"Kitaptaki her şey kendi mutfağımda pişti"

Cemiyet hayatının güzel ve başarılı kadınlarından biri olan Aslıhan Koruyan Sabancı , ödül alan iki kitabının ardından 3. kitabını da çıkardı. Sabancı ile buluşarak merak ettiklerimizi sorduk.

"Kitaptaki her şey kendi mutfağımda pişti"

Röportajlar: Gülçin İşler FIRAT

Fotoğraflar: Betül YAZICIOĞLU

Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı'nın güzel ve başarılı eşi, üç çocuk annesi Aslıhan Koruyan Sabancı, geçtiğimiz hafta 3. kitabı 'Çocuklar için Gurme Lezzetler- Bebeklikten Yetişkinliğe Sağlıklı ve Doğal Yaşam Tarzı'nı çıkardı. Kitapta özellikle zor yemek yiyen çocuklara yemekleri sevdirecek 197 lezzetli tarif yer alıyor. Sabancı, bundan 6 yıl önce çıkardığı 'Glütensiz Gurme Lezzetler-Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Öneriler' yemek kitabı ile Paris'te düzenlenen 17. World Gourmand Cookbook Awards'da 'Dünyanın En İyi Sağlık ve Beslenme Kitabı' ödülünün sahibi olmuştu. Yüksek öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri Texas A&M Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamlayan Aslıhan Hanım, İtalya'daki SDA Bocconi Üniversitesi'nden ve New York'taki Cornell Üniversitesi Johnson Business School of Management'dan da işletme master'ı dereceleri aldı. Dünya mutfaklarından oluşan uygulamalı gastronomi eğitim programlarına katılmasının yanı sıra aynı zamanda tescilli bir güzel olan Sabancı, Miss World Dünya 6. Güzeli ve Avrupa Güzellik Kraliçesi unvanlarına da sahip. Aslıhan Hanım ile buluşarak yeni kitabı hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

Aslıhan Hanım öncelikle yeni kitabınızdan bahsedelim. Nereden yola çıktınız?
Sağlıklı yaşama ve beslenmeye olan ilgim küçüklüğümden başladı. Aslında benim jenerasyonumda doğan herkeste içgüdüsel olarak doğru beslenme bilincinin var olduğunu düşünüyorum. Sadece pratiklik adına zamanımız kısıtlı olduğundan ve devamlı bir yerlere koşuşturduğumuz için bilip de uygulayamadığımız pek çok konu var. Çocukluğumuzda doğal gıdalarla beslenirdik. Bahçemizde meyve ağaçları vardı, tırmanıp kopartırdık. Rahmetli anneannem, dedem, babaannem her şeyi evde yaparlardı. Ben de onlarla beraber hazırlıklar yapardım. Örneğin pideciye gitmezdik, anneannemin hazırladığı pide içini fırına götürürdük, sıcak pidelerimizi alıp evde yerdik. Büyüklerimizle birlikte mantı açıp, dolma doldururduk. Hastalanınca hemen antibiyotik içmek yerine, ballı sıcak süt içip, ılıtılmış zeytinyağı ve karabiberi göğsümüze sürerdik. Kulağımız ağrıdığında ılık zeytinyağı damlatılırdı. Ben de çocukluğumda yaşadığım bu doğallığı günümüzde de yaşamayı, bunu yeni nesillere taşıyıp aktarmayı amaçlayarak kitaplarımı yazdım.

Bildiğimiz kadarıyla uzun yıllardır araştırma yapıyorsunuz.
Evet, günümüzdeki bazı çok konuşulan konseptleri eskiden hiç bilmezdik. glüten intoleransı, allerjiler, çocuk yaşta başlayan diyabet hiç yok denilecek kadar azdı. Gıda hassasiyetinin sebepleri, olası çözümleri, sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemek için yapmamız gerekenler, glüten hassasiyetinin tanımı, çölyak hastalığından farkı, tanısı ve tedavi yöntemleri gibi konuları 2006 senesinden beri araştırıyorum. 2012 senesinde Paris'te World Gourmand Cookbook Awards tarafından 'Dünyanın Sağlık ve Beslenme Konusunda En İyi Yemek Kitabı' seçilen ilk kitabım 'Glütensiz Gurme Lezzetler-Güçlü bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Öneriler'de bu konulara detaylı olarak yer verdim. Yeni kitabımda da bebeklikten yetişkinliğe sağlıklı bir yaşam tarzı sunmayı amaçladım. Günümüzde çocukların erken ergenliğe girmesi, genç yaşta kolesterol, diyabet gibi hastalıklara maruz kalması gibi haberleri çok duyuyoruz. Vücudumuz her gün yeni hücre üretiyor. Hangi besinleri tüketirsek, hücrelerimizi o besinler ile üretiyoruz. O nedenle sağlıklı çocuklar yetiştirmek için sağlıklı beslenmeleri çok önemli. Bunun yanı sıra çağın en popüler oyunları olan bilgisayar oyunları, cep telefonları gibi hem radyasyon yayan ve ekran bağımlılığı yaratan, hem de göz bozukluğu ve konsantrasyon düşüklüğü gibi çocuklarımızın sağlığını ve okul başarılarını etkileyen faktörler ile mücadele etmemiz gerekiyor.

Yeni yemek kitabınızı da çocuklar için kaleme aldınız, içinde neler yer alıyor?
Kitabımda, ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege mutfağından oluşan 197 tarif yer alıyor. Bu tariflerden 154'ü glütensiz tarifler. Tariflerimi; Kahvaltı, Ana Yemekler (Çorbalar, Salatalar, Sebze Yemekleri, Pilavlar, Makarnalar, Et Yemekleri, Tavuk Yemekleri, Deniz Mahsülleri), Çay Saati (Tatlılar, Tuzlular) başlıkları altında sundum. Ayrıca faydalı bilgiler bölümünde ev yapımı ketçap, ev yapımı mayonez gibi pratik sos tariflerine de yer verdim.

Bu 3. kitabınızla yemek konusunda zorluk yaşayan çocuklara yönelerek neyi hedefliyorsunuz?
Günümüzün seçici ve zor yiyen çocukları ve hatta yetişkinleri, çoğunlukla marketlerde satılan ve içinde raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi deposu haline gelmiş pek çok gıdayı bayıla bayıla iştahla tüketiyor. Ben de marketlerde satılan pek çok popüler gıdanın evimizde nasıl yapılabileceğini açıkladım. Böylece içinde doğallık, sağlık ve hazırlayan annenin sevgisinden başka katkı maddesi olmayan pratik tariflerimi okuyucularımla paylaştım. Evde sucuk ve sosis yapımı, dondurma yapımı, evde ketçap, mayonez hatta çikolata yapımı gibi. Tabii ki çocukların çok sevdiği pizza, balık köftesi, tavuk nugget gibi tarifleri de eklemeyi unutmadım. Bu tariflerimi zerdeçal ve Ege'nin taze otları ile lezzet ve sağlık deposu haline getirmeyi amaçladım.

Kitap özellikle kimlere hitap edecek ve hayatını kolaylaştıracak?
'Çocuklar için Gurme Lezzetler-Bebeklikten Yetişkinliğe Sağlıklı ve Doğal Yaşam Tarzı' kitabımı sağlıklı beslenmek isteyen, Akdeniz mutfağını seven yediden yetmişe her yaştan, her ülkeden okuyucularıma faydalı olabilmek için yazdım. Kitabımda özellikle zor yiyen çocuklara sağlıklı beslenmeyi cazip hale getirmeyi amaçladım. Çocukların zevkle yiyebilecekleri lezzetli tarifleri gurme tasarımlar hazırlayarak sundum.

Kitapta yer alan bütün yiyecekler sizin mutfağınızda mı pişti?
Kitaplarımdaki tüm tarifler, 20 yıldır kendi mutfağımda hazırladığım, pişirdiğim tariflerden oluşuyor. Çocuk beslenmesi çok önemli bir konu... Kitabınızı oluştururken uzmanlardan destek aldınız mı? Her çocuğun beslenmesi özeldir ve beslenme ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çocukların beslenme reçeteleri uzman çocuk doktorları tarafından oluşturulmalıdır. Ben üç çocuk annesi olarak kendi reçetelerimden her ihtiyaca cevap verebilecek çeşitli mönülerimi paylaştım. Son karar anneler ve doktorlarındır.

Kitap sürecinde kimlerle çalıştınız?
Kitabımın hazırlık aşamasında en büyük desteği sevgili eşim ve ailemden aldım. Kitabımdaki tariflerimin hepsini kendi mutfağımda hazırlayıp, sunumlarını özel olarak tasarladım. Sevgili çocuklarım tasarımlarımı heyecanla takip ettiler ve çocuksu hayal güçleriyle stillerin yaratılmasına katkıda bulundular. Sevgili annem sizler için parmaklarınızı yedirten Arnavut ciğerini, Çerkez tavuğunu, Strogonof usülü et yemeğini, kadınbudu köftesini, sigara böreğini, taze baharatlı gevrek çavdar ekmeğini, peynirli poğaçasını, çilekli muhallebili pastasını ve balkabağı tatlısını pişirdi. Gülseren Yengem, lahana ve pazı dolmasını kendi elleriyle sardı ve cheesecake'i pişirdi. Sevgili annem Tuluhan Koruyan ve sevgili Yasemin Saral, kitabıma proje danışmanlığı yaptılar. Güney Afrikalı deneyimli şef Mike Norman, projeye katılmaktan büyük heyecan duydu ve stil uygulamalarına özenle yardım etti. Kitabımın fotoğraflarını, fotoğraf sanatçısı Murat Yılmaz büyük bir titizlikle çekti. Grafik Tasarımcı Ayhan Şensoy da bütün bu çalışmaların kitap haline getirilmesi için sayfa tasarımını ustalıkla hazırladı.

Özellikle son zamanlarda glüten hassasiyeti konusu çok gündemde. Siz de bu konuyu görmezden gelmemişsiniz. Nasıl bir içerik hazırladınız bu anlamda?
Glüten intoleransı, allerjiler, gıda hassasiyetinin sebepleri, olası çözümleri, sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemek için yapmamız gerekenler, glüten hassasiyetinin tanımı, çölyak hastalığından farkı, tanısı ve tedavi yöntemleri gibi konuları İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu bilimsel olarak açıkladı. Glüten hassasiyeti konusu hakikaten çok önemli, bu nedenle yeni kitabımda glütensiz tariflerin yoğunluklu olarak yer almasına özen gösterdim.

Son yıllarda çocukluk çağında başlayan obezite ve erken ergenlik tehlikesi ile müzdarip aileler için neler öneriyorsunuz?
Obezite ve erken ergenlik çok önemli konular... Her çocuğun beslenmesi de çok özel, bu nedenle bu konu ile mücadelede ailenin uzman doktor ve diyetisyenler ile birlikte bilinçli bir şekilde işbirliği yaparak çözülmesinin en doğru yol olduğuna inanıyorum.

Bir çocuğun sağlıklı beslenme kriterleri size göre nelerdir?
Dengeli, doğal, katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalardan uzak durarak beslenmek... Sağlıklı beslenmenin spor ve yeterli bir uyku ile desteklenmesi çok önemli.

Üç çocuğunuz var... Çocuklarınızın beslenmesinde sizin için neler önemli?
Çocuklarımın yeterli dengeli ve sağlıklı beslenmelerine dikkat ederim. Bu konuda onları bilinçlendirmeye çalışırım.

'Glütensiz Gurme Lezzetler - Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Öneriler' kitabı ile Paris'te düzenlenen 17. World Gourmand Cookbook Awards'da 'Dünyanın En İyi Sağlık ve Beslenme Kitabı' ödülünün sahibi oldunuz. Siz yıllar önce bu konuya dikkati çekmeyi başarmışsınız. Ödül almak size ne hissettirdi?
Ödül almak muhteşem bir duygu... Türk mutfağımız, dünyadaki en sağlıklı, en çok çeşit içeren, en çok sağlıklı taze baharatı kullanan mutfak. Türk mutfağı ile geleneksel yemeklerimizle gurur duyuyorum. Mutfağımızı dünyaya tanıtma fırsatım olduğu için çok mutluyum.

Sizin mutfağınızı merak ediyorum, mutfağınızda her zaman hangi besinler bulunur?
Mutfağımda her şeyin her zaman taze ve günlük pişmesine özen gösteririm. Taze baharatları çok severim ve her yemekte kullanırım. Taze biberiye, taze kekik, nane, dereotu, maydanoz, kişniş, fesleğen, reyhan, muskat, zerdeçal, zencefil gibi pek çok baharatı severek kullanırım. Sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösteririm.

Çocuklarımıza sağlıklı yiyecekleri evde hazırlayabiliriz ama ev dışındaki hayatlarında sağlıklı beslenmeleri için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi hiç bıkmadan anlatmak, onlara ev dışındaki hayatlarında tükettikleri gıdalar hakkında bilgi vermek, hazır gıda alırken paketlerin üzerindeki 'İçindekiler' kısmını okumayı öğretmek, verebileceğim birkaç tavsiye arasında olabilir.

Kitaplarınızla insanların hayatına dokunuyorsunuz, bu sizin için ne ifade ediyor?
Okurlarımdan çok pozitif geri bildirimler alıyorum, onlara ilgi ve sevgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.