Gözde Daştan Kovalak: ''Tasarımın kendisi de çizgisi de sağlam olmalı''

Mimarlık kariyeri boyunca çok sayıda projeye imza atan ve iyi bir mimar olmanın baş koşulunun işin mutfağından gelmek olduğunu söyleyen Handy Homes Mimarlık kurucusu Gözde Daştan Kovalak ile tasarım felsefesinden, mimaride sürdürülebilirliğe kadar pek çok

Gözde Daştan Kovalak: ''Tasarımın kendisi de çizgisi de sağlam olmalı''

RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF KORAY IŞIK

İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinin tasarım dünyasına olan etkilerini; "Covid-19 ile birlikte ezberler bozuldu, evlere home office konforu taşıdığımız tasarımlar yapmaya başladık. Ofislerde özel alan kavramı geldi ve açık ofislerin denklemini değiştirdik. En çok da müstakil hayatın aslında bizim en çok ihtiyacımız olan yaşam tarzı olduğunu anladık, bu yönde bize gelen talepler de çok arttı" şeklinde açıklayan Mimar Gözde Daştan Kovalak, tasarımdaki çizgisini ise "Doğanın bize sunduklarını tasarımlarımda kullanmak hoşuma gidiyor" şeklinde özetliyor. Genç mimar ile kariyer yolu, doğaya dost tasarım felsefesi ve yeni projeleri üzerine konuştuk.

Mimarlık kariyeriniz boyunca birçok projeye imza atıp iş, sanat ve cemiyet dünyasından pek çok isimle çalştınız. İlk günden bugüne, tasarım çizginizde nasıl değişimler oldu?

Büyük emeklerle bu noktalara getirdiğimiz Handy Homes Mimarlık'ı kurmadan önce on yıla yakın kurumsal şirketlerde deneyim kazandım. Mesleğe dünya markası otel gruplarından olan Hilton'da başladım. Mimarlıkta otel projesinde çalışmak kısa sürede ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi sağlıyor. Cafe, restoran, sosyal alan gibi tüm birimleri tek bir yapı altında deneyimlemek ve özellikle işimizin mutfağı olan şantiyede çalışmak benim için büyük bir şans oldu. Yeni mezun arkadaşlara her zaman söylerim; ben mesleğe bodrum katlarda su çekerek başladım, detay öğrendim. Bunları bilmeden yapılan tasarımların her zaman bir tarafı eksik kalır. Sandalyenin ayağı da sağlam olmalı, çizgisi de. Mesleki olgunluğa erişmeye başladığınızda ise ki bu hiçbir zaman tamamlanmıyor, her gün yeni şeyler öğrenmeniz gerektiğine inanıyorsunuz.

Tasarım felsefenizi nasıl tanımlarsınız?

Tasarımda her zaman sıcak dokunuşları hissetmek isterim, doğanın bize sunduklarını tasarımlarımda kullanmak hoşuma gidiyor. Doğa öyle mükemmel işliyor ki, her tasarıma muhakkak doğadan bir şeyler katıyorum.

İçinden geçtiğimiz Covid-19 süreci sizi ve çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Son yıllarda tasarımlar gelişen teknoloji, malzeme ve endüstriyel değişimle birlikte yüksek binalar, daha az zaman geçirilen evler, iç içe çalışılan açık ofisler şeklindeydi. Covid-19 ile birlikte bütün ezberler bozuldu, Handy Homes olarak evlere home ofice konforu taşıdığımız tasarımlar yapmaya başladık. Ofislerde özel alan kavramı geldi ve açık ofislerin denklemini değiştirdik. En çok da müstakil hayatın aslında bizim en çok ihtiyacımız olan yaşam tarzı olduğunu anladık, bu yönde bize gelen talepler de çok arttı. Müstakil evlere yeni kavramlar kazandırdık; kişiler artık evlerinde sinema konforu yaşayabiliyorlar, hobi odaları aynı zamanda evin çalışma odasına ya da spor odasına dönebiliyor. Mekânlara birden fazla işlev kazandırmaya talep çok arttı.

Mimaride sürdürülebilirlikle ilgili neler düşünüyorsunuz, çalışmalarınız var mı?

Öncelikle doğa ile uyumlu tasarım ve uygulamalar yapmak önemli. Enerji tasarrufunu ön planda tutmak, teknolojik gelişmeleri takip ederek tasarımlara doğru noktalarda katabilmek sürdürülebilir mimari için çok önemli. Tabii enerji kaynaklarını da minimumda kullanacak bir sistem kurmak da olmazsa olmaz. Bu dengeyi oluşturabilmek sorunuzun asıl cevabı. Özellikle malzeme seçimlerimizde doğal ışığı evlerin ve ticari alanların içerisine direkt alabilecek tasarımlar yapmaya çalışıyoruz.

Mimaride sezon trendleri hakkında neler söylersiniz? Ne tür renkler, hangi parçalar öne çıkıyor?

İçinden geçtiğimiz pandemi dönemi yeni sezonda da birçok tercihi etkileyecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yılların aksine sadece renkler ve kullanılan parçalar değil ön plana çıkacak yaşam tarzları olacak. Misafirliğin daha az olmasını beklediğimiz 2021'de daha rahat ve konforlu mobilyalar, farklı kullanımlara açık oda tasarımları ön planda olacak. Bir dönem çokça kullanılan koyu renkler ve kontrast tasarımlar yerini daha fazla açık tonlara, pastel renklere bırakıyor. Son senelerde bizim de sıkça kullandığımız bronz ve mermer dokular bu sene de ön planda olacak gibi görünüyor. Deniz mavisi duvarlar ise sezonun favorisi.

Önümüzdeki dönemlerle ilgili sizi heyecanlandıran yeni projeleriniz var mı?

Bireysel ve kurumsal anlamda hazırlıklarında son aşamaya geldiğimiz yeni projelerimiz var. Göktürk ve Zekeriyaköy'de iki yeni villa projemizin tasarımlarını tamamladık. İki proje de bizi çok heyecanlandırıyor, her köşesi için inovatif fikirler geliştirdik. Ayrıca teknolojinin tüm artılarını kullandığımız tam akıllı ev sistemleri de yeni iki projelerimizde de kullanılıyor. Kurumsal anlamda da bu ay içerisinde iki inşaat firması ile ortak çalışmamız başlıyor. İki şirket de inşaat sektöründe iyi projeler üreten köklü firmalar. Yakın zamanda bu işlerimizin detaylarını Handy Homes Mimarlık'ın Instagram sayfası @handy.homes'da ve web sitemizde paylaşacağız.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.