Ahu Akın: ''Evde pozitif renklerin zamanı''

Mimarlık kariyerinde sayısız projeye imza atan iç mimar Ahu Akın ile tasarladığı projeler ve tasarımda sezon trendleri üzerine keyifli bir sohbeti paylaştık.

Ahu Akın: ''Evde pozitif renklerin zamanı''

RÖPORTAJ İREM ORHAN irem.orhan@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR KORAY IŞIK

Türkiye'nin en tecrübeli genç iç mimarlarından Ahu Akın, cesur renkler ve iddialı çizgilerle oluşturduğu tasarımlarıyla yaşam alanlarında yeni hikayeler yaratıyor, elinin dokunduğu her yerde fark yaratan işlere imza atıyor. Akın ile modern tasarım anlayışı ve dekorasyonda sezon trendleri hakkında konuştuk.

Mimarlık kariyeriniz boyunca birçok projeye imza attınız. Mesleğe başladığınız ilk yıllar ve bugün arasında bir değerlendirme yapacak olsanız, tasarım çizginizde nasıl değişimler oldu?
Yeditepe iç mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra, İtalyan ve Türk firmalarının da aralarında bulunduğu mutfak ve banyo firmalarında tasarımcı olarak sektöre 2005 yılında adım attım. İlk yıllarda çok yalın ve sade bir çizgim vardı, renkleri kullanmaktan biraz çekinirdim. Genellikle beyaz ve siyah ağırlıklı giden bir renk skalam vardı, senelerce minimalizm stilinden çıkamadım. Günümüzde her şeyin içinde olan maksimalizm trendi 17 sene önce bu kadar yoktu. Ahu Akın Mimarlık'ı kurduğumda minimalizmin artık beni proje yaparken mutlu etmediğini anladım ve bize gelen müşterilerimizin mekanlarını tasarladığımda onların içindeki enerji ve ışıltıyı dışarıya çıkartıp mekanlarına yansıtmak ilk hedefim oldu. Şimdilerde ise trend maksimalizm, yani farklı tarzları buluşturan eklektik bir stilin çevresinde gelişen bir akım. İhtişamlı görünüm, cesur renkler ve iddialı çizgilerle dikkat çeken bu tarz tam da beni yansıtıyor.

Tasarım felsefenizi nasıl tanımlarsınız? Tasarımlarınızda etkilendiğiniz bir kültür var mı?
Tasarım zihnimizde başlar, daha sonra bir biçim kazanarak nesneleşir. Tasarım felsefemin asıl kaynağı bilim çağı olarak nitelendirebileceğimiz Grek çağına çalışmalarıyla ağırlığını koyan Aristoteles. Kendisi dünyanın yoktan var olmadığını, tanrının bir mimar gibi dünyayı biçimlendirdiğini düşünür. Bu ise yüzyıllar boyunca egemen olmuş bir dünya tasarımı modelidir. Tasarımlarımda etkilendiğim kültür ise Art Nouveau. O, 1800'lerin sonuna doğru Fransa ve Avrupa'da ortaya çıkmış bir tarz ve kullanılan çizgiler çok süslü. Doğa, özellikle çiçekler, kuşlar ve böcekler bu tarzın ilham kaynağı. Motifler genellikle asimetrik ve bu da tam benim içimdeki mimarı tarzın karşılığı.

Mimaride sürdürülebilirlikle ilgili neler düşünüyorsunuz?
Dünyanın dört bir yanında düzensiz ve yoğun yapılaşmaya sahip nüfusu milyonlarla ifade edilen kentler bulunuyor ve bu kentler hem çevreyi hem de içinde ve çevresinde yaşayan insanların sağlığını tehdit ediyor. Bu tehditin en büyük sebebi de binaların çevreyle ve insan sağlığı ile uyumsuz bir biçimde yapılmış olması. Dünyanın her yerinden kırsal bölgelerden kentlere yapılan göçlerin arttığını ve çoklu konut talebinin yükseldiğini de düşününce inşaat sektörünün her zaman talep göreceğini tahmin edebiliriz. Bu durumun dünya için tehdit yaratmamasını ise ancak sürdürülebilir mimarı ile önleyebiliriz.

Tasarım dünyasında sezon trendleri neler?
Yeni sezonda çok daha canlı ve parlak renkler ile yaşam alanları daha canlı bir görüntüye kavuşturulacak. Pandemi nedeniyle kişilerin evlerde çok daha fazla zaman geçirmeye başlamasıyla dekorasyonda daha pozitif renklerin kullanımına ağırlık verilecek. Duvar kağıtları bu yıl da dekorasyonda sıklıkla kullanılacak. Sulu boya darbeleri veya büyük boyalı çiçekler gibi sanat eserlerine benzeyen duvar kağıtları, odalara çarpıcı bir görünüm kazandıracak. Yeni sezonun en çok dikkat çeken diğer bir tasarım trendi ise tavanlara yansıtılan dekorasyonlar olacak. Yaygın olarak kullanılan led ışıklı alçıpanlar ile yapılan dekorasyonların yerini artık ahşap kullanılarak yapılan tavanlar alacak. Mobilyalar ise koyu renklere doğru eğiliyor. Ananas, evi süslemek için moda motifi olarak geri dönüyor. www.ahuakin.com

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.