Esra Moreno “Mücevher seçiminde erkekler daha cesur”

Tina Mücevher’in sahibi Esra Moreno, en doğru mücevherin sizin hayatınızı anlatan mücevher olduğunu ve aile yadigarı olursa daha değerli olduğunu söylüyor. Ve uyarıyor: “Taktığınız her mücevher size özel tasarlanmalı”

Esra Moreno “Mücevher seçiminde erkekler daha cesur”

Estetiğe, değerli taşlara ve tasarıma ilgisi köklerinden geliyor. Anneannesinden annesine herkes mutlaka sanatın bir dalıyla ilgilenmiş. Boğaziçi Üniversitesi'nde her ne kadar Uluslararası İlişkiler bölümünde okumuş olsa da o yüreğinin sesini dinleyip annesinin kurduğu Tina Mücevherat'ta olmayı seçmiş. Almanya'da Gemoloji eğitimi alan Esra Moreno, bugün dünyanın farklı ülkelerinde ünlü ailelerin koleksiyonlarına giren tasarımları için "Onlar benim bebeklerim" diyor.

Yaptığınız işin en sevdiğiniz yönü nedir?
İnsanların hayallerine girmek, onları elle tutulur hale getirmek. Tasarım yaptığım kişiyle saatlerce vakit geçiririm. Zaman içinde dostluğumuz da oluşuyor. Çünkü ne kadar tanırsanız o kadar o yansıtan gibi tasarım çıkarırsınız. Aceleyle bir şey tasarlamam. Onlardan da birine benzemek uğruna ya da daha kıymetli bir şey takmak uğruna bir şey satın almamalarını, kendi olmalarını isterim.

Bu yılki koleksiyonunuzun teması belli mi?
Biz her yıl koleksiyon hazırlarız ama standart bir koleksiyon olmaz. Her parça tek tasarlanır, ikincisi yoktur ve sınırlı sayıdadır. Tema olarak trendlerden bağımsız çalışıyoruz. Tamamen içgüdüsel, ilhama yönelik tasarımlar.

Tina Mücevher'in imzası nedir?
Değerli taşlar. En değerli taşları bulur, en doğru taşıyan kişi için tasarlarız. Daha 20 yıldır tasarlanmayı bekleyen taşımız var. Doğru tasarım ve doğru insanı bekliyor. Biz butik bir markayız. Tasarımlarımız kişinin önüne geçmez ama tek başına kendi hikayesini yazar. Her ortamda fark edilir. O yüzden bize tasarım yaptıran kişi bizden vazgeçemez.

Mücevher seçmenin püf noktası var mıdır?
Aile yadigarı olarak bırakabilecek özelliklere sahip olmalı. Trendlerden bağımsız olmalı ve takan kişi bir zamanlar size ait olduğunu hissetmeli. Hayranlık uyandırmalı, temiz işçilik olmalı, iyi ve doğru taş seçilmeli. Yaptıracağınız ya da satın alacağınız adres, güven duyduğunuz bir yer olmalı.

Seçim yaparken çıkış noktası ne olmalı?
Genelleme olmamakla birlikte vücut ölçüleri bir kriterdir. Örneğin yapılı ve güçlü ellere sahip kadınlar yatay ve ince yüzük takmamalı. Çünkü eli daha basık ve daha da iri gösterir. Oysa biraz daha yüksek bir yüzük o eli zarifleştirir. Büyük bir şey takacaksa da elinin ebadına uymalı. Ufak tefek kadınlar ise büyük ebatlı mücevheri çok güzel taşıyabilir. Burada püf nokta kadının ruhunu hissetmek. Yaşam şekli, davranışı, hareketleri önemli. Ufak tefek kadındır ama ruh olarak büyük tasarımları kabul etmiyordur, daha narindir. Ona göre ebat belirlemek gerekir.

Sizi anlatan taş ve tasarım hangisi?
Sanıyorum kolyeyi biraz daha fazla seviyorum. Taş olarak da lapis.

İlham kaynaklarınız neler?
Ben kadınlardan besleniyorum. Kadınların enerjileri, edaları, başarıları, üretkenlikleri, duyguları bana her zaman ilham kaynağı oluyor. Erkeklerin mücevhere bakışı nasıl? Çoğu yatırım gözüyle bakıyor ama kadınlardan daha cesur ve özellikli tasarımları tercih edenler de var. Çünkü eşi, sevgilisi ya da partneri onun aynı zamanda vitrini. Tavsiyem her zaman farklı olanı seçmeleri. Çünkü eşleri de biricik ve tek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.