Sedef İybar: ''Amacım Tesyev’i daha bilinir kılmak''

Bu yıl 20. yılını kutlayan ve engellilere ışık olan Tesyev’in Yönetim kurulu Üyesi Sedef İybar ile Tesyev’in yönetim ofisinde bir araya gelerek keyifli bir söyleşi yaptık.

Sedef İybar: ''Amacım Tesyev’i daha bilinir kılmak''

RÖPORTAJ: GÜLÇİN İŞLER FIRAT gulcin.firat@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR: KUTUP DALGAKIRAN

Engellilere daha refah bir yaşam tarzı, daha yaşanabilir koşullar sunmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV), çoğu engelli yakınları olan 41 kurucu üye tarafından 1999 yılında kuruldu. Bu yıl TESYEV, 20. yılını kutluyor. Ülke genelinde sayıları 8.5 milyon olarak ifade edilen engellilerin, engeli olmayanlar gibi tüm eğitim kurumlarından yararlanabilmeleri, spor yaparak özgüvenlerini kazanmış mutlu bireyler olarak yaşamı paylaşmalarını sağlamak amacıyla, gönüllü bir grubun maddi ve manevi özverileriyle oluşturduğu bir sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteriyor. Biz de TESYEV Yönetim Kurulu Üyesi Sedef İybar ile bir araya gelerek merak ettiklerimizi konuştuk.

Sedef Hanım sizin TESYEV'deki rolünüz ve görevleriniz nelerdir? Bu vakıfta yer almak sizin için ne ifade ediyor?
TESYEV hem sanatla, hem de sporla nasıl iç içe, kol kola olabilir onlarla ilgili fikirler veriyorum. Asıl amacım ve görevim bu. TESYEV' in kuruluş amacı belli, destekçilerimiz ve bursiyerlerimiz var ve ayrıca özel durumlarından ötürü TESYEV'e müracat eden yeni bursiyerler var. Bunların çok dikkatli incelenip değerlendirilmesi ve bizim de onlara dışarıdan maddi kaynak sağlamamız gerekiyor. Hem gelir grupları düşük olan ailelerde, hem eğitim için hem spor için birçok bölümde desteğe ihtiyaç var. Ben de kaynak yaratabilmek için neler yapabiliriz üzerine çalışıyorum tüm ekip ile.

TESYEV ile yollarınız nasıl kesişti?
TESYEV'e 3 yıl önce katıldım. Arkadaşım Murat Aksu, "TESYEV Yönetim Kurulu ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor. Kadın destekçilere de ihtiyacımız var ve kadın destekçiler azalıyor. Bize destek verir misin?" diye aramıştı. Daha sonra sevgili başkanımızın da ısrarıyla Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer aldım. Şimdi burada "Kadın gözüyle neler yapılabilir, farkındalığı nasıl artırabiliriz?" konularına eğilerek, TESYEV'i daha bilinir hale getirmek, farkındalık yaratmak gibi amaçlarım var.

TESYEV'in önümüzdeki dönem için planları neler?
Önümüzdeki günlerde TESYEV ile sinema günleri başlatıyoruz. BKM benim aile şirketim gibi ilişkilerimiz çok yakın olduğu için onlardan rica etmiştim, onlar da beni kırmadılar. Başka yapım şirketi, filmleri olan arkadaşlarım var ve onları da ziyaret edeceğim. Bu kış TESYEV için benim faaliyet alanım sinema ve tiyatro olacak.

Ülkemizde engelli birey sayısı her geçen gün artıyor ancak engellilerin hayatını kolaylaştıracak çalışmalar ne yazık ki halen yok denecek kadar az. Bu konuda siz neler yapıyorsunuz? Neler yapılabilir?
Evet, haklısınız engelli sayısı artıyor ama engellilerin yaşamını kolaylaştıracak ve daha rahat yaşanabilir hale getirecek bir takım önlemler de maalesef alınamıyor. İşte tam bunun olabilmesi için görünür kılmak lazım, yani "Bakın bu olamıyor çünkü şu sebeple" kısmını anlatmak, izah etmek lazım. Çok duygusalız, çok yardımseveriz, bir akrabamıza, yakınımıza olan bitene hemen koşuyoruz ama çabuk unutuyoruz. Biz hepimiz, ben de dahil, göremediğimiz şeyi unutuyoruz. Bu hatırlatmayı da insanlarda empati duygusunu geliştirerek "Ya siz olsaydınız ne yapardınız, engeli nasıl rahatlatırdınız?" duygusunu zihinlerinde oturtarak yapabiliriz. Bu sebeple bu sene biraz daha görünür olmamız gerekiyor, buna inanıyorum.

Sosyal sorumluluk projeleri ülkemizde son yıllarda daha çok önem kazandı. Sizin de bu konuda görüşlerinizi almak istiyorum.
Şöyle bir dünya hayal ediyorum. Her sağlıklı düşünebilen, eğitimini, sporunu yapabilen, işine gidebilen birey, herhangi bir sosyal sorumluluk projesinde yer alsa; bu TESYEV, ÇABA, TOÇEV olabilir. Oradaki bir kişiyi kendi gönlüne kaydetse ve onun mentörü, abisi, ablası gibi ona birebir destek olsa her şey çok güzel çözülürdü. Bir de başka bir inancım daha var. Kanada'da yaşadığım yıllarda kızım üniversitede görme engellilerle ilgili bir vakfın faaliyetlerinde bulunmuştu. Mesela orada okul çağındaki çocuklardan başlayarak bu bahsettiğim empati duygusunu geliştirmek için görev dağılımı yapıyorlar. Gençlere hangi sosyal dayanışma, yardım faaliyetinde bulunursunuz diye sorarak görev veriyorlar ve onlar da haftanın 1 günü engeli olan ve onlara ihtiyacı olan kimselerle vakit geçiriyor. Bu o kişiyle sanat, spor faaliyeti olabilir veya sohbet de olabilir. Yani kalbinize yazarsanız bu işi çözersiniz.

Engelli sporcularımızın başarılarını duyuyoruz, bu spor dalını geliştirebilmek için sizce başka neler yapılmalı?
Onlar aslında bir azimle karar veriyorlar "ben bu sporu yapmak istiyorum ama engelim var" diye niyet koyuyorlar. İlk olarak maddi desteğin artması gerekiyor; çünkü koşulları gerçekten rahatlatabilmek, o teçhizatı almak, belki o spor salonunu özel hale getirebilmek için bir maddi yatırım gerekiyor. İkincisi bunu sağlayabilmek için bütün destekçilerimizden, TESYEV'den veya şu ana kadar hiç TESYEV ile ilgili bir fikri olmayanlardan kendimizi bir kez daha hatırlatarak bir kamu spotu hazırlanabilir ve böylece genel olarak herkes destek olabilir. Bu sadece maddi olmayabilir, gördüğünüz yerde kendinizi size iyi hissettirecek başka şeyler de yapabilirsiniz. İşte ben de dernekteki arkadaşlarımla bunların yollarını arıyorum, hem akla hem de kalbe iyi gelen nasıl kolay çözüm üretiriz diye toplantılar yapıyoruz

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.