Işıl Tan: ''Bodrum'a ne kadar yatırım yapsam azdır''

Girişimci Işıl Tan’ın Bodrum’da kurduğu doğal gıda ve bakım ürünleri markası Hatice Teyze, yeni mağazasıyla gündemde. Işıl Tan’a yeni mağazasını ve herkesin dilinde olan lokumlarını sorduk.

Işıl Tan: ''Bodrum'a ne kadar yatırım yapsam azdır''

Doğal gıda ve bakım ürünleriyle ünlü Hatice Teyze markası giderek büyüyor. Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da büyük ilgi gören ve dünyaca ünlü birçok ismin de alışveriş yaptığı marka, geçen ay Bodrum'da yeni bir mağaza açtı. Hem bu yeni mağazayı hem de Hatice Teyze'nin nereden geldiğini ve nereye gittiğini kurucusu Işıl Tan ile konuştuk.

Pandemide birçok sektör küçülürken siz büyüyorsunuz. Yeni bir mağaza açtınız ama önce markanızın kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?
Stresli ve yoğun bir hayatı arkamda bırakarak, Bodrum'da yaşamaya karar verdim. Annemi yeni kaybetmiştim. Şehre küskün ayrıldım. O sırada Bodrum'da yaşayan çok ahbabım olmamasına rağmen aslında şimdi düşünüyorum da cüretkar bir karar olmuş. Aklımda bir süre çalışmak hiç yoktu. Yoğun tempoyla geçen bir süreçten çıkmıştım.

Dinlenmek istiyordum. Bir süre Bodrum'un keyfini çıkardım. Ama işkolik bir Oğlak burcu olduğumdan, boş oturmaktan çok sıkıldım, bir süre sonra, ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Tüm bu süreçlerde doğal, katkısız, doğru beslenmenin önemini fark ettim. Yemeğe ve zeytinyağına olan ilgim ve sevgim yüzünden, hızlı bir şekilde aksiyon alarak zeytinyağı üretmek üzere markamı kurdum. Adını da annemin ismini yaşatmak adına Hatice Teyze Doğal Ürünler koydum. Aklımda başka ürünler de çıkarmak tabii ki vardı ama bu hızla büyümeyi açıkçası planlamamıştım. Türkbükü'nde küçük bir dükkanla başladı hikaye. Her şeyi kendim yapıyordum. Dekorasyon, paketleme, muhasebe, ürün geliştirme, üretimin takibi. Aklınıza ne gelirse. Çok ama çok çalıştım. İşler hızla ivme kazanınca, tek başıma yetemedim, ekip de aynı hızla genişlemeye başladı. 2002 senesinde bu işe giriştiğimde, Türkiye'de doğal ürünler pazarı bu kadar gelişmiş değildi, insanların zaman içinde farkındalıkları arttı. Doğal ürünlerle ilgili markalar çoğaldı. Benim amacım, en başından beri, doğallığın, saflığın, gıda ve kozmetik ürünlerimizin temelini oluşturmasıydı. İddiamız katkısız, kıvam artırıcısız, sabitleyicisiz, kimyasalsız ürünleri insanlara ulaştırmak. Olabildiğince temiz bir hayat kurmak isteyenlere yardımcı olmak.

Gıda ürünleriyle başlayıp kozmetiğe geçme süreciniz nasıl gelişti?
Ben çok meraklı, çok okuyan, araştıran ve yeni şeyler üretmeyi seven bir insanım. Gıda ürünlerimizde zengin bir çeşitliliğe eriştikten sonra, aklımda zaten kozmetik ürünleri çıkarmak vardı. Ben istemesem bile, artık aile haline geldiğimiz müşterilerimiz talep ediyordu. Çok sıkı müdavimlerimiz var. Sadece bizim ürünlerimizi kullanan. Onların ısrarı ve istekleri kozmetikte bize yol haritası oldu diyebilirim. Tıpkı gıdada olduğu gibi, içinde kimyasal barındırmayan kozmetik ürünleri üreteceğim diyerek çıktım yola. Doğal kozmetik pazarı Amerika'da doygunluğa erişmiş durumda. Çok hoş markalar var. Avrupa, Amerika'nın izinden gidiyor. Ülkemizde de yeni yeni insanlar bilinçlenmeye başladı. O anlamda Türkiye pazarı organik gıda ve kozmetik alanında genç diyebilirim. Çok fırsatlar var. O fırsatları görerek girdim bu işe zaten.

Henüz ikinci dükkanınızı açmışken, üçüncüyü de Bodrum'un en güzel yeri Yalıkavak Marina'da açtınız. Bu mağazadan beklentileriniz nedir?
Ben Bodrum sevdalısı bir insanım. Geç tanıdım ama aşık oldum buralara. Bodrum doğasıyla, insanıyla, havasıyla, suyuyla dünyanın en güzel beldelerinden biri. Bodrum'a ne kadar yatırım yapsam azdır. Yalıkavak Marina da dünyanın en iyi yat marinası ödüllü harika bir yaşam merkezi. Sezonda milyonlarca turisti ağırlıyor. Gurur duyuyorum. Bu yapıda Hatice Teyze Doğal Ürünler de olmalı, yerli yabancı turistlere Türkiye'nin bereketli topraklarında yetişen lezzetleri ve doğal cilt bakımı ürünleriyle tanıştırmalıyım diye düşünerek, Marina için doğru zamanı bekliyordum. O zaman bu sezonmuş, Temmuz ayında kapılarımızı açtık. Açıldığımız günden bu yana da iyi ki yapmışız dediğimiz yoğun bir ilgi ile karşılaşıyoruz.

Yalıkavak Marina'ya gelen dünya çapında jet-set isimleri düşünürsek, yurtdışına açılmayı planlıyorsunuz diye düşünebilir miyiz?
Dediğiniz gibi, buraya çok seçkin isimler geliyor. Seyahat etmeyi seven, para harcayan, gustosu olan, yatırım yapmak isteyen insanlar. Bu insanlara ulaşmak bizim için önemli. Biz küçük bir dükkanda, büyük hayallerle başladık bu yolculuğa. İlk günden itibaren, hayalimde bu markayı dünya platformuna çıkarmak var. Şu an o yoldayız diye düşünüyorum. Uzakdoğu, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika pazarında neden ülkemizin lezzetlerini pazarlamayalım? O konuda özgüvenim tam. Ürünlerimize, kalitesine, lezzetine, içeriğine güveniyoruz. Büyümeye devam edeceğiz. Hatice Teyze Doğal Ürünler bir dünya markası olmadan durmak yok bize.

Türkiye'de mağaza sayınız artacak mı?
Artacak. Türkiye'de markamızın bilinirliğini artırmak, doğallığı ve lezzeti her eve taşıyabilmek hedefimiz. Ve tabii ki büyüyerek yurtdışına açılmak. Anadolu'nun kadim topraklarımızdan çıkan her lezzeti tüm dünyaya tanıtmak. Daha çok yeni ama yöresel lezzetleri vurguladığımız tariflerimizle YouTube kanalımız açtık. Türkiye'de e-ticaret yükselen bir değer. Biz de yatırımlarımızı bu alanda artırıyoruz. En iyi müşteri deneyimini sunmak için, globaldeki en iyi örnekleri daha da geliştirerek kendi sitemizde uyguluyoruz. Önümüzdeki dönemde çeşitli marka işbirliklerimiz, mağaza workshop'larımız, online ve offline projeler ve etkinliklerimiz olacak. Tüm bunlar için ekibimizle birlikte canla başla çalışıyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.