Begüm Yalçın: ''Tasarımın gücü detaylarda gizli''

Tasarımcı Begüm Yalçın, kurucusu olduğu Charms Company markası ile, online alışveriş platformu Net-a-Porter’dan sonra Moda Operandi online adresinde de dünyaca ünlü pek çok markanın yanındaki yerini aldı. Markasıyla ilgili yeni planlarını Begüm Yalçın’la

Begüm Yalçın: ''Tasarımın gücü detaylarda gizli''

RÖPORTAJ İREM ORHAN irem.orhan@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR İSA ARSLAN

Tasarımın sahip olduğu gücün detaylarda saklı olduğuna inanan Charms Company markasının kurucu ve tasarımcısı Begüm Yalçın, zarif ve zamansız tasarımlarıyla son yıllarda dünya çapında pek çok moda severin de radarında. Öyle ki genç tasarımcı çıkarttığı koleksiyonlarla uluslararası online alışveriş platformu Net-a-Porter'dan sonra şimdi de Moda Operandi'de dünya devleriyle birlikte. Yalçın'ın tasarım tutkusunun eseri olan klasik ve modern çizgileri bir araya getirdiği tasarımlarını mercek altına aldık, markasıyla ilgili yeni planları ve heyecanlarına dair tatlı bir sohbeti paylaştık.

Tasarımlarınızla uluslararası online alışveriş platformu Net-a-Porter'dan sonra artık Moda Operandi'de de yer alıyorsunuz. Nasıl gelişti süreç?
Şu anda Net-a-Porter ve Moda Operandi'de satışımız var. Bu süreç aslında çok organik bir şekilde gelişti. İtalyan influencer arkadaşlarımın takılarımı kullanmaları ile Net-a-Porter'ın ilgisini çektim ve toplantı talep ettiler. Londra ofislerinde yaptığımız toplantı sonrası ürünleri çok beğendiklerini ve istedikleri modelleri belirttiler. Geçen yıl yine ağustos ayında Net-a-Porter'da satışım başlamıştı. Benzer şekilde tam bir sene sonra ağustos ayında ise artık Moda Operandi ile de çalışmaya başladık.

Yarattığınız marka ile global anlamda başarılarınız artıyor. Bunu sürdürülebilir kılan sebepler neler sizce?
Başarının o görünmeyen kısmı aslında bir zincir. Ve o zincirin bir halkası bile eksik olursa başarının tam anlamıyla gerçekleşmiş olacağı söylenemez. Çok çalışmak, ne istediğini bilmek ve bu yönde doğru pazarlama yapabilmek, farklı tasarımlar ortaya koymak, markanın oturmuş bir çizgisi olması ve bunu düzen içinde devam ettirebilmek, dogru yönetilen bir sermaye ve çevre en önemli sebepler diyebilirim.

Öte yandan kullandığınız materyaller arasında inci de artık markanızın imzası gibi. Bu seçimin özel bir sebebi var mı?
Evet, yaklaşık 2016 yılından beri tasarımlarımda inci yer alıyor. İlk incili koleksiyonum Pearls Of Joy, o kadar beğenildi ve benimsendi ki artık Charms Company'nin imzası oldu. Ayrıca tabii zaman içinde ben de inci kullanmayı ne kadar çok sevdiğimi keşfettim ve neredeyse tüm tasarımlarımda inciye yer vermeye başladım. Barok incilerin şekilsiz ve kusurlu formlarının doğru tasarımlarla birleşip, aldığı o hal beni büyülüyor. İncinin yanı sıra tasarımlarımda farklı renkte pırlantalar ve diğer değerli/yarı değerli taşları kullanmayı da çok seviyorum.

Koleksiyonlarınızın yaratım süreçleri nasıl başlar ve ilerler?
Bana en çok zamansızlık kavramı ilham veriyor. Moda, sanat, mimari her ne olursa... Tasarımlarımın zamansız olması, ikonikleşmesi, bugün severek taktığımı 10 yıl sonra da aynı heyecanla kullanabilmek benim için önemli. İlk tasarımım olan tüy kolyemi altı sene sonra hala aynı beğeni ile kullanabiliyorum. Sık sık eskiyi inceliyorum. Geçmişten günümüze kadar gelen ikonik parçalar bana ilham veriyor. İşim gereği trendlerden de tabii ki her zaman haberdarım ama tasarımlarımda trendleri takip etmeyi sevmiyorum.

Aksesuar tasarımında çizginizi belirleyen detaylar hakkında neler söylersiniz?
Tasarımlarımı tanınabilir kılan en büyük özellik, zarif ama cool olmaları. Genelde cool parçalar daha büyük ve kalın tasarımlar oluyor. Ben bu cool duruşu zarafet ve modernliğe taşımış olduğumu düşünüyorum. Tasarımlarımın en önemli özelliklerinden biri de tüm parçaların hem gündüz hem gece birbiriyle uyum içinde kullanılabilir olmaları. Bunun dışında tasarımın güzelliğinin detaylarda gizli olduğuna inanıyorum ve bunu tasarımlarıma yansıtmaya çalışıyorum. Şimdi en büyük gayem, her koleksiyonumda farklı detaylar yakalayarak bu dna'yı korumak.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.