“Burası eserlerimi sergilediğim galeri adeta”

Bodrum’un ‘Hatice Teyze’si Işıl Tan, gözbebeği olan markasını geliştirip büyüttü ve yeni adresinde hizmet vermeye başladı. Işıl Tan ile mağazasında buluşup Hatice Teyze Doğal Ürün Marketi’ni ve ürünlerini konuştuk.

“Burası eserlerimi sergilediğim galeri adeta”

Röportaj: Gülçin İşler FIRAT

Fotoğraflar: KUTUP DALGAKIRAN

Bodrum'a yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı, hem cilt hem beden sağlığı için harika ürün yelpazesine sahip olan Hatice Teyze Doğal Ürün Marketi, bu yıl yenilendi ve büyüdü. Kate Moss, Naomi Campbell, Cem Yılmaz, Derin Mermerci Aydın, Oya Eczacıbaşı, Arzu Sabancı, Aylin Tahincioğlu gibi isimlerin uğrak noktası olan Hatice Teyze markasının yaratıcısı Işıl Tan ile Türkbükü'ndeki yeni adresinde bir araya geldik. Tan ve ekibinin işlerine olan aşkı ve heyecanına tanıklık edip keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Işıl Hanım dükkanı bu yıl büyüttünüz, yenilediniz. Neler yaptınız?

Hatice Teyze markası olarak ürün gamımız bu sene oldukça genişledi.Bu sebeple biz de Türkbükü'nde yepyeni daha geniş bir dükkana taşındık. Daha fazla kitleye ulaşmak ve daha iyi hizmet vermek için, depo ve paketleme kısmı ile mağaza satış bölümünü ayırdık. Harnuplarla tavanımızı kapladık, her ürünü kategorisine göre ayırıp raflara dizdik, misafirlerimizin bir yandan ürünleri seçerken bir yandan dinlenme fırsatı bulup ikramlarımızdan da tadabilecekleri bir dinlenme bölümü ekledik.

Sizin bu denli sevilmenizin, tercih edilmenizin altında yatan en büyük etkenler neler?

Günümüzde doğal ürünlere olan talep gitgide artmakta. Burada özenle altının çizilmesi gereken konu, bahçesinde herhangi bir yöntemle sebze ya da herhangi bir ürün yetiştiren herkesin bunu doğal ürün olarak tanımlaması. Doğal denilen bu ürünlerin sağlıksız olması da mümkün. Biz bu aşamada devreye giriyoruz. Mevsimleri takip ediyor, ürünleri zamanında topluyor, ilaç kullanmıyoruz. Ama "İlaç kullanılmayan meyvede kurt olur" diye sağlıksız ürünlerden reçel yapmıyoruz. Her ürün en iyi nerede yetişiyorsa orayı buluyor, yerel tarıma ve yerel üreticilere de destek veriyoruz.

Ürünleriniz nerede üretiliyor? Hatice Teyze marketi için Türkiye'nin çeşitli illerinde teyzeler üretim yapıyor. Kim nerede ne yapıyor?

"En doğal hakkınız" mottosundan yola çıkarak üretim yaptığımız Hatice Teyze markasında her ürün kendi mevsiminde en iyi yöresinden özenle toplanıyor. Böylece daha fazla geleneksel tarım ve katkısız doğal ürün elde etmeye başladık. Türkiye'nin dört bir köşesinden bir sürü teyze girdi hayatımıza. Beraber iş gücü yaratarak zengin ürün gamını oluşturduğumuz markamızda toplamda 224 kişi ve 13 atölye ile büyük bir aileyiz. Biz gittiğimiz her şehirde oradaki kadınlara da iş imkanı sağlıyoruz ama bütün sistemi kendimiz kuruyoruz. Onların da böylece endişe etmeden kendi işlerinde hem paralarını kazanmalarını hem de doğru üretimi yapmalarını sağlıyoruz. Gıda ürünlerinde reçellerden tarhanaya, baharatlardan pekmezlere kadar mevsiminde toplanarak hazırlanan pek çok gıda ürününe ulaşırken; bakım ürünlerinde ise atkestanesi kreminden eşek sütü sabununa kadar pek çok alternatifimiz var. Örnek vermek gerekirse domates salçası Mardin'den, pekmezler Elazığ'dan, nar ekşisi Antakya'dan ve her yöreden tarhanalarımız geliyor.

Ürün yelpazenizde neler var?

Hatice Teyze markasının, gıda ve bakım ürünleri olarak iki geniş yelpazesi var. Gıda ürünlerinde reçellerden tarhanaya, baharatlardan lokumlara kadar mevsiminde toplanarak hazırlanan pek çok gıda ürünü ulaşırken bakım ürünlerinde ise atkestanesi kreminden eşek sütü sabununa kadar pek çok alternatifimiz var.

En çok hangi ürünler talep görüyor ve neden?

Her ürünümüzün ciddi bir talep potansiyeli var. Tamamen erzak kısmını bizden tamamlayan, tüm güzellik ürünlerini bizden alan ciddi bir kitle var. Örnek vermek gerekirse; Kleopatra'nın güzelliğinin, yaptığı süt banyolarından geldiğini, günümüze kadar gelen mitolojik hikayelerden hatırlarsınız. Biz de elde ettiğimiz az ama öz sütten çeşit çeşit sabun yaptık. Favori ve vazgeçilmez ürünlerimizden eşek sütü sabunu E vitamini, çok yüksek miktarda amino asit, A, B1, B6, C, D vitaminleri ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Omega 3 ve 6 deposudur. Süt sadece vücudumuzu içeriden değil, dışarıdan da cildimizi nemlendirip, yumuşatıp, esneklik vererek güzelleştirdiği için bir diğer süt sabunumuz ise keçi sütü sabunu. Keçi sütü sabunumuz içerdiği proteinler, pH seviyesi ve A vitamini bakımından oldukça zengindir. Sütün alerjik olmayan, katkısız ve doğal olanını bulmak için de kendi keçilerimizi, eşeklerimizi ellerimizle özenle besledik, özenle sağdık.

Kadınların ve erkeklerin Hatice Teyze Doğal Ürün Marketi'nde ürün alışverişi nasıl oluyor?

Aslında bize gelen müşterilerde böyle bir ayrım yapamıyoruz. Herkes kendisi için doğru ürünle buluştuğu için her ikisinin de alışveriş süresi birbirine yakın. Rahatlıkla söyleyebilirim ki dükkanımıza gelen erkekler bizdeki alışveriş süresine takılmıyor. Geniş geniş her ürünle ilgili bilgi alıp, kendine en uygun ürünü bulmak için alışverişi aceleye getirmiyor. Hatta kadınlar kadar vakit harcadıklarını itiraf edebilirim.

Yaz mevsimini yaşadığımız bu günlerde en çok tercih edilen ürünleriniz neler?

Yaz mevsimine girdiğimizde herkesin tek isteği bronzlaşmak oluyor ve bizim efsane ürünümüz, güneş yağımız beş yıldır şampiyon. Güneş lekelerine gelince, bizim bunun için enfes ürünlerden oluşan leke paketimiz var. Bu leke paketimiz eşek sütlü sabun, pirinç kepeği tonik, pirinç kepeği maske ve nar çekirdeği kreminden oluşuyor. Kullanımı ise oldukça kolay. Bebeksi bir cilde sahip olmanız için mineraller bakımından oldukça zengin olan eşek sütü sabununu yüzüğünüze masaj yaparak sürün. 3-4 dakika beklettikten sonra yüzünüzü durulayın ve içerisinde pirinç kepeği yağı, çay ağacı yağı, gliserin ve sudan oluşan pirinç kepeği toniğinizi temiz ve kuru cildinize uygulayın. Pirinç kepeği maskesini ise haftada bir kez peeling yapar gibi uygulayabilirsiniz. Son olarak kullanacağınız içerisinde pirinç kepeği yağı, susam yağı, hodan yağı, mavi anemon çiçeği yağı, gliserin, pantenol, vitamin E bulunan nar çekirdeği yağı kremi lekelerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Sizin ağzınızdan Hatice Teyze markasının hayata bakışını dinleyebilir miyiz?

Güzelliğin içten başlayarak dışa vurulduğu inancındayım. Zamanımızın en büyük problemi stres ve en önemli konu da stresimizi doğru yönetmektir. Çünkü stresli olduğumuz zaman vücudumuz bunu hemen anlar ve sinyal vermeye başlar. Daha iyimser ve mutlu olabilmek için stresimizi kontroletmememiz çok önemli. Hiçbir şeyin motivasyonumuzu bozmasına izin vermeden hareket etmeye ve önümüze bakmaya devam etmeliyiz. İnsan hareket ettikçe endorfin ve seratonin salgılar ve böylece mutlu olur. İster dans edin, pilates yapın, yogayı sevin, ister yürüyün... Yeter ki aktif olmaktan vazgeçmeyin ve çocuklarınıza da bunu aşılayın. Ben de böyle yapıyorum. Benim için en önemli olan şeylerden biri yeni neslin hem sağlıklı hem lezzetli ürünlerle büyümesi hem de geçmişten gelen tatları bilmesini sağlamak. 'Lokman Hekim' deyimini bilir misiniz?

Evet...

Sandığımız gibi aslında öyle biri yoktur, ilk öğrendiğim şeylerden birisiydi bu (gülüyor). Burada demek istenen yediğin lokmanın hekimin olduğu, ne yersen osun. Sonuçta hayatta herkesin bir hikayesi vardır ve benim hikayem Bodrum'a yerleşip kendime yemyeşil bir hayat kurmam ile başladı.

''Amacım farklı coğrafyaların en lezzetli malzemelerini ulaşabilir kılıp her mutfağa sokmak. Sağlıklı beslenme ve lezzetten uzak kalmak istemeyen ailelerin alışveriş partneri olmak.''

İşiniz, dükkanınız sizin için ne ifade ediyor?

İşim benim hayatım... Üretme kısmı, teyzelerle çalışmak, ürün seçmek hepsi beni ben yapan şeyler. Bir ürünün araştırılması, yaratılması, doğru noktaların keşfedilmesi, doğru ürünlerin doğru kişilerle buluşturulması benim hayatım. Dükkanım ise tüm eserlerimi sergilediğim bir galeri. Tıpkı bir sanatçının tüm eserlerinin sergiye çıktığı ilk günkü heyecanı, duyduğu gurur nasıl bir hisse, benim için dükkanım da öyle bir his. Aynı zamanda gerçek anlamda sosyalleştiğim bir ortam. Gelen müşterilerin minimum kalma süresi 1-2 saati bulduğu için en keyifli sosyalleşme alanı benim için.

Markanızın hedefleri neler?

Amacım farklı coğrafyaların en lezzetli malzemelerini ulaşılabilir kılıp, her mutfağa sokmak. Sağlıklı beslenme ve lezzetten uzak kalmak istemeyen ailelerin ve doğal ürün arayışında olan kurumsal firmaların da alışveriş partneri olmak.

Bodrum dışında size başka nerelerden ulaşabilirler?

Türkiye'nin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Çanakkale, Hatay gibi birçok noktasının seçili yerlerinde varız. İstanbul'da Sarıyer Marketleri, Asya Pazarı, Namlı Gurme ve bazı seçkin eczanelerde varız. Hepsinden daha kolayı, internet sitemiz sayesinde bir tık uzağınızdayız.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.