12. defa umut olacaklar

Otizmli bireylerin yararına her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Tohum Otizm Vakfı Alışverış Festivali’, bu yıl 12. Kez gerçekleşecek. Etkinlik öncesi Tohum Otizm Vakfı üyeleriyle bir araya gelerek, heyecanlarına tanıklık ettik.

12. defa umut olacaklar

RÖPORTAJ: BADE ÇAKAR bade.cakar@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR: ŞEREF YILMAZ


18-19 Aralık'ta, 10.00 - 21.00 saatleri arasında Four Seasons Hotel at the Bosphorus'da gerçekleşecek Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali'nde yine birbirinden değerli hediyeler vakıf yararına satışa sunulacak. İsteyen herkesin giriş ücretini ödeyerek ziyaret edebileceği Alışveriş Festivali'nde ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdikleri için hediyeler alırken, aynı zamanda otizmli çocukları da sevindirecekler ve onların eğitimine de katkıda bulunmuş olacak. Alışveriş Festivali'nde ziyaretçiler alışverişin yanı sıra sağlık ve kişisel gelişim alanlarında fark yaratan isimlerin söyleşilerine katılıp kişisel kazanımlar elde etme imkanı da bulabilecek.

Tohum Alışveriş Festivali'nin bir geleneği olan yılbaşı sepetleri bu yıl da ziyaretçileri bekliyor olacak. Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin de dahil olmak üzere, aralarında vakfın kurucuları da olan destekçiler; Arzu Sabancı, Aslı Soyak, Aylin Tahincioğlu, Ayşe Polat, Ayşe Somer, Begüm Kıroğlu, Bettina Hakko, Caroline Koç, Demet Sabancı Çetindoğan, Deniz Yıldız Edin, Dilara Sel, Ebru Kohen, Enis Karavil, Fatoş Yalın Arkun, Meral Peltekçi, Rana Erkan Tabanca, Reyhan Demirören, Rezzan Benardete, Rosella Karabacak, Sedef Orman, Serra Türker, Sevan Bıçakçı, Siren Ertan Kayalar, Şebnem Berker, Şeli Elvaşvili, Şirin Yalçın, Tuvana Büyükçınar, Ümit Boyner, Yasemin Aloğlu, Zeynep Çarmıklı ve Zeynep Madra çok özel ve sürprizlerle dolu sepetler hazırladı. Alışveriş Festivali'nde, bu özel yılbaşı hediye sepetleri de otizmli çocuklar yararına satışa sunulacak. Sepetlerden elde edilen gelirin tamamı yine otizmli çocukların eğitim projelerine aktarılacak. Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali'ne katılacak ziyaretçiler için hazırlanan özel sürprizlerden biri de 12. yıla özel 12 hediye çekilişi olacak. İş hayatının önemli kurumları, çağdaş sanatçılar ve seçkin markaların Tohum Otizm Vakfı'na bağışladığı birbirinden özel hediyeler çekilişe katılan şanslı ziyaretçileri bekliyor olacak.

Sosyal komite üyeleriyle bir araya gelerek, alışveriş şenliğinin hazırlanma sürecini ve festivalde katılımcıları neler beklediğini konuştuk. Ayrıca büyük bir merakla beklenen hediye sepetlerinin hazırlanma sürecine de eşlik ettik.

MİNE NARİN
Tohum Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
"Festivalle farkındalık yaratıyoruz"

Yıllardır vakıf olarak önemli projelere imza atıyorsunuz. Bu süreçte Türkiye'de otizm algısında nasıl değişiklikler oldu?
Tohum Otizm Vakfı olarak 2003 yılından beri birçok ilke ve farklı projeye imza attık. Kuruluş yılımız 2003'den bugüne yaptığımız tüm çalışmalar sonucunda 462.936 otizmli çocuk ve ailenin hayatına dokunduk. Tohum Otizm Vakfı olarak; ülkemize otizm konusunda model ve örnek bir okul kazandırdık. Okulumuzda bugüne kadar toplam 2.184 otizmli çocuk eğitim aldı; 1.014 çocuğa burs desteği sağlandı. 1.969 sağlık personeline, 13.479 öğretmene eğitim verdik. Sağlık Bakanlığıyla yaptığımız projeler kapsamında 55.010 çocuğu otizm taramasından geçirdik. 32.569 kullanıcısı olan otizm eğitim portalını ve ilk Türkçe iOS/Android uygulamalarını geliştirdik ve ücretsiz kullanıma sunduk. Otizmli çocuklara eğitim veren 112 devlet okuluna öğretmen eğitimleri, müfredat ve materyal desteği sağladık. Aile ve uzmanlar eğitici eğitimleri için verdiğimiz seminer ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılabilmesi, yeni teknolojik uygulamaların geliştirilmesi için 2015 yılında Sürekli Eğitim Birimini kurduk ve yapılan eğitimlerle toplam 23.606 aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaştık. Vakfımızı kurduğumuz 2003 yıllarında ülkemizde otizm diğer engel gruplarıyla karıştırılıyordu. Türkiye'nin ilk ve tek otizm farkındalık araştırmasını 2015 yılında Tohum Otizm Vakfı yaptı. O yıllarda otizmi duyduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 29 iken 2017'de bu oran yüzde 58'e kadar çıktı. 2019 Haziran ayında ise ''Otizmi duydum'' diyenlerin oranı yüzde 83'e kadar yükseldi.

Peki otizm nedir, otizme dair bilinmesi gerekenler nelerdir?
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Beynin ve sinir sisteminin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Otizmin genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü hakimdir. Otizmli çocukların fiziksel gelişimleri ve dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir. Davranışlarında farklılıklar vardır. Otizmin belirtileri en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebilir. Otizmin belirtilerini "Sosyal İletişim ve Etkileşim Sorunları" ve "Tekrarlayan/Takıntılı Davranışlar ve Sınırlı İlgi ya da Etkinlikler" olarak 2 ana başlıkta toplayabiliriz. Sosyal İletişim ve Etkileşim Sorunları'nda; ismini söylediğinde bakmamak, göz kontağı kurmamak, arkadaşlık ilişkisi geliştirememek, takıntılı davranışlar ve Sınırlı İlgi ya da Etkinlikler'de ise; bazı objelere aşırı ilgi duymak, düzenine ve rutinlerine aşırı bağımlı olmak, ani düzen değişikliklerine aşırı tepki vermek, belli duyusal uyanlara karşı aşırı tepkili olma ya da tepkisiz kalma gibi davranışları sayabiliriz. Belirtiler tek başına bir anlam ifade etmez. İki alanda da belirti olursa dikkat etmek gerekir.
Otizm genelde zihin engeli, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite vs. gibi başka bir yetersizlik ile birlikte de görülüyor. Otizmlilerin %30-40'ında zihinsel engel de vardır. Otizm bir spektrum bozukluğudur. Bu şemsiyenin altında otizmden değişik derecelerde etkilenmiş otizmli çocuklar bulunur.

Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali'nin otizmli çocuklara katkısı nedir?
Türkiye'deki vakıf ve derneklerin en önemli sorunu çalışmalarının devamlılığını sağlamak için kaynağa ihtiyaç duymaları... Faaliyetlerimizi devam ettirebilmek için birçok kaynak yaratma etkinliklerini hayata geçirdik. Bunlardan en önemlisi belki de kesintisiz olarak düzenlediğimiz Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivalimiz. Hepimiz kazan-kazan deyimini çok iyi biliriz. Bizim etkinliğimiz kazan-kazan-kazan, yani 3 kazanını olan ender organizasyonlardan biri! Peki, kim bu kazananlar? Katılımcı firmalar, ziyaretçiler ve otizmli çocuklar... Etkinlik sayesinde; eğitim bursuna ihtiyaç duyan otizmli çocuklara ve eğitim projelerine destek sağlanıyor. Otizmli çocuklar ve aileleri için sorunlarının hatırlandığı ve otizm farkındalığı yaratılan bir festival oluyor.

NİL BENTÜRK UYGUNER
Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyesi

Özel tasarım yılbaşı sepetleri projenizden bahsedelim... Hangi isimler destek verdi?

Yılbaşı öncesi en güzel hediyelerden biri de özenerek hazırlanmış sepetlerin paylaşılmasıdır. Bu paylaşımı, Alışveriş Festivali'nde geleneksel hale getirdik. Her sene gitgide artan ilgi karşısında çok mutluyuz. Bu sene de şenlikte Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin de dahil olmak üzere, aralarında vakfın kurucuları da olan destekçilerimiz; Arzu Sabancı, Aslı Soyak, Aylin Tahincioğlu, Ayşe Polat, Ayşe Somer, Begüm Kıroğlu, Bettina Hakko, Caroline Koç, Demet Sabancı Çetindoğan, Deniz Yıldız Edin, Dilara Sel, Ebru Kohen, Enis Karavil, Fatoş Yalın Arkun, Meral Peltekçi, Rana Erkan Tabanca, Reyhan Demirören, Rezzan Benardete, Rosella Karabacak, Sedef Orman, Serra Türker, Sevan Bıçakçı, Siren Ertan Kayalar, Şebnem Berker, Şeli Elvaşvili, Şirin Yalçın, Tuvana Büyükçınar, Ümit Boyner, Yasemin Aloğlu, Zeynep Çarmıklı ve Zeynep Madra çok özel ve sürprizlerle dolu sepetler hazırladı. Bize destek veren bu özel isimlere otizmli çocuklar ve aileleri adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu çok duyarlı kişilerin otizmli çocuklar için tasarladıkları, kalplerini, emeklerini ve kendilerini yansıttıkları, maddi ve manevi olarak çok değerli, birbirinden güzel yılbaşı sepetleri Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali'nde bağış karşılığında satışa sunulacak. Sepetlerin gelirinin tamamı ise otizmli çocuklara yönelik eğitim projelerine aktarılacak.


OKŞAN BO ZKIR
Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyesi

Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali bu sene 12. kere düzenleniyor. Bizi bu sene neler bekliyor?

2006 yılından beri düzenlediğimiz Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali'miz, bu sene on ikinci yaşını kutluyor. Alışveriş Festivali'mizde ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdiklerine hediyeler alırken, otizmli çocukları da sevindirecek ve eğitimine de katkıda bulunmuş olacak. Bu sene ana sloganımız "Otizme Destek Alışveriş Festivali ile Büyüyor". Gelir hedefimizi şöyle özetleyebilirim; etkinliğimize giriş ücreti, katılımcı firmalardan sağlanan sponsorluklar, yılbaşı alışveriş sepetleri, seminer ve çekiliş bileti ücretlerinden oluşuyor ve elbette tamamı Tohum Otizm Vakfı'nın projelerine ve eğitim bursuna ihtiyaç duyan otizmli çocuklarımıza aktarılacak. Bu yıl yine birçok tanınmış markanın sosyal sorumluluk bilinci ile festivalde yerini alacak olması benim için bu etkinliklerin gerekli farkındalığı sağlanmış olmasının en büyük göstergesi. Vakıf gönüllüleri olarak, otizm konusunda farkındalık yaratmak, bizim en büyük misyonlarımızdan. Ülkede herkesin bu bilince gelmesini temenni ediyor ve bunun için çalışıyoruz. Etkinlikte, ziyaretçilerimiz 120'yi aşkın birbirinden seçkin ve özel markanın ürünlerini ve koleksiyonlarını bir arada bulabilecek. Geçtiğimiz yıl 3 bini aşkın kişinin katıldığı bu renkli festivale, bu yıl 4 bini aşkın kişi bekliyoruz. Bireyler ve kurumlar arasında sosyalleşme olanağı da sağlayan özel bir "sosyal sorumluluk" projesi olan Alışveriş Festivali, sadece otizmli çocuklara katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda hareketliliği ile ekonomik olarak da katkı yaratacak.


EBRU KOHEN
Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyesi

Her yıl söyleşilerinizde fark yaratan isimleri ağırlıyorsunuz. Bu seneki söyleşi programınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bizim için söyleşilerimiz alışveriş festivalimizin olmazsa olmazı... Ziyaretçilerimizin tüm gün festival alanımızda keyifli vakit geçirmelerini arzu ediyoruz ve her sene birbirinden değerli konuşmacıların seminerlerinde ağırlamaktan büyük gurur duyuyoruz. Sürekli olarak kendimizi yenilemeye ve eğitimin hiçbir zaman bitmediğine olan inancımızla bu sene yine farklı alanlarda öncü isimleri konuk ediyor olacağız. 18 Aralık'ta; Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu 'Kader Motifi', Özlem Denizmen '3 Kumbara: Harçlık Eğitimi' seminerlerinde dinleyicileri ile buluşacak. 19 Aralık'ta ise Uzman Psikolojik Danışman Feriha Şenkaya Dildar 'Ebeveyn Çocuk İlişkisinde Bilinmeyenler: Kriz Yönetirken Beyin Gelişimini Desteklemek Mümkün mü?', Psikolog İdil Sevil 'Türk'ün Aklı Nasıl Çalışır?', Vedik Astrolog Ebru Cinek ise 'Hepimiz Evrenin Ayrılmaz Bir Parçasıyız Bu Evrensel Düzendeki Eşsiz Rollerimizi Nasıl Öğrenebiliriz?' oturumlarında dinleyiciler ile buluşacaklar. Söyleşilerden elde edilen gelirin tamamı yine otizmli çocukların eğitim projelerine aktarılacak. Bu vesile ile söyleşi programımıza destek olan uzman kişilere bu anlamlı desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.


ZEYNEP BARAN
Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyesi

Bu sene 12 hediye çekilişinde şanslı ziyaretçileri hangi hediyeler bekliyor?
Bu sene ziyaretçileri bekleyen sürprizlerden biri de Alışveriş Festivali'mizin 12. yılına özel 12 hediye çekilişi olacak. İş hayatının önemli kurumları, çağdaş sanatçılar ve seçkin markalar birbirinden özel 12 hediyeyi bu çekiliş için Tohum Otizm Vakfı'na bağışladılar. Çekilişte; Kafkas Mücevher'in Tohum Otizm Vakfı için tasarladığı özel tasarım mücevherin yanı sıra, Soneva Fushi Maldives, Four Seasons Seyşeller, The Marmara New York ve The Museum Hotel Antakya otellerinde konaklamalar, Artam Antik A.Ş.'nin desteğiyle Ressam Mehmet Gün'den çağdaş sanat eseri, Avusturya / VIVAMAYR Maria Wörth Detoks ve Sağlık Merkezi'nden 1 hafta konaklama, Saffet Emre Tonguç'dan "Ayasofya'da Bir Gece" Turu ile Four Seasons'da Yemek, Tiffany & Co.'dan ev aksesuarları, Tecknomonster'dan bavul, Sırmasa'dan 12 kişilik davet masası, Siren Ertan İstanbul'un yeni açtığı web sitesi sirenertanistanbul.com'dan hediye çeki yer alacak. Bizlere bu fırsatı sağlayan bütün destekçilerimize tekrar teşekkür ederiz. Sizler de 18 - 19 Aralık tarihlerinde şenliğimizi ziyaret ederek çekiliş biletlerinden satın alabilir ve bu birbirinden kıymetli hediyeleri kazanma fırsatı yakalayabilirsiniz.


ZEYNEP ÜS TÜNEL
Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyesi

Alışveriş festivali için gönüllüler nasıl bir çalışma yürütüyor?
Vakıf gönüllüleri olarak alışveriş festivalimizin hazırlıklarına aylar öncesinden başlıyoruz. Her sene ziyaretçiler için farklı neler olabilir, ne tür yenilikler ve sürprizler hazırlayabiliriz diye düşünerek farklı temalar belirliyoruz. Daha sonra kendi içimizde belirlenen temalara göre görev dağılımı yapıyoruz. Belirtmek isteriz ki çoğumuz zaten iş hayatında aktif olarak çalışıyoruz. Ama böyle güzel bir işe de zaman ayırmaktan büyük keyif alıyoruz. Hep birlikte etkin ve güçlü bir ekip çalışması yürütüyoruz. Her hafta düzenli yaptığımız genel toplantıların yanı sıra belirlenen temalarda çalışan alt gruplarımız da kendi içlerinde toplanıyor. Gönüllüler olarak sadece bir etkinlik yapıyor gibi hissetmiyoruz aynı zamanda kendimizi vakfımızın tamamlayıcıları ve değer arttırıcıları olarak görüyoruz. Biz yetişkin gönüllüler dışında bir de genç gönüllülerimiz var. Tohum Genç Gönüllülerimizle çalışmayı çok seviyoruz. Okul öncesi, ilk, orta ve lise çağında olan genç gönüllülerimiz kendileri kadar şanslı olmayan otizmli akranları için gönüllü olarak çalışıyorlar. Her sene onların desteği ve yardımlarıyla çok daha güçlü oluyoruz. Gönüllüler olarak bizler vakfın profesyonel çalışanları değiliz ama üstlendiğimiz görev ne olursa olsun onu 'profesyonelce' yerine getirmek zorundayız. Aslında başarımızın sırrı da bu... "Otizme Destek Alışveriş Festivali ile Büyüyor" temasıyla gerçekleşecek alışveriş festivalimize hepinizi bekliyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.