Beyhan & Adilcan Benardete: ''Anne-Oğul golfte çok iyiyiz''

Golf denince kadınlar arasında akla gelen ilk isim Beyhan Benardete. Çok sayıda ödülü var, ilk milli kadın golfcü ve ülkemizi yurtdışında da bu spor dalında ilk temsil eden kadın. Cemiyet hayatının sevilen ismi Beyhan Hanım’ın 25 yaşındaki oğlu Adilcan Be

Beyhan & Adilcan Benardete: ''Anne-Oğul golfte çok iyiyiz''

RÖPORTAJ: GÜLÇİN İŞLER FIRAT gulcin.firat@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR: SERHAT HAYRİ

Erdoğan Demirören anısına geçtiğimiz haftalarda düzenlenen golf turnuvasında anne-oğul yarıştınız. Ne hissettiniz?
Beyhan Benardete: Oğlum ile aynı turnuvada oynamak benim için çok keyifli oluyor. Adilcan 1.5 yaşından bu yana golf dünyasında benimle birlikte ve küçük yaşlardan beri oynuyor ve bu spor dalında doğal bir yeteneği var. Hem küçüklükten bu spor ile tanışması hem yeteneği hem de antrenmanlarını düzenli yapmasının kupa almasında çok büyük faydası var. İkimiz de turnuvalarda çok eğleniyoruz. Adilcan Benardete: Rahmetli Erdoğan abinin (Demirören) torunları, hem Yelda hem de Erdoğan çocukluk arkadaşım. Çocukken birlikte Şişli Terakki'de yüzüyorduk. O yüzden yerleri bende ayrı ve ailece de severiz. O turnuvada oynamak, üstelik annemle oynamak ve kupa almak benim için çok güzel ve anlamlı oldu.

Bu yarışmada Adilcan 'Longest Drive Ödülü'nü siz de 'Ladies Gross Winner Ödülü'nü aldınız. Ödül almak, golfteki başarılarınız sizin için ne ifade ediyor?
Beyhan B: Biz eğer anne-oğul turnuvaya katıldıysak mutlaka ödül ile dönüyoruz. Adilcan'ın golfteki başarısı benim için çok önemli çünkü golfteki başarı insanın hayat motivasyonunu çok etkileyen bir şey. Çünkü golf kolay bir spor değil, bu sporda çok uzun yıllar mesai harcaman gerekiyor. Ben golf sporuna profesyonel yaklaşıyorum. Benim için iyi golf oynamak çok keyifli ve o keyfi Adilcan da tattığı zaman çok mutlu oluyorum.

Adilcan B: Bu ödülü geçen yıl da kazanmıştım, bu yıl da kazandım ve inşallah bundan sonraki yıllarda da kazanırım. Ödül almak çok onur verici ve gurur duyulan bir şey... 300, 500 kişinin önünde adın okunuyor, sahneye çıkıyorsun ödül alıyorsun. Bakanlar orada oluyor ve başarını tebrik ediyor. Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beni çok destekliyor.

Başarılarınızı neye borçlusunuz, golfte hırslı mısınız?
Adilcan B:
Annemle ben yaptığımız her işi en iyisini yapacaksak yaparız. Yoksa yapmayız.

Beyhan B: Her zaman iyi yapmayı hedefliyoruz. Golf sporunu da iyi oynamayı hedefliyoruz. Yarışmalara da devamlı antrenman yaparak hazırlanıyoruz; antrenman olmadan başarılı olmak mümkün olmuyor, diğer sporlarda da olduğu gibi...

Oğlunuzun golf sporundaki başarısı, sizin gibi golf sporuna gönül vermiş birine ne hissettiriyor?
Beyhan B:
Oğlumun başarılı olması beni çok mutlu ediyor ve onunla gurur duyuyorum.

Golf tutkunuz nasıl başladı?
Beyhan B:
1996 yılında rahmetli, çok sevgili arkadaşım Mustafa Koç'un beni golf sahasına yürüyüşe götürmesi ile başladı. Ben tabii hiç bilmem, istemedim önce gitmeyi, "gel gel çok seveceksin" dedi. Bunlar da, 2 yabancı golfçü de var, oynuyorlar bana da attırdılar, ben de topa vurabildim. O an çok hoşuma gitti.

Adilcan B: Benim de annem ve babam sayesinde başladı; 1.5 yaşında filan annem ile golf sahalarına çok gidiyormuşum ve onu izliyordum. İlk kez junior kategorisinde oynadım. 11 yaşında ilk kez profesyonel turnuvalara çıkmaya başladım. O zamana kadar da golf hep hayatımdaydı, özel dersler alıyordum. İsviçre'de, Antalya'da golf kamplarına, antrenmanlarına gidiyordum. Çok aktif bir çocukluk geçirdim.

Adilcan golf dışında hangi spor dallarıyla ilgilendin?
Adilcan B:
Hemen her türlü spor dalında aktif oynadım. Efes Pilsen'de basketbol oynadım, Enka'da voleybol takım kaptanıydım. Atletizmde şampiyonluklarım var. Haftada 2-3 kere futbol maçı yapardım. İngiltere'de iken rugby takım kaptanıydım, kriket oynadım. Aksiyona ve adrenaline meraklıyım. Şu an ise düzenli olarak fitness yapıyorum ve golf sporuyla ilgileniyorum.

Beyhan B: Allah bu çocuğu dünyaya spor için göndermiş. Spora çok yatkın ve meraklı bir çocuk. Her şeyi yapabilir, inanılmaz yetenekli biz de onu spor anlamında hep destekledik.

Adilcan, ailenin her zaman desteği olmuş spor faaliyetlerinde, sen de seviyor olmalısın.
Adilcan B:
Özellikle annem beni her konuda hep desteklemiştir. Enka'da okuduğum dönemlerde atletizm ile ilgileniyordum. Bu alanda yeteneğimin olduğunun, çok hızlı koşabildiğimin farkına vardı ailem ve beni desteklemek için İtalya'dan özel atletizm kramponları getirtti; daha hafif ve hızlı koşabilmem için. Ben de spor disiplinine sahibim. Mesela hafta içi okula gidiyordum; cumartesipazar 08.30'da Merter'deki Efes Pilsen Basketbol Sahası'nda antrenmana çıkardım. Tatile gittiğimizde de sörf, yelken gibi yine bir spor dalıyla ilgili faaliyette bulunurduk. En çok golfü seviyorum.

Golf sizin için ne ifade ediyor?
Beyhan B:
Benim için huzur, kendime ayırdığım, hiçbir şey düşünmediğim, ruhumu dinlendirdiğim en önemli zamanı ifade ediyor.

Adilcan, golfte hedefler neler?
Adilcan B:
Türkiye'deki Alman hocalar golfteki başarımı "Dünyanın en uzun topa vuruş yeteneğine sahip 3-4 adamından biri" olarak yorumluyor. Amerika'da 'dünyanın en uzun topa vurma' yarışması olacak, ona katılacağım. Her yıl bu yarışma düzenleniyor ve 250 bin dolar ödülü var. Sonrasında da milli takıma girmeyi hedefliyorum, istersem milli olabilirim ama şu an amatör ligde yarışıyorum. Avrupa için daha farklı eğitimler gerekiyor ona da vaktim yok. Haftada 2 gün golf antrenmanı yapıyorum. Vaktim olduğu sürece daha çok golf antrenmanı yapmak istiyorum.

Golf dışında bir de babanın yanında çalışıyorsun değil mi?
Adilcan B:
Evet, babamla birlikte tekstil işimizde çalışıyorum, İtalya'ya ihracat yapıyoruz. Kumaş seçiminden, organizasyon yönetimine kadar her şey ile ilgileniyorum. İsviçre'de ortaokul ve liseyi yatılı okudum, burada da Bahçehir Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Bölümü'nü bitirdim. 3 yıl oldu babamın yanında çalışalı, üniversite okurken başladım. Sabah 7'de uyandıktan sonra spora, oradan da işe gidiyorum.

Peki, golf dışında işe de gidiyorsun, babanın şirketindesin. Sadece golf üzerine kariyerini sürdürmek istemiyorsun o zaman değil mi?
Adilcan B: Ben golfü de işi de aynı anda yürütmek istiyorum ve ailemden de öyle gördüm, öyle yaşıyorum. Bir insan sadece bir işi yapmamalı, o kendi potansiyelini kullanamayan insanlar için geçerli. Beyhan B: Biz hepimiz ailece böyleyiz, 3-4 tane işi aynı anda yaparız. (Gülüşmeler)

Adilcan B: Annemle de biliyorsunuz gübre işine girdik. Hafta içi 2-3 gün Balıkesir'e gidiyoruz, diğer günler babam ile şirkette çalışıyorum. Hafta sonu da golf oynuyorum.

Türkiye'de golf denince akla gelen ilk isimsiniz. Türkiye'de golfü yurtdışında ilk temsil eden kadın da, ilk milli kadın da sizsiniz. Nedir bunun altında yatanlar size göre?
Beyhan B: Spor yapmayı hep sevdim, golfe ise aşık oldum ve çok kısa sürede çok iyi yerlere geldim. Turnuvalarda oynadım, hep birinci oldum. Dünyanın her yerinde en iyi hocalardan eğitimler aldım, Tiger Woods'un hocasından bile... Antrenman yapmaktan asla sıkılmam, çalışkan yaradılışımın büyük etkisi var. Erken kalkarım ve erken uyurum. Sabırla amacıma ulaşma odaklı olmam da iyi golf oynamam da önemli rol oynuyor.

Kadınların golf sporunda adını çok duymuyoruz, sizce neden?
Beyhan B:
Türkiye'de spor altyapısının güçlü olmaması, golfün çok vakit ve sabır isteyen bir spor olması gibi caydırıcı etkenler var.

Bir kadın sizce neden golf oynamalı?
Beyhan B:
Kadınların golf oynamalarını şiddetle tavsiye ediyorum çünkü golf duygusal stresi unutabilecekleri, kendileriyle baş başa olabilecekleri, dinlenebilecekleri, olağanüstü bir uğraş.

Golf sanki sadece bir spor değil, bir yaşam kültürü gibi geliyor bana. Bunu bir de size sorsam.
Beyhan B:
Evet. Golf benim için hayat tarzı, günlük yaptığım işlerin bir parçası, ruhumun vitamini...

Golf dışında anne-oğul birlikte neler yaparsınız?
Beyhan B
: Çok sık seyahate gideriz, en sevdiğimiz şey yurtdışına seyahate gitmek.
Adilcan B: Seyahate gitmeyi en çok sevdiğimiz ülke de Almanya, özellikle Noel zamanlarında. Süslemeler çok hoşumuza gidiyor. Abim de orada. Sokaklarda dolaşırız, alışveriş yaparız, güzel yerlerde yemek yeriz.

Oğullarınız kocaman oldu. Onlara bakıp ne hissediyorsunuz?
Beyhan B:
Oğullarıma baktığımda; onları doğurup büyütmekle hayatıma anlam yüklediğimi hissediyorum. Aramızdaki göbek bağının hiçbir zaman kopmadığını, ruhum ile onlara bağlı olduğumu, kayıtsız, şartsız sevginin varlığını onlara hissettirdiğimi düşünüyorum.

Aynı zamanda çok mutlu bir evliliğiniz var, bu mutlu evliliğin sırları neler?
Beyhan B:
Mutlu bir evliliği golf oyununa benzetiyorum; çok sevmeli, sabretmeli, çok düşünmeli, üzerinde çok kafa yormalı, kayıtsız, şartsız, beklentisiz hep çalışmalı, hata bulmaya çalışmayıp pozitif düşünmeli, kendinle barışık olmayı öğrenmeli...

Adilcan senin hayatında birisi var mı?
Adilcan B:
8 aydır düzenli ve güzel giden bir ilişkim var.

Dünyanın ve Türkiye'nin en iyi golf destinasyonları neresi?
Beyhan B:
Dünyanın en iyi golf destinasyonlarının başında bana göre İskoçya, Amerika, İspanya, Portekiz, İngiltere ve tabii ki Türkiye'de Antalya Belek. Belek'teki golf sahaları dünya standartlarında hava şartlarını da üstüne koyarsak tartışmasız muhteşem.

Kemer Country'de evinizde doğa ile iç içesiniz, burada neler yapıyorsunuz?
Beyhan B:
Evim yeşillikler içinde, göl kenarında, golf dünyamın tam ortasında; buradan daha güzel bir yer hayal bile edemiyorum. Country tarzdaki evin dekorasyonunu kendim yaptım ve bana enerji verdiği için taze çiçekler mutlaka bulunduruyorum. Evim; huzur bulduğum, sadece sevdiklerimle, ailemle beraber güzel anıları paylaştığım, koşa koşa gittiğim, kapısından içeri girdiğim andan itibaren sorunları dışarıda bıraktığım, tek dinlendiğim yer.

Doğa sizin için ne ifade ediyor?
Beyhan B:
Doğanın benim için anlamı çok yönlü; yaşamın en önemli parçası, harmoni, oksijen, sistem, güç, mucize, saygı, tatmin, mutluluk, sükunet, huzur... İnsanı seviyorum, doğayı seviyorum.

Beyhan Hanım, siz her zaman pozitif ve çok enerjiksiniz. Aynı anda birçok işi yapabiliyorsunuz, kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Beyhan B:
Evet çok çalışkanım ve çalışmayı, üretmeyi çok seviyorum. Spora tutkunum, golfe aşığım. Evine ve ailesine çok bağlı biriyim. Girişimci ruhum var, ülkeme aşığım, gelişimin ve değişimin her zaman gerektiğine inanıyorum. Bütün bunların yanında çılgın ruhlu bir kadınım.

Güzel cildinizi, sağlıklı görünümünüzü neye borçlusunuz?
Beyhan B:
Spor ile iç içe olduğum ve düzenli yürüyüş yaptığım için cildim bol oksijen alıyor. Bunların dışında cildime çok iyi bakarım, çok iyi kremler kullanırım. Saunaya düzenli olarak girer ve soğuk şok duş alırım. Günde 2 defa yemek yerim ve sağlıklı beslenirim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.