Her şeyden yiyerek kilo verin

Kilo vermeniz için yemeniz gerekir! Ama tabii ki önemli olan, ne kadar ve ne zaman yiyeceğiniz. Bu hafta sizin için ‘Hepobur Diyeti’ adlı diyeti yazdım.

Her şeyden yiyerek kilo verin

Kilo vermek isteyenlerin aklına ilk gelen 'bir şeyleri yememektir'; halbuki neyi yemeyeceğinizi değil de, neleri yiyebileceğinizi düşündüğünüz zaman olayı daha kolay çözdüğünüzü göreceksiniz. Zayıflamak uğruna günlerce aç kalmak, kalorileri çok azaltılmış diyetler uygulamak ve tek çeşit gıdalar tüketmek, vücudunuza uzun vadede büyük zarar verebilir. Sizi, bunların olmadığı 'Hepobur Diyeti' ile tanıştırmak istiyorum... 'Etobur' ve 'otobur', beslenme ilkokul yıllarında öğrendiğimiz bir kavramdır. Diyetin adına da, bu beslenme biçimleri esin kaynağı oldu. Hep tartışılagelen konu ise insanların hangi gruba ait olduklarıdır; sindirim sistemi ve dişleri incelendiğinde çeşitli tezler ileri sürülür. Bugün, insanların tür olarak aslında otçul veya etçil değil, 'omnivor' yani her şeyi yiyebilen canlılar olduğunu kabul ediyoruz. Diyetin temel prensibi olan her tür besin grubunun tüketilmesine atıfta bulunarak önerdiğim bu beslenme sistemini de 'Hepobur Diyeti' olarak tanımlıyorum.

Kalıcı kilo kontrolü için

Beslenmenizde temel olarak karbonhidrat, yağ ve proteinler olmalıdır. Bunun yanı sıra lif, vitamin ve mineraller birlikte tüketildiğinde besinlerin bio yararlılığı artar. Sağlıklı beslenmede, kural karışık beslenmedir. Proteinlerin hayvansal kaynaklı ve bitkisel kaynaklı, yağların hem doymuş hem doymamış gruptan sağlanması, karbonhidratların, fruktoz, nişastalı veya basit şekerler içermesi, liflerin suda çözünen ve çözünmeyen türlerinin de olması ve bütün bu saydıklarımızın bir dengeli dağılımı önemlidir. Verilen kiloların yağ dokusundan olması, vücudun su ve kas kaybetmemesi hedeflenir. Onun için tüm besin gruplarının kritik olan dengesini sağlamak gerekir. Besinler hormonlarınızın çalışmasını da etkiler, bazen toplam enerji alımını çok değiştirmeden de diyette yer alan besinleri ayarlayarak vücut ağırlığı ve vücut yağ içeriğini değiştirmek mümkün olur. Vücut, 24 saatlik döngüsü boyunca metabolik ve hormonal değişimler yaşar. Çeşitli hormonlara bağlı olarak tüketilen besinlerin zamanlaması da kilo verme üzerinde etkilidir. İnsanların yerken mutlu oldukları, doyduklarını hissettikleri besinler vardır. Bu kişileri sebze ve meyvelerle tatmin edemezsiniz, akşam yemeğinde salata yemek hiçbir şekilde yeterli gelmeyecektir. En büyük sorun 'yoyo diyetler' Biz diyetisyenlerin en büyük sorunu, 'Yoyo Diyetler' adını verdiğimiz sık sık kişilerin diyete girdiklerinde verdikleri kiloları kısa sürede fazlası ile geri almalarıdır. Sonuç; yavaşlayan metabolizma, kaybedilen motivasyon ve kilo verme isteğidir. Yoyo Diyetler'in nedeni ise kişilerin sürdüremeyeceği diyetleri uygulamalarıdır. Kişiler kilo verme sürecinde kendilerini enerjik hissetmezlerse zihinsel performansları düşer, duygusal yönden kendilerini pozitif hissetmediklerinde, diyet listeleri monoton bir hal adıysa ve sürekli onları bir şeyleri yemekten alıkoyuyorsa, o diyet tarzı sürdürülemez ve yeni yaşam tarzı haline dönüşemez... Sizin yaşam tarzınıza uymayan bir diyeti sürdürmeniz hemen hemen imkansızdır. Diyetiniz aynen parmak iziniz gibi size özgü olursa sorununuzu çözersiniz. Çalışma koşullarınız, yemek saatleriniz, listedeki yiyeceklerin kolay hazırlanabilir ve ulaşılır olmasının yanı sıra damak zevkinize, hatta bütçenize uygun olması da önem taşır.

Hepobur Diyeti'nin kuralları

'Hepobur Diyeti', doğada var olan hemen her çeşit gıdayı tüketmenize imkan veren önerdiğimiz bir beslenme biçimidir. Her şeyden ölçülü bir şekilde yiyerek sağlıklı kilo verebilirsiniz. 'Hepobur Diyeti'nin en kritik yanı, aslında 'ölçü' konusudur. Hemen her şeyin yenilebiliyor olması, alışılagelen diyetlere bakıldığında elbette cazip gelecektir. Ancak uyguladıktan sonra sizin cazibe yaratacak bir kiloya erişmenizi sağlayacak asıl şey; ölçü ve denge... Diyetinizde yasaklar listesi oluşturulması, vücudunuzu kıtlık bilincine sokar ki en büyük tehlike de budur. Yasakladığınız yiyecekleri daha sonraları aşırı biçimde tüketmekten kendinizi alıkoyamazsınız. Bunun yanında, protein ve karbonhidratlar birlikte tüketildiğinde birbirini dengeler. Temel besinler kadar vücudunuzun, yağ kaybetmesi için de sağlıklı yağlara ihtiyacı olur. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için çikolata tüketirken yanında süt gibi protein ağırlıklı bir içecek veya protein ağırlıklı yiyecekle birlikte tüketmek, dengeyi sağlamanın yanında faydalı biçimde emilebilmesine yardımcıdır. Karbonhidratlı besinler aynı zamanda mutluluk hormonu adını verdiğimiz serotonin salgılanmasına da yardımcı olur. Gerçekten hiçbir besin grubundan ödün veremeyiz. Geriye, sağlıklı bir biçimde kilo vermenin ve tatlı krizlerini kolayca aşmanın tadını çıkarmak kalır.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.