İpek Aktaş "Amacım modanın eğlenceli yanını vurgulamak"

Yarattığı rengarenk küpe tasarımları ile moda dünyasına eğlenceli bir yön veren İpek Aktaş ile kısa sürede popülerleşen markası Ponponiere’i konuştuk.

İpek Aktaş "Amacım modanın eğlenceli yanını vurgulamak"

Röportaj: Bade Çakar, Fotoğraflar: Betül Yazıcıoğlu

Adeta her biri ayrı bir enerjiye sahip birbirinden renkli tasarımların toplandığı marka Ponponiere, kısa sürede büyük bir hayranlık kazandı. Top top, şekeri andıran küpeleriyle ünlenen Ponponiere'in yaratıcısı ise küpelere bu enerjiyi yansıtan sıcacık ve sempatik bir isim; İpek Aktaş... Marksaıyla kadınların moda anlayışlarına renk katmaya karar veren Aktaş, şimdi küpeleriyle birçok kadının hayallerini süslüyor.

Ponponiere, kısa zamanda çok başarılı bir ivme kazandı. Marka kurma kararını alışınız ve kurulum süreci nasıldı?
Ponponiere yaklaşık bir buçuk senelik bir marka, aslında hala bebek ve önünde sonsuz fırsatlar var. Yurt dışı seyahatim sırasında çok etkilendiğim geleneksel el işçiliğini, renkli ve eğlenceli ponpon küpe modellerine dönüştürerek aksesuar alanında bir yenilik anlayışıyla Ponponiere'i kurmaya karar verdim. İlk koleksiyon artık klasikleşen ponponlu ve renkli küpelerden oluşan 'Dahlia'ydı. Ardından farklı ama çarpıcı model ve temalar ekleyerek kısa zamanda insanların dikkatini çekmeyi başardık. Türkiye'de aksesuar alanında gerçekten çok başarılı markalar ve tasarımcılar var, fakat Ponponiere olarak rengarenk ve eğlenceli küpe tasarımlarıyla önemli bir açığı kapatmayı hedefleyerek başarıya ulaştığımı söyleyebilirim.

Peki, bu kadar kısa zamanda bu başarıyı elde edebileceğinizi düşünüyor muydunuz?
Disiplinli çalışmanın karşılığının hep alınacağına inanırım, o sebeple geldiğimiz nokta çok büyük sürpriz olmadı ama yine de beklentimden daha hızlı gelişti. Bu durum bir taraftan inanılmaz bir motivasyon sağlarken, diğer yandan sorumluluklarınızı da ciddi oranda arttırıyor. Hayatta her şeye olduğu gibi, işime ve markanın geleceğine karşı da duruşum hep pozitif ve öyle olmaya devam edecek, çünkü pozitif enerji ve düşüncenin gücüne gerçekten inanıyorum.

Tasarım olarak küpe tercih etmenizin nedeni neydi?
Küpe bana göre en eğlenceli ve heyecan veren aksesuar; sizinle birlikte hareket ediyor, yüzünüze ve ifadenize farklılık katıyor. Ayrıca küpede minimalden maksimale sınırsız seçenek söz konusu. Özellikle son birkaç sezondur oldukça farklı ve yaratıcı küpe tasarımlarının öne çıktığını ve tercih edildiğini görüyoruz. Trend eğilimini de göz önünde bulundurursak en güçlü kategori olduğunu düşündüğüm küpeler, bence günümüzde birçok kadının da favori aksesuarı oldu. Tüm bunların ışığında, ben de koleksiyonda öncelikle tek bir alana odaklanmayı tercih ettim. Elbette ki ilerleyen sezonlarda tüm aksesuar gruplarına yer vermeyi düşünüyorum, mesela bu yaz sezonunda koleksiyona kolyeler de ekledim, önümüzdeki kış sezonunda ise farklı ve iddialı modeller sizi bekliyor olacak.

Tasarımlarınız adeta şeker gibi, insanın içini açıyor. İlhamınızı nereden alıyorsunuz?
Öncelikle bu güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim! Amacım her zaman modanın eğlenceli yanını vurgulamak olduğu için böyle yorumlar almak beni çok mutlu ediyor. Yeni koleksiyon yaratım sürecinde trendleri ve pazarı doğru analiz edip marka kimliğine en iyi şekilde uyarlamak önceliğim. İlhamı seyahatlerimden, çok sevdiğim ve büyülü bulduğum çiçeklerden ve doğadan alıyorum. Onun dışında gördüğüm herhangi bir objeden, dekorasyondan veya sokakta yanımdan geçen bir kişinin stilinden birçok yeni fikir doğabiliyor. Sanırım tasarım sürecine dahil olduktan sonra algınız daha önce olmadığı kadar açık oluyor ve aynı deneyimler sizi bambaşka şekillerde besliyor.

Aynı zamanda küçük de olsa showroom'unuzda bir giyim koleksiyonunuz bulunuyor. İleride bu alana da yönelme düşünceniz var mı?
Bu yaz için küpelerle uyumlu ufak bir kapsül koleksiyon çıkardım ve bu ürünleri sadece Bebek showroom'umuzda sergiledim. Koleksiyon genel olarak puantiyeli bluz ve elbiselerden oluşuyor. Aksesuar koleksiyonunun renkleriyle aynı ve müşterilerimize ürünleri birlikte sunduğumuz bir konseptte tasarlandı. Ponponiere olarak ana kategorimiz hep aksesuar olacak ancak her sezon koleksiyonunun temasına paralel kapsül koleksiyonlar çıkarmaya devam edeceğim. O yüzden sürprizlere hazır olun.

Sizin için küpe ve aksesuarın stildeki yeri neresi?
Bence bir kadının aksesuar seçimleri stiliyle ilgili en az kıyafetleri kadar çok şey ifade ediyor. Zaten birçoğumuz giyinmeye aksesuarlardan ve ayakkabıdan başlamıyor muyuz? Doğru aksesuar kullanımının her görünümü yukarıya taşıdığını düşünüyorum.

Stil tercihlerinde küpelerini neye göre seçmeli kadınlar?
Stilimiz kişiliğimiz hakkında bir şeyler söylese de aslında sadece bizi ilgilendiriyor. Bu yüzden kendimizi nasıl hissediyorsak, ne ifade etmek istiyorsak, neyi seviyorsak tercihlerimiz de onu yansıtmalı diye düşünüyorum. Örneğin bazen müşterilerimizden 'yüzüm küçük' veya 'boyum çok uzun değil' dolayısıyla büyük küpe kullanamıyorum gibi yorumlar alıyorum ama diyorum ki eğer seviyorsanız ve taktığınızda sizi gülümsetiyorsa, kullanın, çünkü önemli olanın özgüvenli ve mutlu bir şekilde taşımak olduğunu düşünüyorum. Bu konuda tarzıyla en büyük ilham kaynaklarımdan biri olan annemi örnek verebilirim, kendisi siyah rengin kendisine yakışmadığını ve mutlu etmediğini düşünüyor, her zaman renkli giyinmeyi seviyor ve siyahın klasikleştiği ve yüceltildiği moda algısında siyahı reddediyor. Bence bu gerçekten çok kişisel ve güçlü bir duruş.

Birçok ünlü isim tasarımlarınızı tercih ediyor. Tasarımlarınızın bu kadar beğenilmesi nasıl bir his?
Gurur duyuyorum hem de çok! Ünlü isimlerin tasarımları tercih etmesi ve aldığım güzel yorumlar beni gerçekten çok mutlu ediyor ve markanın sağlam temellerle ilerlediğini hissettiriyor.

Tasarımlarınızı en çok hangi isimlerde görmek isterdiniz?
Burcu Esmersoy'un küpeleri çok güzel taşıyacağını düşünürdüm hep ve ne mutlu ki birçok modeli kullandı, özellikle kırmızı küpeleri ona çok yakıştırıyorum. Onun dışında Serenay Sarıkaya'yı tasarımlarımla görmeyi çok isterim

Gelecek planlarınızın arasında neler var?
Ponponiere şu anda çoğunluğu Beymen mağazaları olmak üzere Türkiye'de toplam 15 noktada satılıyor. Bir yandan yurt içindeki satış noktalarını arttırırken diğer yandan yurt dışına da açılmak istiyorum. Bu konuda güzel gelişmeler var, sonuçlarını yakında göreceğiz. Koleksiyon anlamında ise ürün çeşitliliğinin artacağını ve daha önce belirttiğim gibi önümüzdeki sezonlarda aksesuar dışındaki alanlarda da kapsül koleksiyonlar hazırlamaya devam edeceğimi söyleyebilirim

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.