Maya Portakal Bitargil: ''Sanat bugün daha kıymetli''

Portakal Sanat ve Kültür Evi̇, Türk resiim sanatının önemli̇ isimlerinin eserlerinden oluşan çok özel bir sergi̇ye ev sahi̇pliği̇ yapiyor. Bi̇z de Portakal Kültür ve Sanat Evi̇’nin 4. kuşak temsi̇lcisi Maya Portakal Bitargi̇l i̇le bir araya geldik.

Maya Portakal Bitargil: ''Sanat bugün daha kıymetli''

Röportaj: Gülçin İşler Fırat gulcin.firat@sabah.com.tr
Fotoğraflar: Koray Işık

Tüm dünyayı etkisi altına alan, ülkemizde yeni yeni etkisini göstermeye başlayan salgın hastalıklarda en önemlisi ruhumuzu beslemek, zihnimizi rahatlatmak ve bize iyi gelen şeyleri yapmak. Sanat da bu anlamda çok önemli bir yere sahip. İşte tam bugünlerde Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin düzenlediği özel sergide Osman Hamdi Bey, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmed Paşa, İbrahim Çallı, Şevket Dağ gibi Türk resminin ustalarının yapıtları sanatseverlerle buluştu. 13 Mart tarihinde sanat tutkunlarıyla buluşan satışlı sergi, alınan önlemler kapsamında 30 Mart'a kadar randevu sistemiyle çalışmasını sürdürecek. Biz de bu özel sergiyi dinlemek ve sanat adına tavsiyeler almak adına Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin genç temsilcisi Maya Portakal Bitargil ile bir araya geldik.

Bu özel seçkiyi dinleyelim sizden, kaç parçadan oluşuyor ve hangi sanatçıların eserleri vardı?
19 eserden oluşan, tutkuyla, titizlikle, sevgiyle ve bilgiyle yan yana gelmiş özel bir koleksiyon. Babam Raffi Portakal ile birlikte hazırladığımız bu sergide Osman Hamdi Bey, Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmed Paşa, İbrahim Çallı, Şevket Dağ gibi Türk resminin ustalarının yapıtlarını sanatseverlerle buluşturduk.

Bu sergiyi hayata geçirmek sizin için ne ifade ediyor?
Bu çok önemli, özenle ve uzun bir zaman içinde tutkuyla bir araya gelmiş koleksiyona ev sahipliği yapıyor olmaktan ve sanatseverlerle paylaşmış olmaktan çok mutluyuz. Böylesi seçkin bir koleksiyona babam ile birlikte ev sahipliği yapmış olmak da bana çok büyük keyif veriyor.

"EVDEN HİÇ ÇIKMADAN GEZEBİLECEĞİNİZ MÜZELER İSE ŞÖYLE; PINACOTECA DI BRERA- MILANO, GALLERIA DEGLI UFFIZI – FIRENZE, MUSEI VATICANI-ROMA, MUSEO ARCHEOLOGICO-ATENE, PRADOMADRID, LOUVRE- PARIGI, BRITISH MUSEUM- LONDRA"

Koleksiyonda Türk resim sanatının ustalarının eserleri var; onlar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Osman Hamdi'nin Osmanlı Kasap'ı, Şeker Ahmet Paşa'nın Kara Üzümlü Natürmont'u, Süleyman Seyyid'in Kavunlu Natürmont'u, Nazmi Ziya'nın Paskalya Sabahı, Mavna'sı, Halil Paşa'nın İstanbul Boğazı, İbrahim Çallı'nın Yatan Çıplak Agati yine Çallı'nın Mevleviler'i, Namık İsmail'in Oturan Çıplak adlı eseri, Şevket Dağ'ın Cami İçi eseri, Feyhaman Durağan'ın Bahçedeki Genç Kadın ve Hikmet Onat'ın Peyzaj ile Sultanahmet'e Bakış adlı eserleri var. Bir de Stainlaw Chlebowsky'nin Namaz Kılanlar ile Bashi- Bazouk eserleri ile Sultan I. Mahmud'un Ferman eseri yer aldı.

Siz bu anlamda, bu sergilere ev sahipliği yaparak nasıl bir misyonu yerine getiriyorsunuz?
Bu özel seçkideki 19 eserden bazıları yeni evleriyle, yeni koleksiyonlarıyla buluştular. Girdikleri koleksiyonları zenginleştirdiler, bazısını taçlandırdılar. Bazı koleksiyonların başlamasına vesile oldular. Bizim görevimiz eserlerin bugüne dek yaşadıkları koleksiyonlara ve koleksiyonerlere zarif bir şekilde veda etmesini sağlamak ve elbette yepyeni bir heyecanla yeni koleksiyonerleriyle ve koleksiyonlarıyla buluşturmak. Dünyada sanat koleksiyonları birçok sebepten yer ve ev değiştirir. Bugün Türkiye'de tüm dünyada olduğu gibi koleksiyonlar ev değiştiriyor; yeni koleksiyonlar oluşuyor, var olanlar gelişiyor ve zenginleşiyor.

"SANATIN İYİLEŞTİRİCİ VE BİRLEŞTİRİCİ KUVVETİ BUGÜN HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA KIYMETLİ. SAĞLIK VE İYİLİK DİLİYORUM TÜM İNSANLIĞA…"

Malum tüm dünyayı etkisi altına alan zor bir dönem yaşıyoruz sizinle de öyle bir dönemde bir araya geldik. Sizin bu dönemde önerileriniz neler?

Sanatın iyileştirici ve birleştirici kuvveti bugün her zamankinden çok daha kıymetli ve sağlık, iyilik diliyorum tüm insanlığa… Ben de sanat anlamında tavsiyeler verecek olursam kitap olarak B.A Shapiro-The Art Forger, Umberto Eco-History of Beauty, S.N. Behrman- Duveen Antikacılarının Piri, Vollard-Bir Tablo Satıcının Anıları, Wassily Kandinsky'ın Concerning the Spiritual in Art'ı Osman Hamdi Bey'in İzlenimler'i, babam Raffi Portakal'ın Portakal'ın Yüzyılı'nı öneriyorum.

Bir de sizden online olarak gezilecek sergi ve müze adresleri alalım...
Evden hiç çıkmadan gezebileceğiz müzeler şöyle; Pinacoteca di Brera- Milano, Galleria degli Uffizi – Firenze, Musei Vaticani-Roma, Museo Archeologico-Atene, Prado-Madrid, Louvre- Parigi, British Museum- Londra, Metropolitan Museum- New York, Hermitage- San Pietroburgo, National Gallery of Art- Washington.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.