"Amacımız gençlerin güçlenmesine destek olmak"

12. yılını kutlayan ve bu yıl ‘eleştirmek için değil, değiştirmek için’ ilkesi üzerine gerçekleştirilen başarılı etkinlik TOG Bazar’ı konuşmak için TOG Genel Müdürü Jülide Erdoğan ile bir araya geldik. Ayrıca proje için objektif karşısına geçen cemiyetin

"Amacımız gençlerin güçlenmesine destek olmak"

Röportaj: Bade ÇAKAR
Fotoğraflar: Zeynel Abidin AĞGÜL
Saç ve Makyaj: Erdem Kıramer

2002 yılından beri gençlerin güçlendirilmesi adına çalışan Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) bu yıl 12'ncisini düzenleyeceği TOG Bazar, Yapı Kredi Crystal Kart ana sponsorluğunda 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek. TOG Bazar bu yıl, gençlerin toplumda fark yaratmak amacıyla harekete geçerek, pek çok farklı alanda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmelerine yetişkinlerin de destek olması konusunda dikkat çekiyor. Toplumsal barışa ulaşmak için merak eden, sorgulayan ve araştıran genç bireylerin gelişimine destek verecek olan TOG Bazar, 12. yılında 'Eleştirmek için değil, değiştirmek için' ilkesi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Jülide Erdoğan ile bir araya gelerek etkinlik hakkında konuştuk. Toplum Gönüllüleri Vakfı Eş Başkanı Suzan Bayazıt ve Genel Müdürü Jülide Erdoğan'ın yanı sıra cemiyetten Arzu Komili, Siren Ertan Kayalar, İdil Fırat ve Ezgi Kural da objektif karşısına geçerek, kendi fikirlerini paylaştı.

Kaç yıldır TOG ile birliktesiniz? TOG'u seçme nedeniniz neydi?
14 yıldır sivil toplum alanında profesyonel olarak çalışıyorum. 2010 yılından bu yana da Toplum Gönüllüleri Vakfı'ndayım, 2016 yılından beri genel müdür olarak sorumluluğuma devam ediyorum. Türkiye'nin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından birisi olan TOG'da çalışmak bu alanda çalışmaya başladığım ilk günden bu yana hayallerimden birisiydi. TOG, sivil toplum ruhunu ve kültürünü derin olarak hissedebildiğiniz, her daim gençlerden aldığınız enerji ile yapılan her işin etkisini görebildiğiniz bir vakıf. En önemlisi de farklılıklarla birlikte yaşam kültürü içinde bağlılık duygusunun yüksek olduğu bir kurum olduğu için TOG'da olmaktan çok mutluyum.

TOG Bazar, 12 yıldır devam eden bir proje. Amacı ve misyonu tam olarak nedir?
TOG Bazar, Toplum Gönüllüsü gençlerin sosyal sorumluluk eğitimleri ve projeleri için sürdürülebilir bir kaynak yaratma amacıyla TOG Sosyal Komite'nin desteğiyle yürüttüğümüz bir proje. Her yıl mayıs ayının sonunda hayata geçirdiğimiz bu alışveriş festivali ile gençlerin desteklenmesi ve güçlenmesi için alan yaratmayı hedefliyoruz. Bu etkinlik sayesinde hem toplumda gençlik çalışması ve gençlerin güçlenmesi hakkında farkındalık yaratmaya hem de gençleri desteklemek isteyen kişilerin bir araya gelmesi için ortam sağlamaya çalışıyoruz.

12 yıldır devam eden TOG Bazar'ın başarısının ardında yatan sır nedir?
Vakıf çalışanları, yetişkin gönüllülerimizden oluşan TOG Sosyal Komite ve gençler, etkinliğin hazırlık aşamasında omuz omuza çalışıyor. 12 yıldır bizi hiç yalnız bırakmayan markalar, tedarikçiler, ziyaretçilerimizle, her sene kendini yenileyen ve gelişen bir vizyonla hareket ediyoruz. Etkinliğin bu kadar başarılı olmasının en önemli etkenlerinden birinin de ekip olarak yarattığımız bu sinerji olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında etkinliğin en önemli amacı gençlerin güçlenmesine destek olmak. Etkinliğe gösterilen talepten de anlayabiliyoruz ki TOG Bazar'ın yarattığı etki destekçilerinin gençlere olan inancının ve güveninin arttığı yönünde. Hem stant katılımcıları hem de etkinlik ziyaretçileri yaptıkları bağışlarla 2005 yılından bu yana kendine güvenen ve girişimci gençlerin sosyal sorumluluk projelerini desteklemeye devam ediyor ve inanıyoruz ki buna gelecekte de devam edecekler.

Etkinlik bu sene hangi tema ile düzenlenecek? Nerede gerçekleşecek?
TOG Bazar bu yıl da Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşecek. Etkinliğin bu yılki teması, gençlerin toplumda fark yaratmak amacıyla harekete geçerek pek çok farklı alanda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmelerine yetişkinlerin de destek olması konusunda farkındalık yaratma hedefiyle 'Eleştirmek için değil, değiştirmek için' olarak belirlendi. Gençler, vakfın kurulduğu 2002 yılından bu yana tüm projelerini bu kavram çerçevesinde gerçekleştiriyor.

Bu yıl da yine ünlü isimlerden destek aldınız değil mi?
TOG Bazar özelinde derginiz Şamdan Plus dergisi için gerçekleştirdiğimiz çekime bu sene benimle birlikte Toplum Gönüllüleri Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Alev Komili ve Yönetim Kurulu Eş Başkanı Suzan Bayazıt'ın yanı sıra İdil Fırat, Ezgi Kural ve Siren Ertan Kayalar da dahil oldu. Zeynel Abidin Ağgül tarafından gerçekleştirilen çekimde saç ve makyaj konusunda bize bu sene de Erdem Kıramer'in ekibi destek verdi. Ünlü isimler bu çalışma kapsamında gençlerin engellilerle yapacağı projeler; gençlerin çocukların mesleki tercihleri konusunda bilinçlenmeleri ile ilgili projeleri ve yine gençlerin çocukların kişisel gelişimlerine destek olmalarını sağlayıcı projeleri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldiler.

TOG Bazar'a bu yıl kaç marka katılacak? Elde edilecek gelir, ne için kullanılacak?
200'ü aşkın marka etkinliğin ziyaretçileriyle buluşacak. Katılımcı firmaları belirlerken gençlik çalışmasına destek olmayı önceliklendiren markalara yer vermeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra olabildiğince farklı alanlarda tasarım ve üretim yapan markalarla etkinliği renklendirmeyi hedefliyoruz. Her yıl Toplum Gönüllüsü gençler 2000'e yakın, proje, etkinlik ve kampanya hayata geçiriyorlar. Elde edilecek gelir; çevre, çocuk hakları, eğitim, sağlık gibi birçok farklı konuda toplumsal sorunların çözümü için, ihtiyaç sahibi hedef kitle ile birlikte çözümler üreten gençlerin projelerine aktarılacak.

Gençler nasıl Toplum Gönüllüsü oluyorlar? Bunun için özel bir eğitim alıyorlar mı?
Toplum Gönüllüsü olmak isteyen ve TOG'un ilkeleri doğrultusunda, toplumsal fayda üretmek isteyen üniversite öğrencilerinin gönüllülük yaptığı bir vakıfız. Gönüllülük, ekip çalışması, kaynak yaratma, dünyada ve Türkiye'de sivil toplum alanında yapılan çalışmalar gibi konuları içeren bir dizi eğitimlerimiz var. TOG'da gönüllü olmak isteyen gençler kendi akranlarından bu eğitimleri alarak gönüllülük sürecine hazırlanıyor ve kendi projelerini üretmeye başlıyorlar.

Sizce gençlerimiz sosyal sorumluluk konularında duyarlılar mı?
Bu sene desteklediğimiz Gençlik Çalışmasının Gençlerin Toplumsal Katılımına Etkisi Araştırması'na göre araştırmaya katılanların yüzde 56'sı, bir genç olarak toplumsal sorunlar konusunda kendini önemli bir aktör olarak görüyor. 16 - 35 yaş arası 1.191 gencin katıldığı araştırmaya göre bu gençlerin yüzde 41.65'i, bir genç olarak hoşuna gitmeyen toplumsal düzenlemeleri değiştirmek konusunda kendini güçlü hissettiğini ifade ediyor. Bahsettiğim bu araştırma temel olarak gençlerin gönüllülük süreçleri ile toplumsal katılımları arasındaki ilişkiyi inceliyor. Araştırmaya göre gençlik çalışması, gençleri güçlendirerek gençlerin toplumsal katılımını artırıyor. Türkiye istatistikleriyle karşılaştırıldığında gönüllülük yapan gençlerin; savunuculuk faaliyetlerine katılımı, internette toplumsal bir sorunla ilgili paylaşım yapmaları, bağış kampanyalarına destek olmaları ve herhangi bir sorunla ilgili devlet kurumlarıyla iletişime geçme oranları oldukça yüksek.

Gelecek için planladığınız başka projeler var mı?
En temel ihtiyacımız ve planımız gençlerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri alanların artmasını sağlamak ve buna destek olacak paydaşlarla birlikte gençlere yeni alanlar açmak. Toplum Gönüllüsü gençler kendi illerinde gerçekleştirdikleri projeleri hayata geçirmek için koşarak bağış toplamaya, kitlesel fonlama araçlarını en etkin şekilde kullanmaya, teknolojinin sağladığı imkanları gönüllülük ve bağışçılık konusunda harekete geçirmeye çok hevesliler. Biz de TOG olarak gençlerin bu çaba ve farkındalık çalışmalarına destek oluyoruz.

JÜLİDE ERDOĞAN (TOG Genel Müdürü)
"Toplum Gönüllüsü gençler, Türkiye'nin 81 ilinde, üniversitelerde, 133 adet öğrenci kulübü, topluluğu veya grubu olarak bir araya gelerek, belirledikleri ihtiyaçlara göre sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyor. Gençler, 2017 yılında, Türkiye'nin dört bir yanından 74.613 gencin katılımıyla 1.839 yerel, ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projesi/etkinliği/kampanyası gerçekleştirdi. Toplum gönüllüleri, bu projeleri hayata geçirirken yerel katnağı da harekete geçirerek bu etkinliklere yerel halkın katılımını da sapladılar. Geçtiğimiz yıl 872 akran eğitimi alan ve bu eğitimlerle güçlenen gençler, 825.920 kişiye çok çeşitli alanlarda destek ulaştırmayı başardılar."

SUZAN BAYAZIT (TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı)
"Toplum Gönüllüleri Vakfı, çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenen, girişimci ve duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla 2002 yılından beri faaliyetlerine devam ediyor. Ekolojiden hayvanlara; toplumsal cinsiyet eşitliğinden yaşlılara; engellilerden gençlik çalışmalarına dek birçok farklı alanda sosyal sorumluluk projesi hayata geçiren gençlerin çalışmaları sadece topluma katkı sağlamakla kalmıyor, ayrıca onların sorumluluk sahibi ve aktif bireyler olmalarının önünü açarak kişisel gelişimlerini de destekliyor."

EZGİ KURAL
"Toplum Gönüllüsü gençler, her yıl onlarca okulun fiziksel şartlarını iyileştiriyor ve o okullarda eğitim gören çocuklarla, çocukların kendi potansiyellerini açığa çıkarabilecekleri çeşitli oyunlar ve atölyeler gerçekleştiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı destekliyorum çünkü gençlerin daha fazla okula iyilik götürerek daha fazla çocuğun hayatını renklendirebilmesinde benim de bir katkımın olmasını istiyorum."

İDİL FIRAT
"Toplum Gönüllüsü gençler ve mezun gönüllüler çevrelerindeki liseleri ziyaret ederek okudukları bölümler ve bu bölümlerden mezun olduktan sonra yapılabilecek meslekler konusunda bu liselerde okuyan öğrencilerle çeşitli sohbetler hayata geçiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı destekliyorum çünkü lise çağındaki gençlerin, ileride alacakları üniversite eğitimi ve mesleki tercihlerinden neler beklemekleri gerektiği konusunda bilinçli bir şekilde yetişmeleri gerektiğine inanıyorum."

SİREN ERTAN KAYALAR
"Toplum Gönüllüsü gençler, Sevgi Evleri'ni ziyaret ederek 6-12 yaş grubu çocuklarla, bu çocukların kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla, çeşitli atölyeler ve etkinlikler gerçekleştiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı destekliyorum çünkü gençlerin bu çocuklarla kitap okuyarak çocukların kitap okuma alışkanlıklarını artırıcı faaliyetlerde bulunmalarını, çocukları tercih edebilecekleri mesleklerle ilgili eğlenceli ve öğretici yollarla bilgilendirmeye gönül vermelerini, çocuklardaki erdem, dürüstlük, adalet ve azim gibi değerleri geçmişteki büyük bilim insanlarını onlara tanıtarak aşılamaya çalışmalarını hayranlıkla takip ediyorum."

ALEV KOMİLİ (TOG Mütebelli Heyeti Üyesi)
"Toplum Gönüllüsü gençler, yıl boyunca engellilerin toplumsal katılımını artırmak amacıyla özel eğitim kurumlarını ziyaret edip, engelli bireylerle bir araya gelerek çeşitli atölyeler ve çalıştaylar hayata geçiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı destekliyorum, çünkü gençlerin otizmli bireyler ve aileleriyle dayanışmak amacıyla daha fazla proje hayata geçirmesini temenni ediyorum."

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.