Aşure

Muharrem ayının bolluk ve bereket simgesi 'Aşure'

Aşure

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenirken, bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar.

İçerisinde; fasulye, nohut, pirinç, buğday, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru dut, fındık, fıstık, ceviz gibi bitkisel proteinler içerir. Kış aylarının başlarına denk gelmesi yönünden de son derece faydalıdır.

Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir.Kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için de kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum da içerir.

Aşure yapımında şeker ölçüsünü tarçın, bal veya pekmez ile dengelemek de kandaki insülin direnci gibi, şekerin sebep olduğu birçok etkeni azaltmış olur. Aynı zaman da alacağınız kalori miktarı azalır..

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.