana destek oluyor. Bu projede ise benim çok uzun süredir gerek antrenör, gerekse yönetici olarak bu sektörde bulunmamı avantaja çeviriyoruz. Şaziye ve Banu'ya sektördeki eksik noktaları ve fırsatları nasıl değerlendirebilecekleri konusunda ve işletmede destek olmaya çalışıyorum

Sizden eşinizi üç kelimeyle tanımlamanızı istesek...
Çok iyi kalpli, yardımsever, yaptığı işi mükemmel yapmayı seven biri..

Eşiniz, Shaba'yı açmaya karar verdiğinde ne düşündünüz?
Eşim yıllardır çok yoğun bir şekilde sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer alıyor. Ben de yoğun bir tempo içinde olduğum için ilk etapta bu fikir bende biraz endişe yarattı. Birbirimizi görebilir miyiz endişesi vardı. Ama bizim çift olarak çok iyi bir huyumuz var, birbirimize verdiğimiz sözleri tutarız. İkimiz de işlerimizi eve getirmeyeceğimize söz verip, kendimize ve çocuklarımıza ayıracağımız zamandan çalmadan güzel şeyler yapmak niyetindeyiz. Bu anlamda eşim her zamanki gibi güzel bir adım attı ve ben de onun her koşulda yanında, destekçisiyim. İyi bir işe giriştiğini, bu işle çok insana sağlıklı bireyler olmaları için yardımcı olacağını söylüyorum hep ona. İnsanlar bu güzel fırsatı değerlendirip, sağlıklarına yatırım yapacaklarını bilme düşüncesiyle kendisini hep destekledim. Shaba için yapılan fotoğraf çekimine keyifle katıldım. Ve Shaba ile ilgili sporcu ve yönetici kimliğimin bana verdiği tecrübeleri fikirsel olarak onunla hep paylaştım.

Eşinizi üç kelimeyle tanımlasanız ne derdiniz?
O, iyi bir anne, iyi bir dost, yardımsever bir insan...

Shaba ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Eşim ve Şaziye Hanım'ın çok iyi bir iş çıkaracaklarından hiç şüphem yok. İnşallah Türkiye'nin pek çok ilinde hizmet verirler. Böylelikle insanlar bilinçli spor yapmanın keyfini ve tadını çıkarır. Shaba, bu anlamda özellikle aileler için de çok önemli bir yer diye düşünüyorum.

Shaba'yı diğer spor salonlarından ayıran özellikleri nelerdir?
B. Türkoğlu:
Türkiye'nin ilk aile kulübüyüz. Çocuklara spor alışkanlığı kazandırabilmek ilk hedeflerimiz arasında. Yüzme, jimnastik, yoga gibi aktivitelerimizle çocuklarımızı sporla tanıştırmak, ebeveynleri spor yaparken aynı çatı altında buluşturmak ve çocuklarına da hizmet vermek istiyoruz. Ş. Üner: Aslında en önemli özelliği tüm tesisin gün ışığı alması ve egzersiz yaparken size müthiş bir enerji vermesi. İstanbul'un en keyifli açık havuzuna sahibiz bence. İnsanlara egzersizi sevdirmeyi hedefleyen bir ekibimiz var. Fizyoterapi, spa merkezi, sağlıklı yemekler sunan bir kafemiz, çocuk bakım merkezi, grup ders stüdyoları, pilates stüdyosu ve yarı olimpik bir kapalı havuzumuz var. Her ihtiyacı karşılamaya çalıştık kısacası.

Hidayet Türkoğlu ve Murat Can Üner, yıllarını spora vermiş, Türk sporu adına önemli isimler. Sizlere bu anlamda fikir olarak destekleri oldu mu? Onlardan gördüğünüz en büyük destek neydi?
B. Türkoğlu:
Desteklerini her anlamda hissediyoruz. Yanımızda olmaları, fikirleriyle bize sürekli katkı sağlamaları bizim için çok önemli.
Ş. Üner: Bu konuda şanslıyız aslında, çünkü eşim Murat Can Üner fitness ve health club sektörünün içinden, mutfağından gelen biri. Uzun süre birçok üst düzey sporcu, iş ve sanat dünyasından önemli kişilere kişisel sağlıklı yaşam koçluğu ve performans antrenörlüğü yaptı. Şu anda Türkiye'de birçok yerde şubesi olan önemli bir fitness markasının kuruluşunda yönetici olarak görev aldı. Bir markanın yaratılışında önemli rol oynayan biri olarak bize tecrübesiyle bu konuda önemli destek oluyor. Hidayet Türkoğlu ise Türk sporu ve Türk basketbolunda çok çok önemli bir marka. Onun NBA ve ABD'de edindiği çok önemli tecrübe ve gözlemler var. Bunları, Banu ve benim hayallerimiz ve vizyonumuz ile birleştirdik.

İki ortak olmak zor mu? Avantajları ya da dezavantajları var mı?
B. Türkoğlu:
Bir zorluğunu görmedim şu ana dek. Daha önce de beraber iş yapmış kişileriz. Eskiye dayanan bir dostluğumuz söz konusu. Son derece keyifli bir ortaklığımız var.
Ş.Üner: Aslında hiç zorluğu yok, çünkü birbirimizi aile olarak yaklaşık 15 senedir yakından tanıyoruz ve çok güzel bir iş bölümü yaptık. Ben halen aktif sporcu olduğumdan dolayı çok fazla tesiste zaman geçiremesem de, Banu bu konuda çok destek oluyor bana, ona çok teşekkür ediyorum.

Banu Hanım sosyal sorumluluk konularındaki hassasiyetini biliyoruz. Shaba olarak bu konuda yapmayı düşündüğünüz projeler var mı?
B. Türkoğlu:
Evet, çok yakında. Shaba'da harika bir havuz alanımız var. Çevresi de oldukça geniş. Bu alanda geliri bağış olarak bırakılacak şekilde bir alışveriş festivali planlıyoruz.

Shaba'da sizlerde antrenman yapıyor musunuz?
B.Türkoğlu:
Ben günün erken saatlerini seçip, antrenmanımı yapıyorum. Günün diğer kısmında işletmeci kimliğimle Shaba'dayım.
Ş.Üner: Ben sezona hazırlığımı Shaba'da fizyoterapistlerimiz ve antrenörlerimiz ile yaptım. Çok keyif aldım gerçekten.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.