Cannes'da 'Altın Palmiye' sahibini buldu

71. Cannes Film Festivali, yapılan görkemli ödül töreniyle sona erdi. En iyi filme verilen 'Altın Palmiye' ödülünü, Japon yönetmen Hirokazu Kore-Eda'nın filmi 'Manbiki Kazoku' kazandı.

Cannes'da 'Altın Palmiye' sahibini buldu

Nazan ORTAÇ

8 Mayıs'ta başlayan 71. Cannes Film Festivali, Festival Sarayı'nda yapılan görkemli ödül töreniyle sona erdi. En iyi filme verilen 'Altın Palmiye' (Palme d'Or) ödülüne, Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda'nın yönettiği 'Manbiki Kazoku' (Bir Aile İşi) filmi layık görüldü. Festivalde, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü, Kazak yönetmen Sergei Dvortsevoy'un yönettiği 'Ayka' filmindeki rolüyle Samal Yeslyamova'ya verilirken, 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünün sahibi, 'Dogman' filmindeki rolüyle İtalyan aktör Marcello Fonte oldu. 'Büyük Ödül' (Grand Prix), 'Blackkklansman' filmiyle Amerikalı yönetmen Spike Lee'nin olurken, Jüri Özel Ödülü'nü (Jury Prize), Nadine Labaki'nin filmi 'Capernaum' aldı. Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki, ödülünü filmin çekimleri sırasında karşılaştığı sokak çocukları ve sığınmacılara adadığını söyledi. Labaki, konuşmasında zor şartlarda yaşayan göçmenlere de dikkat çekti. Festivalde bu yıl Türkiye'den Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği 'Ahlat Ağacı' adlı film de ana bölümde yarıştı. Gösterimi büyük ilgi gören ve uzun süre ayakta alkışlanan film, sinema eleştirmenlerinden büyük övgü aldı ancak törenden ödülsüz ayrıldı. Senaryosunu Ebru Ceylan'ın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda bulunan Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Akın Aksu, Hazar Ergüçlü, Bennu Yıldırımlar, Serkan Keskin, Öner Erkan ve Kubilay Tuncer de ödül törenini izleyen isimler arasında yer aldı. Nuri Bilge Ceylan, 2014 yılında 'Kış Uykusu' filmiyle 'Altın Palmiye' ödülüne layık görülmüştü. 71 yıllık festival tarihinde, sadece 7 isim bu ödülü iki defa kazandı. Avusturyalı oyuncu Cate Blanchett'ın başkanlığını üstlendiği, Chang Chen, Ava DuVernay, Robert Guediguian, Khadja Nin, Lea Seydoux, Kristen Stewart, Denis Villeneuve ve Andrey Zvyagintsev yer aldığı jüri, festival boyunca sektördeki kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekti ve daha fazla kadın yönetmeni festivalde görmek istediklerinin altını çizdi. Festivalde öne çıkan bir diğer konu da, sektörde kadınların uğradığı cinsel istismar oldu. Ödül töreninde sahneye çıkan İtalyan oyuncu Asia Argento, 1997 yılında ABD'li yapımcı Harvey Weinstein tarafından festival sırasında tecavüze uğradığını söyleyerek, "Aranızda kadınlara karşı yakışıksız davranışlarda bulunmuş olanlar var ve kimler olduğunu biliyoruz. Bunun cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Törenin sonunda jüri üyeleri ve ödüle layık görülenler, sunucu Fransız aktör Edouard Baer tarafından Festival Sarayı'nın girişinde kurulan sahneye davet edildi. Dünyaca ünlü şarkıcı Sting ve Shaggy, verdikleri kapanış konseriyle unutulmaz anlara imza attı.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.