Güne zinde başlamak

Sabahları erkenden uyanıp kendini gün boyunca zinde hissetmeyi kim istemez ki? Küçük ayrıntılara dikkat ederek, güne daha zinde başlamak ve aynı şekilde bitirmek mümkün

Güne zinde başlamak

Öncelikle güne iyi bir şekilde başlamak için geceyi rahat bir uykuyla geçirmiş olmalısınız. Uyumadan önce: Özellikle geceleri rahat ve kesintisiz bir uyku için çok fazla alkol, çikolata, kahve gibi kafein içeriği yüksek besinler tüketmemelisiniz. Sindirim için uzun bir süreç gerekir. Yatmadan en az üç saat önce yemek yemeyi sonlandırın. Dolu bir mide ile rahat bir uyku uyuyamazsınız. Aynı şekilde sıvı alımını da azaltın ki; gece tuvalete gitme ihtiyacı uykunuzu bölmesin. Yetersiz uyku, bağışıklık sisteminizi zayıflatır daha fazla yemek yemenizin ve kilo almanızın nedeni olur.

UYKU ÇOK ÖNEMLİ

Kaliteli uyku için öncelikle yeteri kadar karanlık ve sessiz bir odada uyumalısınız, bu melatonin salgılanması için de gerekir. Sabah kolaylıkla uyanmanız için ise odanıza güneş ışınlarının girmesi tercih edilmelidir. Odanız çok soğuk ve çok sıcak olmamalı. Yatmadan önce odanızı havalandırmayı da unutmayın! Uyandığınız an yataktan kalkmalısınız. Saatinizin alarmını çok erkene kurup, yatakta oyalanmayın. Saatinizin, cep telefonunuzun tüylerinizi diken diken edecek alarmı ile uyanmak yerine, güzel bir müzikle keyifli bir şekilde güne başlayın. Başucunuzda su bulundurun. Uyanır uyanmaz içeceğiniz bir bardak su metabolizmanızı da harekete geçirecektir. Güne başlarken odanızın camını açın. Derin derin nefes alın, sabah mahmurluğunu üzerinizden atıp güne zinde başlamanız için kollarınızı, sırtınızı, bacaklarınızı gerin. Hafif egzersiz hareketleri ile kan dolaşımınızı artırabilirsiniz. Her gün aynı saatte uyanmaya çalısın, hafta sonlarını daha fazla uyumak için fırsat olarak görmemelisiniz. Su ile temas etmek sizin daha zinde olmanıza yardım eder. Limon, portakal ve lavanta kokuları konsantrasyonunuzu artırır, bu türden duş jeli ve sabun kullanabilirsiniz.

KAHVALTININ ÖNEMİ

Kahvaltı, vücudun uzun açlıktan sonra enerjinin tekrar kazanıldığı, atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıyı atlamamak kadar kahvaltıda ne tüketildiği de önemlidir. Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi düzenli ve dengeli olur. Protein ağırlıklı kahvaltı yapmaya çalışın. Protein ağırlıklı kahvaltı edin, karbonhidrat ağırlıklı kahvaltı ettiğinizde kendinizi gerektiği kadar enerjik hissedemezsiniz. Yüksek glisemik indeksli şeker yüklü karbonhidratlar kan şekerinizi hızla yükseltip, hızla düşürür. Bunun için ağır karbonhidrat yerine proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Kahvaltı mönünüze yoğurt, yumurta, süt ve yüksek proteinli tahıllar ekleyin. Düşük glisemik indeksli gıdalar yiyin. Kahvaltı için çok vakit olmadığında sütün içine karıştıracağınız müsli gibi kahvaltılık tahıllar, kuru ve taze meyveler, fındık, ceviz gibi kombinasyonlar mükemmel bir seçim olur. Az yağlı peynirle hazırlanmış tost + 1 su bardağı süt; hızlı ve besleyici bir kahvaltıdır. Çözünür lif şeker emilim hızını yavaşlatır. Kahvaltıda fındık, tahıl, meyve özellikle de narenciye (örneğin, portakal suyu) ve yulaf gibi daha yüksek çözünür lifli gıdalar enerjinizi artırmak için önerilir. Mevsiminde kahvaltı tabağınıza domates, salatalık, biber gibi yiyecekleri de ilave etmelisiniz. Kahve içmeyi seviyorsanız bunun en iyi zamanı sabah saatleridir. Yağsız proteinler ile kendinizi daha zinde hissedersiniz. Öğle yemeğinde sebze ve yeşil salata ile birlikte balık, tavuk gibi beyaz etli yağsız proteinler daha zinde olmanızı sağlar. Lif açısından zengin baklagiller hem doyurucudur hem kompleks karbonhidrat ve protein içerirler, salatalarınıza ilave edebilirsiniz.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.