Burcu Işık Yeşilova: ''Cildimiz en değerli hazinemiz''

Sağlıklı bir cilt için yapılan uygulama, kullanılan ürünler ve cilt bakımı çok önemli... Uzm. Dr. Burcu Işık Yeşilova cilt bakımı konusunda neler yapmamız gerektiğini konuştuk.

Burcu Işık Yeşilova: ''Cildimiz en değerli hazinemiz''

Röportaj: Bade Çakar bade.cakar@sabah.com.tr

Cilt bakımı her zaman kadınların önem verdiği bir konu olmuştur ancak bazen doğru bilinen yanlışlar yapıp, yarardan çok zarar verebiliyoruz. Uzun ömürlü, sağlıklı bir cilde sahip olmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini Uzm. Dr. Burcu Işık Yeşilova'ya sorduk.

Size göre cilt bakımına başlamak için doğru yaş nedir?
Her cilt tipinin kendi ihtiyacına göre bir cilt bakımı rutini izlemesi gerekiyor. Cildin ihtiyacına göre cilt bakımı rutinleri de değişebildiği gibi bu rutinlerin uygulanması gereken yaşlar da değişir. Çok kuru cilde sahip kişilerin çocukluk zamanlarından itibaren ciltlerini nemlendirmesi ileriki yaşlarda cilt sağlıklarını korumalarına yardımcı olur. Özellikle atopik dermatit gibi çok kuru ciltlerde oluşan cilt rahatsızlıklarında biz çocukluktan itibaren nemlendiricilerin öneminden bahsediyoruz.

Bahar dönemi ile beraber alerji vakaları da artıyor, bu dönemde özellikle cilt bakımında dikkat etmemiz gereken konular var mı?
Türkiye'de ve dünyada polen, evcil hayvan, gıda, kozmetik alerjileri gibi birçok alerji çeşidine her 3 kişiden birinde rastlanıyor. Bu alerjenler cildi de etkileyerek ciltte farklı lezyonların oluşmasına sebep oluyor. Bu dönemlerde cildinizi özellikle dermatolojik testlerden geçerek hipoalerjenik olduğu kanıtlanmış ürünlerle nemlendirmeniz ve korumanız çok önemli. Alerjenlerin cildimizi etkilemesinin en önemli sebepleri cilt bariyerinin çeşitli etkenlerle zayıflamasıdır. Cildin koruyucu bariyerini oluşturan ve cildimizde doğal olarak bulunan seramidlerin azalmasıyla birlikte cilt dış etkenlere karşı daha kırılgan hale gelir. Cilt bariyerini güçlendirecek ve cildi uzun süre nemlendirecek nemlendiriciler kullanmak alerjenlere karşı oluşabilecek lezyonların azalmasına yardımcı olacaktır.

Cilt bakımlarını uygulama konusunda doğru bilinen çok yanlış var, değil mi?
Evet, özellikle kuru ve hassas ciltlerde sıcak suyla banyo yapmak en çok yapılan yanlışlardan biri. Sıcak suyla banyo yapmak cilt bariyerini zayıflatarak, cildin dış etkenlere karşı savunmasını azaltır. Elinizi her yıkadığınızda daha önce sürdüğünüz nemlendiricinizin etkisini kaybettiği de sık bilinen yanlışlardan biridir. Tabii 24 saat etkili nemlendiriciler kullanmadığınız sürece her yıkadığınızda etkisi kaybolur fakat cilt bariyerini güçlendiren ve 24 saat etkili ürünler kullandığınızda etkisi devam eder.

Size hastalarınız daha çok hangi şikayetlerle geliyorlar?
Atopik dermatit şikayetiyle gelen çok fazla hastayla karşılaşıyorum. Atopik dermatit cilt bariyerinin zayıflaması ve bozulması sonucu kaşıntı ve kızarıklık şikayetleriyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çok kuru cilde sahip kişilerde görülen bu hastalığın belirtilerinin azaltılması için küçük yaşlardan itibaren cildi nemlendirmek çok önemli. Cildin koruyucu bariyerinin etkinliği için çok önemli rolü olan seramidleri artıran nemlendiriciler ile cilt bariyeri güçlendirilmelidir.

Peki, kadınlara cilt güzellikleri ve kırışıklıkları için ne öneriyorsunuz?
Kadınlara cilt güzelliklerini korumaları için ciltlerini her gün cilt tipi ve ihtiyacına uygun temizleyiciler ile temizlemelerini ve dermatolojik testlerden geçmiş ve sağlık profesyonelleri tarafından tavsiye edilen ürünler kullanmalarını öneriyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.