Bahar Şamhili Tanju: '' Bağışıklığınızı mutfağınızla güçlendirin''

Tüm dünyanın sağlık sınavı verdiği bu zor günlerde mutfağımızın bağışıklık güçlendiricisi kemik suyu daha bir önem kazandı. Biz de Gurvita markasının üreticisi Bahar Şamhili Tanju'ya merak ettiklerimizi sorduk.

Bahar Şamhili Tanju: '' Bağışıklığınızı mutfağınızla güçlendirin''

Röportaj: Gülçin İşler Fırat gulcin.firat@sabah.com.tr
Fotoğraflar: Erkin Ön

Ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını yüzünden evlerimize kapandık ve bu süreçte tüm önceliğimiz sağlığımızı korumak. Bu anlamda da yapacağımız şeylerin başında bağışıklığımızı güçlendirmek ve sağlıklı beslenerek vücudumuzu dışarıdan gelecek bakterilere karşı korumamız geliyor. Geleneksel mutfağımızın en bilindik bağışıklık güçlendiricisi ilik, kemik suyu ve kelle, paça çorbalarımız. Gurvita ürünleriyle sağlığı sofralara taşıyan girişimci Bahar Şamhili Tanju ile buluşarak tavsiyeler aldık.

Ürün grubunuzdan bahsedelim, neler var?
Ürün grubumuzda iki çeşit İlikli Kemik Suyumuz var; biri sebzeli diğeri sade olmak üzere. Ayrıca, geleneksel mutfağımızın klasiği olan paça, kelle paça çorbalarımız ve de işkembe çorba çeşitlerimiz bulunuyor.

Malum sağlık konusunda zor günler geçiriyoruz tüm dünya olarak. Sizin bu dönem için önerileriniz neler?
Ne yazık ki evet, tüm dünya olarak zor günlerden geçiyoruz. Öncelikle tüm dileğimiz bu günleri hep birlikte sağlıkla, hızlıca atlatmak tabii ki... Uzmanların da belirttiği gibi toplumumuzun söylenen tüm hijyen kurallarına uymasını ve elzem olmayan durumlar dışında herkesin evde kalmasını öneriyorum. Bütünsel sağlığımıza ve beslenmemize ekstra özen göstermemiz gereken günlerdeyiz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek çok önemli. Moralimizi yüksek tutmalıyız. Korku ve endişe bağışıklık sistemimizi çok yıpratıyor ve zayıflatıyor bildiğiniz gibi. Sosyal mesafeyi koruyarak yürüyüş, spor yapmak ve herkesin kendisine iyi geldiğini düşündüğü ruhsal, zihinsel açıdan rahatlatıcı ritüeller, dua, meditasyon gibi manevi destekler de çok önemli diye düşünüyorum. Belki bu süreçte yoğun metropol hayatında zaman ayıramadığımız ev hobilerimize dönebiliriz, zaman ayırmak istediğimiz konulara bakabiliriz. Madem böyle bir süreç geçireceğiz, bu dönemden her birimiz kişisel kazanımla çıkmayı hedefleyebiliriz diye düşünüyorum. Gurvita Ailesi olarak biz çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte tüm çalışma arkadaşlarımızla büyük bir sorumlulukla ve ciddi önlemler alarak çalışıyoruz. Üretimden paketlemeye kadar dört elle, günümüzün getirdiği hassasiyeti ön planda tutarak üretim yapıyoruz.

Gurvita ürünlerini tüketim önerileriniz nasıl?
Bildiğiniz gibi iki çeşit ilikli kemik suyumuz var. İlki klasik olan sebzeli ilikli kemik suyumuzun içeriğinde; ayak paça ve ilikli kemik, mantar, domates, kereviz sapı, soğan, havuç, maydanoz, defne yaprağı, karabiber, karanfil, doğal kaynak tuzu, organik elma sirkesi ve su bulunuyor. Doğrudan ısıtıp içebilir, farklı tatlar yaratabilir ve yemeklerinizde su yerine kullanabilirsiniz. Sade ilikli kemik suyu, tüketicimizin yoğun talebi üzerine ürettiğimiz yeni ürünümüz. Sade ilikli kemik suyumuz da aynı şekilde yemeklere su yerine kullanılıyor, ısıtılıp limon ve baharatlar eklenerek içilebiliyor. Taze sebze, meyve suları ile karıştırılıp içilebileceği gibi Hindistan cevizi sütü, badem sütü gibi içeceklerle de karıştırılarak değişik tatlar, kokteyller yaratılabiliyor ve gerçekten çok lezzetli oluyor. İlikli kemik suyu, kahve ve çay gibi günlük hayatımızda içecek olarak yer almaya başladı. Kelle paça çorbamız; kuzu kelle, dana dil, dana yanak ve dana ayaktan hazırlanıyor. Paça çorbamız ise en sade haliyle dana ayak ve limon ile pişiriliyor. İşkembe çorbalarımız kostiksiz temizlenmiş işkembe ile hazırlanıyor. Ve tabii ki tüm çorbalarımız kemik suyuna ve artisanal olarak üretiliyor. Jöle kıvamındaki çorbalarımızı sadece ısıtıp doğrudan içebilirsiniz, dilerseniz damak zevkinize göre terbiye de yapabilirsiniz.

Ürünlerin faydalarını bir kez daha sizden dinleyelim.
İlikli kemik suyu sağlık açısından çok kompakt bir ürün. Dört yıl önce erken yaşta kemik erimesi teşhisi konuldu bana. Doktorlarım ilaç tedavisinin yanında kemik ve bağ dokuyu güçlendirmek için kolajen, jelatin ve aminoasit zengini kemik suyu ve sakatat çorbalarını mutlaka tüketmemi önerdiler. Sürekli olarak kullandım ve inanılmaz faydasını gördüm. Gerçekten de bağışıklık sistemim kuvvetlendi. Dayanıklılığım arttı. Kendimi çok daha enerjik hissettim. Bunun yanında sağlıklı kilo verdim. Cildimde gözle görülür bir fark oluştu. Kas iskelet sisteminden, cilt sağlığımıza kadar sayısız faydası var. Paça, Kelle Paça ve İşkembe çorbalarımız ise içerdiği yüksek kolajen, protein ve değerli besin ögeleri açısından çok zengindir. Modern ve Foknsiyonel Tıp sağlığımız açısından faydalı olduğunu söylemektedir.

Bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı?
Çok değerli bir ürün üretiyoruz ve yaptırdığımız analizlerle muhakkak alanında uzman hekimlerden ve diyetisyenlerden görüş alıyoruz. Uzman kişilerin bağışıklık ile ilgili söylemlerini derledim. İlikli Kemik Suyu, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için harika bir gıdadır; içeriğindeki; arginin, glisin ve prolamin aminoasitleri ile bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini destekler. Viral enfeksiyonlardan korunmak için tüketilmelidir. Bağışıklık sistemi görevini yeterince yapamadığında enfeksiyonlar ortaya çıkıyor. Enfeksiyonlardan korunmak için ve bağışıklık sisteminizi doğal olarak güçlendirmek için taze hayvansal yağlar, kemik ve et suları tüketin. Tabii ki dengeli ve çeşitli beslenmeye önem gösterilmelidir.

Biraz da bağırsak sağlığından bahsedecek olursak; bağırsaklarımızı sağlıklı tutmak için neler yapmalıyız?
Bu konuda diyetisyenimiz Emre Şencan'ın bir söylemi var; İlikli kemik suyu bağırsak sağlığını korumak ve iyileştirmek için mucize bir gıdadır ve herkesin beslenme programında yer almalıdır. Bağırsak florasının zarar görmesi nedeniyle, sindirimi tamamlanmayan besinler ve ağır metaller bağırsak duvarından kana geçer ve antikorları oluştururlar. Bu antikorlar bağışıklık sistemini zayıflatır ve otoimmün hastalıklara sebep olur. İlikli kemik suyu zengin glutamin ve jelatin içeriği ile bağırsak duvarının korunmasını ve tamirine etki ederek bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur. Bağırsak astarının düzelmesini hedefleyen GAPS diyetinin de temel gıdalarının arasında yer alır ilikli kemik suyu.

Mantar Çorbası
Malzemeler:
400 gr mantar, 200 gr kestane, 2 büyük soğan,
1 kavanoz (660ml) Gurvita İlikli Kemik Suyu, 2
yemek kaşığı siyez uyu, 1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, taze
kekik, rendelenmiş bir parça muskat.

Yapılışı:
Tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile beraber eritilir ve 2 yemek kaşığı siyez unu ilave edilerek rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir yerde 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile önce soğanlar akabinde ise mantarlar eklenerek yüksek ateşte sotelenir.
Kestaneler yıkanır, çizilir ve 2 saat ılık suda bekletilir, daha sonra fırınlanarak pişirilir ve kabuklarından ayıklanır.
Kavrulan una; önce sotelenmiş soğan ve mantar karışımı ilave edilir, daha sonra kestaneler ilave edilerek çevrilir; üzerine 1 bardak sıcak su ilave edilerek 3-4 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra 1 kavanoz Gurvita İlikli Kemik Suyu ilave edilir. Blender'dan geçirilir. Tuz, karabiber, bir parça rendelenmiş muskat ilave edilir. Servis anında üzerine ince kıyım kestane ve taze kekik ilave edilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.