"Bu sektörde tecrübe kazanmanın sonu yok"

Her gün yerli, yabancı birçok misafiri ağırlayan ve lokasyonundan hizmetine kadar beğenileri toplayan The St. Regis İstanbul’un Genel Müdürü Alper Can Bulçum ile Kral Dairesi’nde bir araya gelerek, başarılarının ardındaki sırrı sorduk.

"Bu sektörde tecrübe kazanmanın sonu yok"

Deniz DOĞAN

İstanbul'un en iyi lokasyonlarından birinde yer alan ve hem yerli hem de yabancı birçok misafir ağırlayan The St. Regis İstanbul'un başarılarının arkasında büyük bir ekip var. Başarılı ekibin başında bulunan The St. Regis İstanbul Genel Müdürü Alper Can Bulçum ile bir araya geldik. "Aile mesleği" dediği otelciliğe başlama dönemlerine geri döndüğümüz Bulçum ile hem otelcilik sektöründen bahsettik hem de The St. Regis'nin başarılarının ardında yatan sırrı konuştuk.

Otelcilikle yollarınız nasıl kesişti?
Bir nevi aile mesleğimiz diyebilirim, babam Almanya'da otelcilik eğitimi almış ve otelciydi, benim de her zaman otelci olmamı istedi ve eğitimimi bu şekilde yönlendirdi. O sebeple otelciliğe lise stajımla başlayıp, hiç ara vermeden devam ettim. Kardeşim de otelci ve 5 yıldızlı bir otelde Şirket Satış Müdürü olarak çalışıyor. Lisede Etiler'de bulunan Otelcilik Meslek Lisesi sınavlarına girdim ve arkasından Hacettepe Üniversitesi Otel Yöneticiliği bölümünü bitirdim. Daha sonra Cornell Üniversitesi'nde Stratejik Pazarlama ve Gelir Yönetimi branşlarında sertifika programlarına katıldım. Çalışma hayatımın çoğunu yurtdışında geçirdim. Dubai, Bahreyn, Almaata, Bakü, Washington D.C. gibi şehirlerde uzun süreler çalıştım. Geçtiğimiz yıl temmuz ayından bu yana The St. Regis İstanbul'un genel müdürü olarak görevimi sürdürüyorum.

The St. Regis İstanbul'un en çok hangi özelliğini seviyorsunuz?
Öncelikle şehrin en iyi lokasyonlarından birinde ve son derece şık bir otel. St. Regis Brasserie benim en uğrak noktalarımdan biriydi, Spago zaten çok sevdiğim bir mekandı, şimdilerde çalışmak da kısmet olduğu için çok memnunum. Odaların dizaynı ve suite'lerdeki temalar çok hoşuma gidiyor, bunlara otelde varolan 400'e yakın sanat eseri de eklenince çok keyifli oluyor.

Boş vakitlerinizde neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Yoğun ve uzun saatler çalışıyorum bu sebeple boş zamanım oldukça spor yapıyorum ve seyahat ediyorum. Özellikle hafta sonunda bulunduğum yerden uzaklaşmak bana çok iyi geliyor. Sinemayı çok seviyorum. Spor olarak son zamanlarda kick boksla ilgileniyorum.

Bu sektörü tercih edecek olan gençlere ne önerirsiniz?
İşini iyi ve kalpten yapan herkese bu alanda imkan var. Sektörümüz maalesef her konudan etkilenen bir sektör, tüm yaptığınız emekler bir ufak yanlışlıkla veya negatif olayla kaybolabiliyor. Üniversitede ders verirken genç arkadaşlarım çok soruyordu "Nereden başlayalım?" diye, ben de "Mümkün olduğunca işin temelinden başlayıp neyin neden yapıldığını, işin mantığını anlamaya çalışın" derdim. Onlar zamanla birbirine eklenip sistemi görmenizi sağlıyor. İşi hiç küçümsemeyin, her yerde öğrenilecek çok şey var, eğer bakmak, görmek ve öğrenmek isterseniz, benim prensibim budur. Her şey çok çalışmakla oluyor ve asla her şeyi biliyorum dememek lazım çünkü hayat o kadar dinamik ve hızlı ki yetişmek ve geride kalmamak önemli.

The St. Regis İstanbul'un restoranlarından bahseder misiniz?
Nişantaşı'nın keyifli restoranlarından Spago İstanbul ve St. Regis Brasserie'de müşterilerimizi ağırlamaya devam ediyoruz. Brasserie kısmı özellikle bu yıl başladığımız Nişantaşı'nın Çay Saati konseptiyle çok ilgi çekti. Şu anda yeni yaz mönümüzü sunmaya hazırlanıyoruz, Ramazan boyunca her iki restoranımızda iftar mönüsü seçeneklerimiz hazır olacak. Bu kış Spago İstanbul'da terasımızda öğle servisi vermeye başladık ve Sushi'yi mönülerimize ekledik, çok talep görüyor. Spago'nun yaz akşamları partileri ve pazarları Happy Hour buluşmaları başladı. The St. Regis İstanbul olarak her zaman yenilikleri takip ederek, müşterilerimizin arzuları ve tecrübelerimiz doğrultusunda menümüzü güncellemeye özen gösteriyoruz.

Otelin ön plana çıkan yanlarından bahseder misiniz?
Popüler restoranlarımızın yanında çok başarılı bir SPA'mız var. Bu yıl yeni masajlar ve terapiler ekledik, Elemis markasıyla cilt ve vücut bakımları, HomeMade Aromaterapi yağlarıyla çok özel ritüelleri menümüze kattık. Bunlara ilave olarak Hawai Lomi Lomi masajı, Shiatsu masajı, hamilelik masajı, Ayurveda Shirodhara masajı gibi yeni masajları menümüze ekledik.

Otelin yenilikleri neler? Bu yıl bizi neler bekliyor?
Iridium SPA'daki yeni ritüeller, Brasserie'deki çay saati, yeni yaz mönüsü ve lezzetleri, Spago'daki Happy Hour ve yaz partileri, yaz trendleri olacak.

Mesleğinizde tecrübenin önemi nedir?
Önce eğitimini almak, sonra çalışarak tecrübelenmek ve doğalında gelişen ilişkilere sahip çıkmak çok önemli. Hatırlamamız gereken bir konu da otelcilik gibi dinamik bir sektörde eğitim ve tecrübe kazanmanın sonu yok. Ben 2005 yılından beri genel müdür olarak görev yapıyorum ve her gün yeni tecrübeler ediniyorum. Gün geçmiyor ki yeni bir sistem veya teknolojik gelişme ile karşılaşmayalım, bence bu çok heyecanlı.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.