Aslı Tapan ''İnsanların yüzlerini güldürmeyi seviyorum''

Ünlü Diş Hekimi Aslı Tapan ile bir araya gelerek yoğun iş temposunu, diş sağlığı ve estetiğindeki en son uygulamaları konuştuk.

Aslı Tapan ''İnsanların yüzlerini güldürmeyi seviyorum''

RÖPORTAJ BADE ÇAKAR bade.cakar@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR CENGİZ DİKBAŞ
MEKAN İÇİN FOUR SEASONS HOTEL ISTANBUL AT
SULTANAHMET'E TEŞEKKÜR EDERİZ

Aslı Tapan, birçok ünlü ismin tercih ettiği, başarılı bir diş hekimi... Bu başarısının ardında ise güleryüzlü duruşu ve pozitif enerjisi geliyor. Diş hekiminden korkma klişesini yıkan Tapan için hastalarıyla olan iletişimi çok önemli. Diş sağlığı kadar hastalarının kendilerini iyi hissetmelerine de önem veren Aslı Tapan, ile diş sağlığını ve son dönemlerin estetik trendlerini konuştuk.

Başarılı diş hekimi olarak, bugünkü başarınızı neye borçlusunuz?
Başarımı öncelikle mesleğimi, insanları ve insanların yüzlerini güldürmeyi sevmeme borçluyum. Bir de bunların yanında estetiğe olan aşkım, sabrım ve çalışmayı çok sevişim eklenince ortaya keyifle yapılan fevkalade işler ortaya çıkıyor.

Diş hekimi olmak her zaman hayalinizmiş ve hayalinizi gerçekleştirdiniz. Mesleğinizde sizi en çok mutlu eden şey nedir?
Yaptığım işlerin sonucunu kısa sürede görüyor olmak beni çok mutlu ediyor. Kendimi bildim bileli değişimleri çok sevmişimdir. Değişim, gülmek ve estetik benim işim ve bu büyük buluşmayı sağlamak... Aslında kişiliğime uygun o kadar güzel bir iş yapıyorum ki, bazen bir bekleme sonucuna ihtiyaç bile duysak, aceleci ve tezcanlı yapım nedeniyle sonucunu çabuk görebildiğim işler ortaya çıkarıyorum. Bazen de sabrımı ortaya koyan, yavaş yavaş sonuca ulaştığım ve sonuçta mükemmele ulaştığım birçok işi de gözlemliyorum. Bu kadar güzelliği bir arada yaşıyor ve yaşatıyorum.

Başarı kolay gelen bir şey değil. Siz sürekli kendinizi yenilemek ve başarınızı devam ettirmek için neler yapıyorsunuz?
Sürekli öğrenmek istiyorum. Öğrenmek için mesleğimdeki yenilikleri takip ediyorum, uyguluyorum ve seneler geçtikçe edindiğiniz tecrübe, birçok şeyi çok önce görmenizi ve ona göre tedbir almamızı ve her şeye daha hakim olmanızı sağlıyor. Bizim mesleğimizdeki en önemli unsurun güven duygusu olduğundan hiç şüphem yok. Hastanız ve sizin arasında kurulacak o bağ ve verilen güven, başarmanız için en önemli anahtar.

Yoğun tempolu bir iş hayatınız var. İnsanlarla sürekli bir arada olmak, hem sağlık hem de estetik açısında çok önemli bir bölgede çalışmak... Eminim streslidir...
Mesleğim kadar işyerimi de çok seviyorum. İnanır mısınız buradaki hareket bana canlılık veriyor. Çok şaşırdığım şey de uzun tatile çıktığımda -ki böyle bir şansım çok nadiren oluyor- 2-3 gün sonra o hareketli tempoyu ve çalışmayı özlüyorum. Çalışma ortamının getirdiği hareketliliği daima dinamik tutan bir başka faktör de dünyanın her bir yanından gelen hastalar, değişik kültürler, farklı beklentiler, güzellik anlayışları ve farklı yaklaşımlar oluyor. Böyle bir yerde ömür boyu öğrenmeme gibi bir şansınız olmuyor. Değişim, gelen hastalar ile beraber süreklilik içeriyor. En keyifli yanı insanları çok seven bir kişiliğimin olması... Her yaş, her dil, her ırk, o kadar güzel paylaşımlar ortaya çıkıyor ki, kimi zaman çok heyecanlı anlar da yaşamamız kaçınılmaz. Ama her birinin ayrı bir keyif olduğunu düşünüyorum.

Nasıl başa çıkıyorsunuz bu tempo ile?
Yoğun tempoda en çok stres yaptığım konu zamana karşı yarışmak. Maksimum beklentiye eksiksiz ve kusursuz hizmet vermek. Ülkemize yüzü gülerek gelen her kişiyi memnuniyet ve güler bir yüz ile uğurlamak. İşte bu benim en büyük stresim... Çünkü burada önemli bir faktör devreye giriyor: Süre ve hasta ile aramızdaki mesafe... Farklı ülkeler, farklı kültürler ve farklı stresler, bizim kimi zaman çok yoğun saatlere kadar çalışmamızı ve iyi bir planlama yapmamızı gerektiriyor.İnsanların bize duyduğu güven ve yüklediği sorumluluk, uykusuz geceleri de beraberinde getiriyor. Ama sonucu görünce her şeyi unutuyorum. Bu da mesleğime duyduğum sevginin başka bir hali...

Diş alanında estetik ön planda artık. Size hastalarınız en çok ne tür rahatsızlıklar için başvuruyor?
Estetiğin ön plana çıkması beni çok mutlu ediyor. Kişilerin bize başvurma sıklığı ve geliş sayısı bu sayede arttı. Sebep ne olursa olsun, bu bir bilinçlilik hali... Hastalarımızın daha duyarlı ve bilinçli olması çok güzel bir gelişme. Hastalarımızın en çok başvurma nedenleri güldüklerinde dişlerindeki karmaşık sıralanma yani çapraşıklık, dişlerindeki renklilik, diş etlerinin çok gözüküyor olması, kötü gözüken renklenmiş dolgu ve kaplamalar gibi şikayetler oluyor. Dişlerinin daha fazla ya da daha az gözükmesini isteyen, beyazlatmaya ihtiyaç duyan veya diş etlerinin gayet sağlıklı görünmesini arzu eden bir çok kişiyi kliniğimizde aynı anda görebilirsiniz.

Gülümseme, görünümümüz için çok önemli. Birçok insan sırf dişlerinden dolayı bu eylemi rahat gerçekleştiremiyor. Siz bunu eminim hastalarınızda daha iyi gözlemliyorsunuzdur. Bir de sizden dinleyebilir miyiz, gülümsemenin önemini?
Gülümsemek; stres seviyenizi düşürür, endorfin salgılatır, bulaşıcıdır, sizi daha çekici kılar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, daha genç gösterir ve daha huzurlu kılar. Hem çok güvenilir hem de daha iyi bir lider olursunuz. Siz de kendinizi gülerken bulursunuz. Bu kadar faydası olan gülümsemeyi biz de önemseyelim ve daha fazla gülmeniz için elimizden gelenin en iyisini yapalım. Kişiye özel gülüş ve estetik için hastanızın beklentilerini iyi anlamalısınız ve ağızdaki her bir detayı çok iyi değerlendirmelisiniz. Sonrasında yüzü çekici ve alımlı yapan, yüze yakışan her tür ayrıntıya öncelik vermeniz gerekir. Bu çalışmada, dişler, dudaklar, diş boyları, rengi, diş eti seviyeleri tümüyle değerlendirilir. Bu gülüş tasarımında başarı, mevcut uyumsuzluğu gidererek estetik görünümü elde etmek ve hastanın ihtiyaçlarına uygun bir planlama ile sağlığı buluşturmak. Bence burada sanat ve bilim bir araya geliyor ve başarı için her detayı iyi analiz etmek gerekiyor.

Doğru gülüş tasarımı tam olarak nedir?
Doğru gülüş tasarımı, yüzün analizi ile başlar. Yüz ve diş yapısı birlikte değerlendirilmelidir. Gülüş, yüz estetiğinin sadece bir parçasıdır ve bu parçada mükemmeli istiyorsak, yüzün bütünlüğüne uyum sağlamalıyız. Diş estetiği yaptırmak isteyen kişiye farklı tasarımlar ve tasarlanan gülüşü önceden göstermeli ve her detaya birlikte karar vermeliyiz. Hastamızın zevki, tarzı, kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak değerlendirmeliyiz.

Diş estetiğinde günümüz trendleri neler?
En yaygın diş estetiği uygulamaları diş beyazlatmalardır. Çünkü birçok kişi dişinin renginden memnun değil. Çok kısa sürede yapılan bu işlem, yüzleri güldürüyor. Çürüklerin kompozit dolgular ile tedavisi yaptığımız porselen veya porselen laminalar, porselen kronlar, diş eti şekillendirme işlemi, yetişkin ortodontileri, estetik ortodontiler, lazer ile gülüş tasarımları son dönem yüzü güldüren uygulamalar arasında sayılabilir.

Diş estetiği bir moda mıdır yoksa ihtiyaca göre mi estetik uygulamalar yapılmalı? Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Diş estetiğinde ihtiyaca yönelik uygulamalar yapılmalı; fakat artık bir modaya dönüşmüş olması bizi şaşırtıyor. Sosyal medyadaki paylaşımlar ve günümüzde insanların bu ağı çok yaygın kullanıyor olması, hızla bazı işlemleri popülerleştiriyor. Kimi zaman şaşırtıcı istekler ile gelen hastalarımız gerçekten bir akım olduğunu bile düşündürebilyor. Ama önemli olan sizin bu istekler ile gelen hastalarınızı sağlık ve estetiği bütünselleştirecek doğruluğun içine yönlendirmeniz... Yolu çizecek olan sanırım bizleriz. Sağlıklı estetiği doğru noktada buluşturacağımızdan hiç şüphem yok.

Yaz döneminde en çok hangi ihtiyaçlar için size başvuruyor hastalarınız?
Yaz döneminde çok kısa sürede çözülebilecek estetik problemler için kapımız çalınıyor. Tatil döneminde karşılaştığımız ve sıklıkla gördüğümüz vakalar; tatil öncesi diş beyazlatmaları, küçük dolgular ile yapılacak estetik düzenlemeler, az sayıda ama öndeki dişi ilgilendiren gülüşte çok önemli etkisi olan laminalar, ani ağrı oluşturan ve tedavi edilmesi gerekli diş problemleri oluyor. Ayrıca, yurtdışı hastalarımızın komplike tedavileri nedeniyle büyük çaplı özel planlamalar da işin içine girebiliyor.

Düğün sezonu da açıldı. Gelin ve damatlar, düğünlerinden önce hangi uygulamaları rahatlıkla uygulatabilir?
Bize en çok düğünden bir hafta önce diş beyazlatma için başvurulur. Bu anlamlı günün güzelliğine ve beyazlığa en çok beyaz dişlerin yakışacağını onlar gibi bizler de onaylıyoruz. Ve sağlıklı bir zeminde doğru değerlendirmeler ile diş beyazlatmayı yapıyoruz.

Diş hekimi olmak isteyen gençler için tüyolarınız ve önerileriniz var mı?
Ben başarıyı, kişinin en çok zamanını geçirdiği ve hayatının bir parçası olan mesleğini sevmesine bağlıyorum. Bence herkes sevdiği işi yapmalı... Yaptığım işin yorucu ama bir o kadar da keyifli bir meslek olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Diş hekimi olmak isteyen tüm adaylara önerim; gülmeyi, sabretmeyi ve insanları mutlu etmeyi sevmeleri... Kusursuzlukta kusur arayan, mükemmeliyetçi kişilerin mesleğidir diş hekimliği... Bu meslekte sanat ve bilim, en güzel şekilde buluşur. Hele bir de sevginiz varsa, bu buluşma muhteşem eserleri de ortaya koymanıza vesile olur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.