Rabia Kurşun 'Tasarımlarım benim en büyük motivasyonum'

Hayalini kendi adını taşıyan markasını kurmasıyla gerçekleştiren Rabia Kurşun ile bir araya gelerek, moda tutkusunu ve markalaşma sürecini konuştuk

Rabia Kurşun 'Tasarımlarım benim en büyük motivasyonum'

Röportaj: Bade Çakar, Fotoğraflar: Koray Işık

2012 yılında ilk tekstil firmasını kurmasıyla moda dünyasına adım atan Rabia Kurşun, 2016'da kendi adını taşıyan markasını yaratarak, tasarımcı koltuğuna oturdu. Zamansız parçalar yaratan Rabia Kurşun, sağlam adımlarla ve başarılı tasarımlarıyla bu yolda güçlü bir şekilde ilerliyor. 20'li yaşlarının hayalini gerçekleştiren Kurşun ile bir araya geldik. Kendi tasarımlarının bulunduğu kombinlerle objektifimizin karşısına geçen Rabia Hanım ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

'Rabia Kurşun' markanızın ilk koleksiyonunu 2016 yılında sundunuz. Kendi markanızı kurmak nasıl bir histi ve kurulum süreci nasıl geçti?
2012 yılında ilk tekstil firmamı kurmam ile şimdiki markalaşma sürecimin adımları atıldı. 2 yıl bifiil kendi firmam için çalıştım. Almanya ve Doğu Blok ülkelere ihracat yapan fast-fashion dediğimiz daha çok orta segmentte hitap eden ürünleri müşteri ile buluşturdum fakat aklımda daha butik bir üretim yapıp, üst kalite ve lüks ürünler tasarlamak vardı. Şu an benim için çok kıymetli olan bilgi ve birikimleri, bu süreçte kazandığıma inanıyorum. Daha sonra yerli ve yabancı birçok firma için koleksiyonlar hazırlayan ve üreten ekibin içinde yer aldım, dünya markaları ile çalışma fırsatı yakaladım. Uzun süredir planladığım, 20'li yaşlarımda başlayan kendi ismim Rabia Kurşun ile markalaşmak hayali, 2016 yılında kendimi en hazır hissettiğim bir dönemde gerçekleşti.

Psikoloji okuyup, tasarımı kariyer olarak tercih etmek nasıl bir karardı? Babanız da tekstilci, içinizde hep bir moda tutkusu varmış sanırım...
Psikoloji hep okumak istediğim bir bölümdü, şu an aldığım kararlarda, hayata bakış açıma katkısı çok büyük, ne istediğimi ve kendim olmamı gerektiğini başka hiçbir bölüm bana söyleyemezdi. İçimde olan yaratıcılığımı ortaya çıkardığını ve bana farklı düşünme becerileri kattığına inanıyorum. İçimdeki moda tutkusunu keşfetmek, üniversite ikinci sınıfta Nişantaşı LCC'de aldığım stilistlik dersleri ile başladı. Çocukluğumdan beri sanata hep yatkın oldum, kendi markamı kurmamış olsaydım yaratıcılığımı kullanıp para kazanacağım başka bir sektörde beni görebilirdiniz, çünkü yeni bir şeyler üretmek ve tasarlamak benim en büyük motivasyonum. İçinde tasarım ve üretim olan her şeye saygım ve ilgim sonsuz. Babamın tekstil sektöründe olması sayesinde küçük yaştan beri yabancı olmadığım bir alanın; zorluklarını ve işleyişini bu sayede gözlemledim. Ayrıca kumaş çeşitlerini ve içeriklerini küçük yaşta babamdan öğrendim. Deri ve konfeksiyonu ise eşimin fabrikasında tecrübeledim.

Rabia Kurşun tasarımları kimlere hitap ediyor, tasarımlarınızı yaratırken kafanızda nasıl bir kadın canlanıyor?
Rabia Kurşun markasını tercih eden kadınlar ne istediğini bilen, abartıdan uzak ama şık, zamansız tasarımlardan şaşmayan kadınlar oluşturuyor. Tasarımlarım geniş bir kitleye hitap ediyor bu anlamda. Hedefim zamansız ürünler ile kadınların gardıroplarında uzun yıllar giyebildikleri bir marka olmak. Tasarımlarımı yaparken önce ben ne giyinmek isterim diye düşünüyorum? Kendi giyinmeyeceğim hiçbir parçaya koleksiyonumda yer vermiyorum. Her kadın güzel giyinmek ve beğenilmek ister, tasarımlarımı bu anlamda yaratırken zarif ama şık tasarımlar yapmaya ve uzun yıllar beğenilip, tercih edilen ürünler sunuyorum kadınlara.

Tasarımlarınızı yaparken en çok ne sizi etkiliyor?
O dönem gittiğim bir tatil, okuduğum bir kitap, izlediğim bir defile, kısacası koleksiyon ortaya çıkmadan önce birçok esinlendiğim soyut kavramlar benim çizgimde somut birer tasarıma dönüşüyor. Aklımdakiler, müşteri beklentilerim, giyilebilirlik ve o dönemin eğilimleri de eklenerek, birer ürüne dönüşüyor. Beklentilerim ve hayalimdekilerin yönünde araştırmalarımı yapıyor, koleksiyonumu ortaya çıkarıyorum. Haute couture çalışmadığım için ürünlerimin mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaşıp, hak ettiği değeri bulması için elimden geldiğince ürün gamımı geniş tutmaya ve genel moda eğilimlerinden uzak kalmamaya çalışıyorum.

Koleksiyonunuz nasıl bir çizgiye sahip?
Çıkardığım koleksiyonlarda ilk günden beri stilinden şaşmayan zamansız parçalar hazırladığım gibi, bir grup da daha trend ürünler yaratıyorum. Modern ve dinamik bir çizgiye sahip koleksiyonlarımda genellikle gösterişi kürk kullanarak vurguluyorum ya da nakış ve troklar ile zenginleşen bir koleksiyon ortaya çıkarıyorum. Nakışları, taşları koleksiyonlarımda aksesuar olarak kullanmayı seviyorum böylece daha özel tasarımlar ortaya çıkıyor.

Tasarımlarınızın olmazsa olmaz detayları ve unsurları var mı?
Kusursuz bir kalıp, yüksek kalite materyaller ve mükemmel bir işçilik olmazsa olmazlarım arasında, ayrıca tasarımlarımda asla polyester ve türevlerini kullanmıyorum.

Günlük hayatınızda giyim tarzınız nasıldır?
Rahatlığımdan ödün vermediğim ama şık bir tarzım var, günlük hayatımda genellikle spor giyiniyorum fakat özel davetler ve özel günlerde daha şık parçalar tercih ediyorum. Genellikle kendi koleksiyonumdan parçalar ile beğendiğim tasarımcıların ürünlerini karıştırarak kendi tarzımı oluşturuyorum. Giyimimde tek bir tarza bağlı değilim, kendime yakışan beğendiğim her şeyi giyinebilirim. Mesleğimin en avantajlı olduğu noktalardan biri; sabahları kızlarımı okula uğurlayıp, okul çıkışlarında evde olabiliyorum, her zaman önceliğim ailem. Önemli bir davet ya da katılmam gereken bir etkinlik olmadığı sürece gündüzleri hep showroom'umda bulunan ofisimden işlerimi organize ediyorum. Hafta sonlarını mutlaka aileme ayırıyorum.

Gelecek için planlarınız neler?
Markamın daha geniş kitleler ile buluşması için önümüzdeki yıllarda hedefim çeşitli noktalarda mağazalar açmak olacak.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.