Maya Portakal Bitargil: ''Sanatı mesafesiz hissettirmeye hazırız''

Yeni normalleşme ile birlikte kapılarını yeniden açan Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 4. kuşak temsilcisi Maya Portakal Bitargil ile bir araya geldik ve sanatseverleri bekleyen yenilikleri konuştuk.

Maya Portakal Bitargil: ''Sanatı mesafesiz hissettirmeye hazırız''

RÖPORTAJ GÜLÇİN İŞLER FIRAT gulcin.firat@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR BETÜL YAZICIOĞLU

Normalleşme sürecine girdiğimiz bu günlerde sanatın iyileştirici gücünü nitelikli ve özel paylaşımlarıyla hissettiren 100 yıllık geleneğin mirası Portakal Sanat ve Kültür Evi'ndeyiz. Bizi her zamanki zarafetiyle Maya Portakal Bitargil karşıladı ve biz de sorduk; "Yeni normalleşme sürecinde sanatseverleri neler bekliyor?" Portakal Sanat ve Kültür Evi olarak karantina sürecinde çeşitli online kanallardaki paylaşımlarıyla sanat tutkunlarına umut verici anlar yaşatan Maya Portakal Bitargil ile sanat üzerine keyifli bir söyleşi yaptık.

Normalleşme sürecinizi dinlemek isterim. Portakal Sanat ve Kültür Evi olarak şu sıralar neler yapıyorsunuz?
Yeni dönemde, yeni kodlarla, yeni güvenli mesafelerle sanatseverleri, sanata mesafesiz hissettirmeye hazırız. Türk ve uluslararası özel koleksiyonlardan seçtiğimiz sanat eserleri Portakal'ın duvarlarından yeni koleksiyonlara girmeye hazırlar. Özen ve hassasiyet bizim işimizin büyük bir parçası. Bugün bu vasıflar daha da değerlendi. Güvende hissetmek, güvendiğin kurumlarla beraber hareket edebilmek bugün en kıymetli şeylerden biri…

Normalleşme sürecinde sanatsaverleri neler bekliyor?
Bu çok zor bir soru ama öncelikle yeni dönem hepimize, ülkemize ve tüm dünyaya şansla ve iyilikle gelsin. Yine yeniliğin peşinde koşacağımız, sanatın tüm dünyaya iyilik getireceği bir döneme giriyoruz. Yeni dönem için hazırız ve çok heyecanlıyız.

Misafirlerinizi, sanat tutkunlarını bu dönemde nasıl ağırlayacaksınız ve aldığınız önlemler neler?
Bugünün yeni hijyen koşullarına uygun şekilde galerimiz nano teknoloji ile belirli aralıklarla dezenfekte ediliyor. Maskeler, geleneksel kolonya ve gelenekselleşeceğe benzeyen dezenfektanlar galerinin her katında ve bölümünde hazır. Randevulu sistem Portakal'ın yakın temasta olduğu sanat çevresi için alışılmış bir sistem. Dolayısıyla, hem biz hem de çevremizdeki sanat tutkunları kolaylıkla adapte olmuş haldeyiz. Sıcak bir telefon konuşmasının ardından, randevulaşarak galerimizde yan yana gelebiliyoruz. Bu sene bir yenilik de bekliyor misafirlerimizi.

Nedir?
Nişantaşı'nın meşhur gizli bahçelerinden bir küçük bahçe bizde de mevcut. Bugüne kadar seyretmekle yetindiğimiz yeşillik, bugün zaman zaman misafirlerimize ev sahipliği yapmaya hazır oldu. Elbette sanat eserleri, hak ettikleri koşullarda, daha aralıklı yerleştirilerek iç mekanlarda daha, doğru ışıklarla yerleştirildi. Herkese daha rahat hareket edebilme kabiliyeti verdi. Maskeler, geleneksel kolonya ve gelenekselleşeceğe benzeyen dezenfektanlar galerinin her katında ve bölümünde hazır. Yine açıkhavada mini terasımız da misafirlerimizi ağırlamak için çok uygun.

Önümüzdeki dönemde Portakal Sanat Evi'nin projeleri neler olacak?
Yaptıkça anlatmayı seven bir ekol Portakal. Her zaman topluma ve ülkemize yararlı, kalıcı, uzun soluklu işler yapmaya devam... Sanatın bugün tüm dünyaya "umut" olduğu, kötü günde, belirsizlikte insanlığın ilk sarıldığı değer olduğunu hep beraber görerek yaşadık. Pandemi sürecinde; Türkiye'de 106 yıldır sanat sektöründe var olan, en köklü kurum olmanın verdiği sorumluluğu her an hissettik.

Evet, bunu sosyal medyadan herkese hissettirdiniz. Paylaşımlar yaptınız ve sanatın iyileştirici gücü ile evlerimize konuk oldunuz.
Sanatın iyileştirici, birleştirici gücünü tüm dünya hissettik değil mi? Pandemi sürecinde herkes sanatta umut aradı. Bizler de virtual #portakalvirtualarttours'da sanat eserlerini, çoğu zaman tek bir eseri anlatarak, sanatseverlerle yan yana geldik; el ele tutuştuk sosyal medya ve instagram kanalıyla. İletişimde kalmak hepimize iyi geldi, umutlandırdı. "Daha iyi ne yapabiliriz, pandemi bize ne öğretiyor?" diye düşündürdü.

Online olarak sanatseverlerle buluşmak size ne hissettirdi?
Online kanallar aracılığıyla karantina sürecinde insanları bir parça bile olsa uzaklaştırmak ve sanat ile nefes aldırmak bizlere de çok iyi geldi. Bir kere bilgimizi güncellemiş olduk ve insanlarla online olarak da çok güzel iletişim kurulabileceğini hissettik. Herkes birbirine bir şekilde dokundu, sorular sordu, bu çok kıymetliydi. Müzelerde buluştuk arkadaşlarımızla online olarak.

PortakalVirtualsArtTours devam ediyor mu?
Evet. Yapıtların üzerinden sanatçı anlatımımız çok sevildi; çok soru soruldu, çok izlenildi. Yapmaya devam edeceğim, beni de çok motive etti, sanatsever dostlarla iletişimde kalabilmek büyük bir lükstü.

Bir de yine karantina sürecinde online Art Shop'u hayata geçirdiniz. Nasıl geçti o süreç ve yansımaları nasıl oldu?
Portakal Shop, Türkiye'nin ilk online sanat dükkanı, 'Artshop'u. Bir tuşla, o an arzuladığınız sanat eserine sahip olabiliyorsunuz. Elbette Portakal'ın seçkisi, güvencesi ve ekspertiziyle.Tutkulu koleksiyonerlerimizden, ilk kez sanat eseri almayı deneyimleyecek sanatseverlere konforu her adımda online bizimle irtibatta kalarak yaşayabilecekleri bir şekilde dizayn ettik. Website'de gezinirken bizimle yazışabiliyorlar.

Sanat ile sosyal yardım projesini de birleştirdiniz. Bu sizin ne ifade ediyor ve tarz çalışmalarınızın devamı gelecek mi?
Her zaman. Bugüne kadar sayısız sosyal yardım projesinde gönüllü çalıştı Portakal ekibi... Bugün ve bugünden sonra da elbette devam edeceğiz. Bugün birlik olma zamanı. Biz dekanlıktan aldığımız özel izinle Shop Portakal'dan yapılan alışverişlerde sanatseverlerin direkt İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı'na o hafta ihtiyaçları olan malzemelerin alınmasına bağış yapmasını sağlayabilmekten çok mutluyuz.

Sanatseverlere önümüzdeki dönemde tavsiyeleriniz neler?
Sanattan beslenmeye devam edelim; hepimiz birbirimize iyi geldik, iyi geleceğiz. Sanat sevgisi birleştiricidir. Bunu hep beraber yaşayarak deneyimlemiş bulunuyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.