"Birbirimizi çok güzel tamamlıyoruz"

Lüks dekorasyon ürünleriyle dikkat çeken Luxuria mağazasının sahipleri olan Zeynep Madra ve kızı Gönül Madra Özyürük ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Zeynep Hanım’ın yeni taşındığı evinde buluşarak, anne-kızın dekorasyon dünyasını araladık.

"Birbirimizi çok güzel tamamlıyoruz"

Röportaj: Gülçin İşler FIRAT

Fotoğraflar: Koray IŞIK

Cemiyet hayatının ünlü ailelerinden biri olan Zeynep Madra, kızı Gönül Madra Özyürük ile ortaklaşa açtığı Luxuria mağazasının 10. yılını geride bıraktı. Anne-kızın başarıyla yürüttüğü dekorasyon mağazasının 2018 yılı planları arasında online mağaza açmak ve ikinci şubeyi hayata geçirmek var. Zeynep Hanım'ın temmuz ayında yeni taşındığı evinde gerçekleştirdiğimiz çekimde, evin eklektik yapısından çok etkilendik ve bir kez daha zevklerine hayran kaldık. Anne-kız ile iş hayatlarını ve dekorasyon trendlerini konuştuk.

Gönül Hanım, annenizle birlikte Luxury Mağazası'nı yönetiyorsunuz ve 10. yılı geride bıraktınız. Nasıl bir sinerji var aranızda?
Gönül Madra Özyürük: Annemin ürün seçmede gözü çok iyidir, çok başarılı yönetiyor işini. Ben de işim gereği çok seyahat ettiğim için gözlemlediğim bilgileri, satış trendlerini onunla paylaşıyorum. Tarzlarımız da farklı olduğu için anneme farklı bir göz oluyorum. Zeynep Madra: Birbirimizi çok güzel tamamlıyoruz. Gönül, bana genç bir pencere açıyor.

Biraz geçmişe dönersek, annenizle birlikte ortak iş yapmaya nasıl karar verdiniz?
Özyürük: Aslında böyle bir karar verilmemişti. Annem Luxuria'yı kurarken, ben İngiltere'de sahne kostüm tasarımı bölümünden mezun oluyordum. Birlikte mağazayı açtık, çalıştık. Sonra ben farklı yerlerde çalıştım bir süre ama her zaman annemle fikir alışverişinde bulunuyordum. Sonra 2012'de annem, benim hem iş ortağım hem de müşterim oldu. Annemin sattığı markalardan biri olan L'objet markasının Ortadoğu, Afrika'nın tamamı, Çin'in bir kısmı, Türkiye, Yunanistan bölgelerinden sorumluyum. Annem gibi bu markanın ürünlerini almak, satmak isteyen mağazalarının satışlarını yönetiyorum.

Zeynep Hanım yeni eviniz hayırlı olsun, evde ne gibi değişiklikler yaptınız?
Madra: Teşekkür ederim, evime bu sene temmuz ayında taşındım. Evin içinde dekorasyon anlamında hiçbir değişiklik yaptırmadım sadece duvarın rengini değiştirdim. Benim, kardeşim kadar yakın olan mimar arkadaşım Murat Atabarut, her zaman olduğu gibi bu evimde de dekorasyon anlamında destek oldu. Ona danışmadan asla ev kiralamam, mutlaka danışırım ve zevkine çok güvenirim. İki katlı bir ev, aslında iki salon oturumlu ama ben üst kat salon oturumunu yatak odası, kitaplık, keyif köşem olarak düzenledim. Şömine vardı mesela ve o kadar güzel bir şömine ki benim antika tutkum ile çok uyum sağladı.

Evinizin dekorasyonundan bahsedelim...
Madra: Bir yengeç burcu olarak eşyalarıma ve anılarıma çok fazla sahip çıkarım ve sıkı sıkı yapışırım. Hiçbir eşyamla vedalaşamam. Gördüğünüz gibi evimde de yıllar boyunca biriktirdiğim dekorasyon eşyalarım ve anneannem, annem, babaannem gibi aile büyüklerinden hatıra yadigar parçalarım var. Evdeki her şey çok değişik zaman diliminde, farklı yerlerden alınmış olmasına rağmen bir araya geldiklerinde güzel bir bütünlük oluşturuyorlar. Evde yeni alınmış, modern tarzda bir şey yok, koltuklar ve sandalyeler yeni yaptırıldı. Masayı annemin evinden, ortadaki büyük sehpayı da Arzu Enver'in antika dükkanından aldım. Gümüşlerim aile yadigarı... Şöminenin üzerindeki aynayı Mecidiyeköy'de antikacılar çarşısından bir antikacıdan almıştım, 20 sene kadar önce. Halılarımın hepsi el dokumasıdır, Kapalıçarşı'dan aldım, bir tanesini anneannemin evinden getirdim. Mesela babamın, ilk kazandığı para ile anneme aldığı çanak var evimde...

Antika ve tablolarla farklı ruhu olan bir ev... Nasıl tanımlıyorsunuz zevkinizi?
Madra: Bana göre eklektik bir tarzım var. Antikalarla aramda garip bir bağ var. Gittiğim her ülkede, şehirde antika mağazaları gezerim. Ayrıca koleksiyonerim, 16 yaşından beri harçlıklarımla aldığım toprakaltı Roma, Anadolu'dan kazılardan çıkan camlarım, seramiklerim var. Bunları çok seviyorum. Tablolar da çok değişik ressamlara ait, İbrahim Çallı'nın eserleri var. Şöminenin yanındaki hüzünlü kadın tablosunu mesela İtalya'dan almıştım. Boşandığım döneme denk gelmişti ve o kadının bakışlarındaki yalnızlık beni çok cezbetmişti. O tabloyu aldığım için biz bir sene salonda televizyonsuz oturduk. Çünkü param bitmişti (gülüşmeler). Yatak odasında televizyon izledik. Ama o kadına bakmak çok keyifliydi.
Ne kadar hoş bir anıymış. Dualar da var, kilise detayları da... Madra: Ben duaların gücüne ve koruyuculuğuna çok inanıyorum. O kadın tablosunun üstündeki duayı, Moda'dan bir antikacıdan aldım. Ayet-el Kürsi duasını çok severim, bana göre duaların en güzeli... Duvar parçası ise kiliseden çıkma, 30 sene evvel filan almıştım, üzerinde haç var. Meryem Ana heykeli var.

Eviniz sizin için ne ifade ediyor?
Madra: Evim benim gizli korunağım, kendimi en güvende, en mutlu hissettiğim yer. Evciyimdir, işten çıkayım hemen koşa koşa eve gelmek isterim. En sevdiğim şeylerden biri arkadaşlarımı çağırarak yemek daveti vermek, ama çok yakınım olmayan insanları evime çağırmam. Evde en sevdiğiniz köşe neresi? Madra: Evin yeşilliklerle çevrili bahçesini çok sevdim ama çok fazla seyahat ettiğim için evimin henüz keyfini çıkaramadım. Kitaplarımın da olduğu, yatak odası süitimi de çok seviyorum.

10. yıla özel yenilikler var mı?
Özyürük: Nişantaşı'nda 10. yılımızı doldurduğumuz Luxuria mağazamızın 2018 yılında şubeleşme gibi bir planı var. 10. yıl ile birlikte Luxuria'nın dijital ortamdaki izini arttıracağız. Hem sosyal medya hem online alışveriş konusunda projelerimiz devam ediyor. Ayrıca mağazada ürün yelpazemizde olan markalarımızı da gözden geçiriyoruz ve ünlü markalarımızın yanı sıra yeni neslin yaşam tarzına uygun tasarım ve fonksiyonelliğini birleştiren markalara da ağırlık vereceğiz.

Gönül Hanım sizin evinizin dekorasyonunda neler öne çıkıyor?
Özyürük: Anneme göre benim zevkim daha art-deco ve İskandinav. Bu vizyona ulaşabiliyor olmam ise annem sayesinde... Benim için bir evde rahatlık, konfor çok önemli. Yaşayan, kendine özgü ruhu olan evleri tercih ediyorum.

Mağazaya ürün seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Madra: Ürünleri seçerken en büyük kriterim, "Ben bunu kendi evimde kullanır mıyım?" Bir de ulaşılabilir lüks çok önemli. Hem kaliteli, özenli, işçiliği başarılı bir ürün olmalı hem de iyi bir fiyat skalasını yakalamalı.

Zeynep Hanım, 10 yıldır başarılı bir şekilde işinizi yürütüyorsunuz. Ne hissediyorsunuz?
Madra: Mağazamı, dekorasyon dünyasını çok seviyorum. Benim için en mutlu an, beni tanımayan bir müşterinin mağazama geldiğinde "Ne kadar güzel eşyalar seçmişsiniz, her şey çok özel" demesi. Kaç senedir bu işi yapsam da hala yeni bir ürün gördüğüm zaman ilk günkü gibi heyecanlanıyorum.

Dekorasyon dünyasındaki trendler neler?
Özyürük: Dekorasyonda benim gözlemlediğim, geçmişteki bir dönemin günümüz çizgileriyle yeniden hayat bulması. Renk olarak siyah-beyaz, gold ve uçuk toz pembede ciddi bir yükseliş var. Her şey çok fazla yalınlaşıyor artık. Daha doğallığın ön plana çıktığı, pratik ürünler göze çarpıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.